שתף קטע נבחר

אני חוזרת, ואל תקראו לי לה פן

מריון מרשל, הכוכבת העולה של הימין הקיצוני בצרפת, מגששת את דרכה חזרה לפוליטיקה, ועשויה לרוץ לנשיאות ב-2022. אחרי שזנחה את השם "לה פן" היא שולחת עקיצות לדודה מרין, מנהיגת הימין הקיצוני – ומי שסילקה את הסבא ז'אן מארי מהמפלגה שאותה ייסד

היא הבטיחה להישאר מחוץ לפוליטיקה ואפילו ויתרה על שם המשפחה "לה פן", שהפך לסימן ההיכר של הימין הקיצוני בצרפת; אבל כעת מריון לה פן, סליחה – מריון מרשל, חברת פרלמנט לשעבר שעדיין לא מלאו לה 30, עושה בזהירות את צעדיה חזרה לזירה הפוליטית, והיא כבר מחוללת סערות.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

מריון מרשל לה פן צרפת ימין קיצוני (צילום: רויטרס)
מריון מרשל. מזהירה שצרפת נכנעת לאיסלאם(צילום: רויטרס)

מרשל בת ה-29 נתפשת על-ידי רבים כמי שעשויה ביום מן הימים להנהיג את הימין הקיצוני, ולאחרונה קיימה פגישות חשאיות עם יריבים במחנה השמרני המתון שספגו מכה בבחירות לפרלמנט האירופי, בניסיון לבנות איתם גשרים. הפגישות הללו מעוררות תסיסה מסוימת בזרם הימין המתון.

 

רק לפני שנים אחדות עוד זכתה מרשל בתואר האישה הפופולרית ביותר במפלגת הימין הקיצוני "האיחוד הלאומי" (לשעבר "החזית הלאומית") שאותה מנהיגה דודתה, מרין לה פן. החלטתה של מרשל להיכנס כעת לשטח אסור במידה רבה, מעלה שאלות בנוגע לשאיפותיה הפוליטיות – ואחת מהן היא אם צפויה מלחמה חדשה בתוך שבט לה פן.

מימין לשמאל: מריון, הסבא ז'אן מארי והדודה מרין (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מימין לשמאל: מריון, הסבא ז'אן מארי והדודה מרין(צילום: AFP)

מנהיגת האיחוד הלאומי מרין לה פן, נזכיר, היא בתו של מייסד המפלגה, ז'אן מארי לה פן, שספג במשך השנים ביקורת חריפה על הצהרות אנטישמיות קשות – עד שלבסוף הודח מהמפלגה על-ידי הבת. הנכדה מרשל, לעומת זאת, נחשבת שמרנית יותר מדודתה: בשנה שעברה כשדיברה בפני פורום של שמרנים אמריקנים תקפה את האיחוד האירופי ואמרה כי צרפת הופכת ל"אחיינית קטנה של האיסלאם".

 

לאכזבתו של הסבא ז'אן מארי, מריון פרשה מפוליטיקה לפני שנתיים וסירבה לרוץ לכהונה נוספת מטעם האיחוד הלאומי. במקום זאת פנתה להקים בית ספר פרטי בליון, הנתפש כעת כחממה למנהיגי ימין קיצוני. מריון, שהסירה בשנה שעברה את השם "לה פן" משמה, דוחה את ההשערות שהיא נערכת לעשות קאמבק על חשבון דודתה מרין; אבל הרעש שנוצר בחוגי הימין המתון אחרי שהתברר כי קיימה לפחות שתי פגישות סודיות עם גורמים בימין הזה מדגיש עד כמה מרכזי צפוי להיות חלקה בפוליטיקה הצרפתית לכשתחליט לחזור.

 

גשרים במסעדה

בסוף יוני אשתקד השתתפה מרשל בארוחת ערב עם יותר מעשרה פקידים בכירים וחברי פרלמנט מטעם מפלגת הרפובליקנים, והדבר עורר סערה בתוך המפלגה השמרנית. מפלגות המרכז-ימין בצרפת נזהרות מאוד זה שנים מקיום קשרים עם הימין הקיצוני, אבל הפגישה הזו מרמזת שייתכן כי חלק מהשמרנים מאמינים כעת שהדרך היחידה לשרוד היא לשלב כוחות עם מרשל ודומיה.

מריון מרשל לה פן צרפת ימין קיצוני (צילום: רויטרס)
הפאנל בוטל. "אל תהיי פסימית"(צילום: רויטרס)

מנהיג הסנאט הצרפתי ז'ראר לרשה, איש מפלגת הרפובליקנים, אמר כי חברי המפלגה שנפגשו עם מרשל בחשאי במסעדה בפריז מיקמו את עצמם בכך "מחוץ" למפלגה. "תמיד אמרתי שיש חומת אש בינינו לבין מפלגת האיחוד הלאומי", אמר לרשה. "בין שאתם אוהבים את זה ובין שלא, ארוחת הערב הזו הייתה הפרה של הדבר הזה". הוא אמר כי משתתפי הפגישה הזו מסתכנים בהדחה מהמפלגה.

 

בינתיים, לובי העסקים הצרפתי רב העוצמי Medef הזמין את מרשל לדבר על עליית הפופוליזם בכינוס הקיץ השנתי שלו, אבל אז ביטל את הפאנל כולו בעקבות תרעומת שהביעו על כך רבים.

עמנואל מקרון בזירת השריפה קתדרלה נוטרדאם פריז צרפת (צילום: רויטרס)
הנשיא מקרון. הפסיד בבחירות לפרלמנט האירופי(צילום: רויטרס)

מפלגת האיחוד הלאומי מיקמה את עצמה בחזית הפוליטיקה הצרפתית כשניצחה במאי האחרון בבחירות שנערכו בצרפת לפרלמנט האירופי. המפלגה השיגה תוצאה טובה מזו של מפלגת המרכז של הנשיא עמנואל מקרון, והיא מקווה לשמר את המומנטום לקראת הבחירות לרשויות המקומיות שייערכו בשנה הבאה.

 

מבוכה על הבמה

בריאיון לטלוויזיה הצרפתית בתחילת החודש שעבר אמרה מרשל כי היא רוצה לבנות "ברית גדולה של הימין" – אך הדגישה כי ברצון הזה שלה לא טמונות שאיפות אישיות. אל המפלגה של דודתה שלחה עקיצה, כשאמרה כי מפלגת האיחוד הלאומי "חיונית לחיים הפוליטיים, אך למרבה הצער אינה מספקת". לדבריה ההגנה על המדינה וההתמודדות עם הפרוגרסיביים בהובלת מקרון מצריכות הקמת בריתות של תנועות אחרות וזרמים אחרים.

עם הדודה לה פן, ארכיון. "רוצה לבנות גשרים? מה טוב" (צילום: AP) (צילום: AP)
עם הדודה לה פן, ארכיון. "רוצה לבנות גשרים? מה טוב"(צילום: AP)

מרשל מוזכרת כמועמדת אפשרית בבחירות לנשיאות שייערכו ב-2022 או בבחירות שייערכו לאחר מכן. דודתה מרין העפילה בבחירות של 2017 לסיבוב השני והמכריע, אבל בו ספגה תבוסה למקרון. שתי העובדות הללו מרמזות על המתח הפוטנציאלי בין השתיים ועל האפשרות להיווצרות מעמדים מביכים. כך למשל בכינוס חשוב של האיחוד הלאומי שיבח סטיב בנון, האסטרטג מהבית הלבן לשעבר, את מרשל וכינה אותה "כוכבת עולה" – כשלצדו על הבמה מרין לה פן.

 

הדודה, מצדה, אינה מפגינה בפומבי חשש מהאפשרות שמריון סוללת את דרכה חזרה לפוליטיקה, וכשנשאלה על כך התייחסה בביטול מנומס ליוזמות של האחיינית. "אם מריון רוצה לבנות גשרים עם אנשים מהימין המסורתי שקרובים יותר אלינו מאשר לעמנואל מקרון – מה טוב", אמרה החודש בריאיון. כשנשאלה על הצער שהביעה מרשל על ליקוייה של מפלגת האיחוד הלאומי, השיבה לה פן בעקיצה דיפלומטית: "כשאתה צעיר, לא כדאי להיות פסימי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מריון מרשל. "האיחוד הלאומי לא מספיק"
צילום: רויטרס
מומלצים