שתף קטע נבחר

פחמימות באמת משמינות? מיתוסי בריאות שגויים

תזונה ללא גלוטן בריאה יותר? אימון בטן ממוקד ישרוף שם את השומן? וכמה פעמים ביום אנחנו צריכים להתפנות בשירותים? לא מעט תפיסות שגויות מנחות אותנו בניסיון לשמור על הבריאות, אבל האמת רחוקה מהן לחלוטין. הנה עשרה מיתוסים - ומה שאומר עליהם המדע

אנו שומעים עצות בריאות מכל עבר, בעיקר מאנשים ש"ראו את האור": חלקם עברו לתזונה נטולת גלוטן, חלקם נמנעים לחלוטין מפחמימות וחלקם נשבעים שהבטן שלהם שטוחה בזכות 100 כפיפות בטן כל יום. המקור להרבה מהרעיונות האלה בתפיסות שגויות שהשתרשו עם השנים - והגיע הזמן לחשוף את האמת שמסתתרת מאחוריהן.

 

לפני שאתם מאמצים איזה שיגעון בריאות חדש או מוטרדים יותר מדי מנושאים שלא צריכים להעסיק אתכם, הנה עשרה מיתוסים שפג תוקפם:

 

 

הדרך לחיים בריאים ומאוזנים:

 

1. מזונות עתירי שומן - משמינים

נראה מובן מאליו ששומן גורם לנו להיות שמנים, אבל מדובר בתפיסה שגויה, אומרים גם ב"לייף האקר" שמתייחסים למיתוס הנפוץ. אמנם השומן נכנס לתוך הגוף שלנו, אבל אין זה אומר שהוא נשאר שם - ואנו זקוקים למידה מסוימת של שומן כחלק מהשמירה על תפריט מאוזן ובריא.

 

השמנה היא תוצאה של צריכת אנרגיה במידה העולה על הוצאתה, זאת אומרת - אכילה של יותר קלוריות מאשר אנו שורפים. שומן הוא מקור מרוכז לקלוריות, אבל לא צריך להתנזר ממנו לחלוטין, גם לא בדיאטה. להפך, שומנים "טובים" כמו אבוקדו ואגוזים עוזרים לשמור על תחושת שובע לאורך זמן, ואי אפשר לכלול אותם באותה קטגוריה כמו צ'יפס, למשל, שאינו בעל ערך תזונתי מועיל.

 

גם פחמימות וחלבונים יכולים לגרום לנו לעלות במשקל, הכל תלוי בכמות הקלוריות שאנו צורכים. כמו כן, כדאי להיזהר בצריכת מוצרים דלי שומן, כיוון שלעתים קרובות מוסף להם סוכר רב כדי לפצות על החסר בשומנים.

 

2. גם פחמימות - משמינות

אם השומן לא משמין, הפחמימות בטוח אשמות, נכון? ובכן, אף על פי שפחמימות הן האויב של העשור הנוכחי והן הדבר הראשון שמקצצים בו בכל תפריט הרזיה, האמת שונה לחלוטין וכמות מאוזנת של פחמימות אינה גורמת להשמנה.

 

פחמימות מיתרגמות בגוף לשומן כאשר אנו סובלים מתזונה לקויה ככלל ומחוסר בפעילות גופנית, כך שאפשר להאשים את שתי הסיבות האחרונות דווקא בבעיית המשקל.

 

מתי פחמימות בכל זאת מהוות בעיה? גם כאן, אי אפשר להתייחס לאגס ולעוגה, למשל, באותו האופן. הבעיה טמונה בפחמימות ריקות שגורמות לנו להמשיך ולהשתוקק למזון. כדאי להגביל את האכילה של פחמימות כאלה, כיוון שהן דלות בערכיהן התזונתיים ועשירות בסוכר ובקלוריות.

 

עם זאת, אם תתנזרו לחלוטין מפחמימות, תפסידו רכיבים בריאותיים חשובים הנמצאים למשל בלחם מלא ובפסטה מקמח מלא. תפריט דיאטטי בריא הוא שאלה של איזון ובחירה במקורות טבעיים לפחמימות הנכללות בו. לא צריך למחוק את סעיף הפחמימות לחלוטין, אלא להתמקד באפשרויות שמספקות לנו ערכים תזונתיים טובים יותר.

 

הבעיה: פחמימות ריקות שגורמות לנו להמשיך ולהשתוקק למזון (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הבעיה: פחמימות ריקות שגורמות לנו להמשיך ולהשתוקק למזון(צילום: shutterstock)

 

3. מונוסודיום גלוטמט רע לבריאות

אנשים רבים מתייחסים למונוסודיום גלוטמט כאל הרשע בהתגלמותו ומאשימים אותו בבעיות כמו סוכרת, כאבי ראש ואפילו סרטן. במציאות, משפר הטעם הזה אינו בעייתי כשלעצמו אלא המזון שבו הוא נמצא - מזונות שבהם נמצא מונוסודיום גלוטמט הם בדרך כלל מעובדים מאוד. כמו כן, המתנגדים לתוסף נוהגים לקשור בין מונוסודיום גלוטמט והשמנה, אך המחקרים עד כה נערכו בהזרקות ישירות לעכברים.

 

ייתכן שחלק מהאנשים אכן אינם מגיבים היטב למונוסודיום גלוטמט, והם יכולים להימנע ממנו כמו גורמים אלרגניים אחרים. עם זאת, אין זה אומר שיש לשלול אותו לחלוטין. כמויות קטנות שלו אינן אמורות להשפיע על רוב האנשים.

 

4. סירופ תירס עתיר פרוקטוז גרוע מסוכר

סירופ תירס עתיר פרוקטוז, תוצר תעשייתי המוסף למזונות רבים, אכן גרוע - אבל בהשוואה לסוכר אין הבדל משמעותי בהשפעה על הבריאות שלנו. שתי התצורות, סוכרוז וסירופ עתיר פרוקטוז, דומות למדי. מחקר אחד שנערך בפרינסטון טוען אמנם אחרת, אך מחקרים אחרים לא הצליחו לאושש את הטענה וככל הנראה מדובר בנתונים מוטעים.

 

כמו מונוסודיום גלוטמט, גם הימצאותו של סירופ תירס עתיר פרוקטוז במזון מעידה על כך שמדובר באוכל מעובד ביותר שכדאי להימנע ממנו בכל מקרה, ופחות על השפעתו השלילית של הרכיב עצמו. 

 

5. אוכל נטול גלוטן בריא יותר

הטרנד נטול הגלוטן השתלט על יותר ויותר מאיתנו, וכתוצאה מכך יש היום הרבה מאוד תחליפים למזונות האהובים וגם מקומות לאכול בהם בחוץ ללא חשש. אך האם תרוויחו משהו מאכילת מזונות נטולי גלוטן? זה תלוי במה שהגוף שלכם זקוק לו באופן ספציפי. רק משום שחלק מהאנשים צריכים להימנע מגלוטן, לא אומר שתהיה להימנעות כזאת השפעה חיובית גם עליכם.

 

אם אתם חולי צליאק או רגישים לגלוטן, מובן שעליכם להישמע להוראות הרופא המטפל בכם ולהימנע מצריכת גלוטן. בכל מקרה אחר הגוף שלכם מסוגל להתמודד עם גלוטן, והוצאה שלו מהמזון אינה הופכת אותו אוטומטית לבריא יותר עבורכם. לחמים רבים שהם נטולי גלוטן כוללים עמילנים מעובדים שאינם בריאים, למשל. בנוסף, ללא גלוטן נזכה בכמות מוגבלת יותר של סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים שעלינו לצרוך, משום שנימנע ממזונות כמו דגנים מלאים, החיוניים לתזונה בריאה.

 

רוב האנשים מסוגלים לעכל גלוטן, כיוון שהכמות הנצרכת באופן סביר אינה פוגעת ברקמות במידה ניכרת אלא אם כן ישנו פגם מובנה במעיים. עם זאת, אם אתם חשים בכל זאת שהימנעות מגלוטן משפרת את הרגשתכם, הדבר אינו מעמיד אתכם בסיכון בריאותי.

 

איזו תצורה של סוכר הכי גרועה? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
איזו תצורה של סוכר הכי גרועה?(צילום: shutterstock)

 

6. כולם צריכים להתפנות בכל יום

יש אנשים מוכשרים ומדהימים שמסוגלים להתפנות בשירותים אפילו פעמיים ביום, אבל האם כשלא מצליחים לשחרר את המעיים באופן יומיומי מדובר בבעיה? למרבה המזל, אין סיבה לדאגה - ואין מספר קסם אחד שמתאים לכולם. אלא אם כן אתם סובלים מעצירות או שהדבר מקשה עליכם לתפקד, אפשר להניח לדברים להתרחש בקצב הטבעי שלכם.

