שתף קטע נבחר

תכל'ס: איך להרכיב ארוחה מאוזנת - בריאה ולא משמינה

רוצים להתחיל לאכול בריא אך אינכם יודעים מהן הדרכים הנכונות לתזונה בריאה? על מנת להבין מה להכניס לתפריט היומי ומה להשליך החוצה, חשוב לדעת מה גופכם צריך. הדיאטנית עושה סדר

רוצים לבנות לעצמכם, לילדיכם או לחבריכם ארוחה בריאה ומאוזנת? אם אתם מחפשים מידע על כך ברשת ולא מוצאים את הנוסחה הנכונה לכך, אתם לא לבד.

 

תפריט יומי מאוזן צריך להכיל את כל אבות המזון, שהם למעשה קבוצות של רכיבים תזונתיים הנחוצים לתפקודו של הגוף, חלבונים, פחמימות, שומנים, מינרלים וויטמינים. כל אלה הגוף זקוק להם, אבל יכול להשיג אותם רק באמצעות תזונה.

 

אבות המזון הם הבסיס לכל תזונה מאוזנת. הם מספקים לגוף את אותן יחידות בסיס, שמהם הגוף יודע לייצר לעצמו את האנרגיה לפעול, את היכולת לבנות תאים חדשים, לייצר הורמונים, לחשוב ועוד מגוון גדול מאוד של פעילויות, שמטרתן הישרדות והתרבות.

 

קיראו עוד:

תזונה מונעת מחלות: 10 עצות יעילות

פירמידת המזון החדשה: הכנס נתוניך וקבל דיאטה אישית

בלי לרעוב: המזונות שיגרמו לכם להיות שבעים

 

 

 

אמא ובת במטבח (צילום: shutterstock)
ארוחה בריאה. עושה את ההבדל(צילום: shutterstock)

 

כך תרכיבו תפריט בריא

אכלו מאבות המזון מדי יום: חלבון, פחמימה ושומן. הכמות צריכה להיות בהתאם למין, גובה, גיל, משקל כמות פעילות גופנית והמצב הבריאותי.

 

השתמשו בכלל "חלוקת הצלחת": שלב ראשון בסידור הארוחה, שליש צלחת חלבון, שליש צלחת פחמימה מורכבת, שליש צלחת ירקות טריים ומבושלים. כאשר על הירקות מומלץ להוסיף מנת שמן מן הצומח כמו שמן זית/טחינה/ אבוקדו/זיתים או גרעיני חמנייה.

 

אכלו ירקות צבעוניים: חשוב לאכול ירקות ופירות ב-5 צבעים כדי לספק לגוף ויטמינים, מינרלים, סיבים תזונתיים ומגוון נוגדי חמצון להגנה על בריאות הגוף.

 

דיאטה (צילום: shuttersock)
ירקות. הוסיפו לתפריט היומי(צילום: shuttersock)

 

הקפידו על שתיית מים: שתו כ-2 ליטר ביום מים, סודה, חליטת צמחים, תה ירוק.

 

 הקשיבו לתחושת שובע:  זו המטרה של ארוחה מאוזנת. לתרום לתחושת שובע לאורך זמן עד הארוחה הבאה.

 

תכננו את הארוחה הבאה: לפחות שעתיים אחרי סיום הארוחה הקודמת. אפשר בהחלט לאכול רק 3 ארוחות ביום ואפשר לשלב גם ארוחות ביניים קטנות ביניהן.

 

 הקפידו על ארוחות טעימות: כמובן שלא חשוב רק שהארוחה תהיה משביעה, היא חייבת להיות טעימה. אם רוצים להצליח לאכול בריא ולשמור על המשקל לאורך זמן, האוכל חייב להיות טעים. לא ניתן ולא מומלץ לחיות בסגפנות לאורך כל החיים.

 

אז מה אוכלים?

נחלק את היום ל-3 ארוחות עיקריות:

 

ארוחת בוקר

מנת החלבון: גבינה/ ביצה / טונה/ ממרח סויה/ ממרח שקדים.

מנת הפחמימה: לחם דגנים, פיתת כוסמין, פריכית תירס.

פרוסות ירקות מ-3 צבעים: עגבניה, מלפפון ירוק, פלפל כתום.

מנת שמן מן הצומח: טחינה / אבוקדו /זיתים.

 

לב (צילום: shutterstock)
ביצה. אחד מאבות המזון(צילום: shutterstock)
 

 

ארוחת צהריים

מנת חלבון: עוף/הודו/ בקר/ דג/ טופו/ מג'דרה.

מנת פחמימה: קינואה/ בטטה/ אורז/גרעיני תירס.

סלט ירקות ב-4 צבעים: עגבניה, בצל סגול, מלפפון, חסה , פטריות.

ירקות מבושלים אנטי פסטי ב-4 צבעים: שעועית ירוקה/גזר/כרובית/חצילים.

מנת שמן מן הצומח: שמן זית /גרעיני חמנייה/ צנוברים.

 

ארוחת ערב

מנת חלבון: גבינה צהובה/ סרדינים/ אדממה/סייטן/יוגורט לבן עשיר בחלבון.

מנת פחמימה:לחם שיפון/ פריכיות קינואה/ קליליות/ טורטייה.

סלט ירקות ב-3 צבעים: פלפל אדום, סלק, עלי בייבי, פלפל צהוב.

מנת שמן מן הצומח: שמן זית /גרעיני דלעת/ פרוסות שקדים.

  

הכותבת היא דיאטנית של שומרי משקל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
Shutterstock
ארוחה מאוזנת. כך עושים את זה
Shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים