שתף קטע נבחר

גורמים במח"ש: טענות יוצאי אתיופיה כלפינו שגויות

ברקע טענות יוצאי אתיופיה ליחס לא הולם ו"שיטור יתר", במחלקה לחקירות שוטרים מעבירים את האחריות למשטרה: "ככל שנדרש לבצע בדק בית בעניין זה, הרי שזה צריך להתבצע על ידי האחראים על התרבות הארגונית במשטרת ישראל"

  

 

גורמים במח"ש (המחלקה לחקירות שוטרים) יצאו אמש (חמישי) נגד ההאשמות שהופנו כלפיהם במהלך הפגנות יוצאי אתיופיה שהחלו במחאה על מותו של סלומון טקה שנורה בידי שוטר בקרית חיים.

 

לטענת הגורמים, מכיוון שחוקרי מח"ש מוסמכים לחקור אך ורק עבירות פליליות של שוטרים שדינן שנת מאסר ומעלה, הם אינם יכולים לטפל בתלונות על יחס לא הולם או "שיטור יתר", כפי שמעלים יוצאי אתיופיה. "ככל שנדרש לבצע בדק בית בעניין זה, הרי שזה צריך להתבצע על ידי האחראים על התרבות הארגונית במשטרת ישראל", אמרו.  

 

  (צילום: רויטרס)
מחאת יוצאי אתיופיה. במח"ש טוענים שהם לא הכתובת לטענות(צילום: רויטרס)

הגורמים טענו כי לא קיימים נתונים אמפיריים המוכיחים שננקטת אפליה על ידי מח"ש בחקירותיה בהקשר למגזר כזה או אחר, והפנו את האצבע המאשימה הלאה: "בנסיבות אלה יש לבחון כיצד פועלת משטרת ישראל – מחלקת משמעת והיחידה לתלונות הציבור – במקרים המועברים לטיפולם, בין אם על ידי מח"ש ובין אם כאלה שמגיעים בדרכים אחרות".

 

במחקר שנערך במסגרת דו"ח ועדת פלמור ב-2016 לאחר המחאה הקודמת של יוצאי אתיופיה, אכן נמצא כי היחס של מח"ש למתלוננים מהעדה האתיופית היה זהה ליחס לשאר המתלוננים בתקופת הבדיקה - בין 2013-2015.  

   

על רקע המחאה, משרד המשפטים פרסם שלשום נתוני עדכון בנושא יישום המלצות ועדת פלמור למיגור הגזענות. לטענת המשרד, מתוך 51 המלצות של הוועדה למיגור הגזענות - 84% בוצעו או נמצאות בהליך ביצוע. לפי נתוני היחידה הממשלתית לתיאום המאבק בגזענות במשרד המשפטים, 32 המלצות בוצעו, שמונה נמצאות בהליך ביצוע, שתיים בוצעו חלקית ותשע לא בוצעו.

 

אחת מההנחיות שבוצעו לטענת משרד המשפטים הייתה ההנחייה להעברת מידע מגורמי אכיפה ותביעה למח"ש ולמחלקת המשמעת במשטרה בחשד להתנהלות גזענית או התנהגות פסולה, המתעוררת אגב עבודתם.  

 

סלומון טקה ()
סלומון טקה

עם זאת, לפי משרד המשפטים - למרות שנדרשה לכך - משטרת ישראל לא פרסמה דו"ח שנתי של הליכים משמעתיים נגד שוטרים במקרי של אלימות או מעשים פסולים על רקע גזעני, להגברת השקיפות והאמון.

 

"האירוע לא קשור לצבע עור או מוצא"

מוקדם יותר אתמול ערך עו"ד יאיר נדשי, פרקליטו של קצין המשטרה שירה למוות בטקה, מסיבת עיתונאים במשרדו בעיר. "במהלך שנות שירותו הרבות, ניצב מרשי לא פעם אל מול מצבים אתגריים וקשים, אמנם הימים הקשים האלה הם הקשים בחייו", פתח נדשי את דבריו. "מרשי, אשתו וילדיו הוצאו מביתם למקום מרוחק ומנותק מסביבתם הטבעית אשר בכל רגע נתון שוהים איתם אנשי אבטחה חמושים מחשש לנסיונות פגיעה בחייהם".

  

גלעד ארדן מגיע לניחום אבלים בבית משפחת טקה (צילום: נחום סגל)
השר לביטחון פנים גלעד ארדן מגיע לנחם את האבלים(צילום: נחום סגל)

לדבריו, "אלמלא היה פועל כפי שפעל ייתכן שמרשי לא היה נותר בחיים - וסביר גם להניח שמשפחתו הייתה נפגעת. חשוב להדגיש שהוא לא התכוון לפגוע במנוח והירי בוצע לצורך התרעתי והרתעתי בלבד". נדשי התעקש כי הקצין כלל לא כיוון את נשקו לעבר טקה - וכי האירוע כלל אינו קשור למוצאו של ההרוג: "האירוע הטרגי אינו קשור בכלל לצבע עור או למוצאו של המנוח". 

 

המחלקה לחקירות שוטרים עדכנה השבוע כי במסגרת חקירת קצין המשטרה שחשוד בהריגת טקה בוצעו שחזורים בזירה, ונתפסו ראיות נוספות. כמו כן נבדקו מצלמות אבטחה רלוונטיות. נבדק חשד שלפיו הקצין ירה לעבר הרצפה ובהמשך ניתז הכדור הקטלני למרכז גופו של הצעיר.

 

 

 

 


פורסם לראשונה 04/07/2019 22:28

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הפגנת יוצאי אתיופיה
צילום: רויטרס
מומלצים