 

עם זאת, אכילת מזונות העשירים בסיבים תזונתיים והקפדה על פעילות גופנית יבטיחו לכם יציאות סדירות יותר והימנעות מעצירות. ועדיין, אל תצפו שהדבר יקרה על פי לו"ז נוקשה.

 

7. חימום האוכל במיקרוגל הורס את הערך התזונתי

המיתוס גורס שחימום במיקרוגל "הורג" את האוכל, אבל האם הוא באמת משפיע על הרכיבים התזונתיים שבו? הדבר נכון רק חלקית. חימום במיקרוגל עלול להרוס חלק מהרכיבים התזונתיים, כמו הסולפורפן שבברוקולי (דבר העלול לקרות בכל שיטת חימום) - אבל לא את כולם.

 

יש צורך לבדוק כל מזון לגופו כדי לדעת אם הוא מתאים לחימום במיקרוגל או לא, כיוון שאין כללים החלים על כולם. כיוון שמיקרוגל משנה בדרך כלל את מרקם המזון ואינו מחמם אותו באופן שווה, אלה הן סיבות טובות יותר להימנע ממנו.

 

8. חוסכים 7,000 קלוריות = פחות קילו שומן

היינו רוצים ליצור משוואה פשוטה להרזיה, כזו שתראה לנו במספרים מוחלטים מה עלינו לעשות. למרבה הצער, האמת המדעית שמאחורי המיתוס הזה גורסת מעט אחרת.

 

אם היכולת שלנו לחשב צריכת קלוריות והוצאתן הייתה מושלמת, יכולנו לומר שאכן צריך לשרוף 7,000 קלוריות כדי לרזות קילו, אך הרזיה כזו היא אינה בהכרח ירידה של קילו שומן, אלא שילוב של נוזלים וצורות אחרות של רקמת גוף. אם המטרה שלכם היא הרזיה כללית אפשר לחשב בעזרת המשוואה הזאת את הקצב ההרזיה, פחות או יותר, אך אם המטרה שלכם היא צמצום אחוזי השומן בגוף - אתם עלולים להתאכזב.

 

אין מספר קסם אחד שמתאים לכולם (צילום: shuttersock) (צילום: shuttersock)
אין מספר קסם אחד שמתאים לכולם(צילום: shuttersock)

 

9. אימון ממוקד עוזר לשרוף שומן באזורים ספציפיים

חלק מאיתנו מאמינים שאם נמקד את האימון באזור מסוים בגוף, נצליח להפחית מהשומן שבו. זה נשמע הגיוני אולי, למרבה הצער הדרך להפחתה בשיעור השומן אינה פועלת כך.

 

אם תעשו כפיפות בטן או כל אימון ממוקד אחר הדבר יחזק את השרירים באותו אזור, אבל לא ישרוף בו יותר שומן, כיוון שהשומן מופחת באופן שווה מהגוף כולו. אם ההפחתה בשומן נראית יותר באזור מסוים, הרי זה כתוצאה ממבנה הגוף הספציפי של אותו אדם ולא כתוצאה מסוג הפעילות הגופנית. מצבורי השומן ירדו בסופו של דבר גם מהאזורים ה"עקשניים" ביותר, גם אם זה יקרה אחרי איברים אחרים בגוף.

 

עם זאת, לאימונים ממוקדים יש יתרונות אחרים: הם מגוונים את תוכנית האימונים ומחזקים את הגוף.

 

10. עלייה על המשקל היא דרך טובה למעקב בדיאטה

בזמן דיאטה, כולנו רוצים ערך מספרי כלשהו שיוכיח לנו שהמאמץ משתלם. במשך שנים אנחנו רגילים לעלות על המשקל כדי לראות במו עינינו את תהליך ההרזיה ולעקוב אחר ההתקדמות, אבל המשקל הזה גם עלול להטעות אותנו. גופנו מורכב בעיקר ממים, ולא משומן, כך שירידה של קילו יכולה לסמן הרזיה אמיתית או שום דבר, למעשה.

 

המשקל מתייחס לשומן ולשרירים באותו האופן, אך קילו שומן אינם שווים לקילו שריר. אם מחזקים את השרירים באמצעות תוכנית אימונים טובה, לפעמים אפילו תובחן עלייה קלה במשקל במקום ירידה בשל העלאת מסת שריר.

 

דרך טובה יותר לעקוב אחר התקדמות התהליך היא באמצעות המראה והתחושה הכלליים, הירידה במידות בבגדים ומדידת אחוזי שומן במכון הכושר.



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אם תתנזרו לחלוטין מפחמימות, תפסידו רכיבים בריאותיים חשובים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים