שתף קטע נבחר

העיר החכמה מבית גוגל מפחידה את טורונטו

הפרויקט השאפתני של Sidewalk Labs, חברה-אחות של ענקית הטכנולוגיה, נתקל בהתנגדות בקרב התושבים: העיר החכמה - שתכלול הגנה מפני מזג האוויר, כבישים מודולריים ועוד פיצ'רים חדשניים - תהיה עמוסה בחיישנים ומצלמות. "חזון דיסטופי שאין לו מקום במדינה דמוקרטית"

זה היה חודש לא פשוט עבור העיר הבדרך-כלל-מנומנמת, טורונטו, הגדולה שבערי קנדה: בתוך פחות משבוע היא הספיקה גם לחגוג אליפות NBA ראשונה בהיסטוריה, וגם להתמודד עם ירי חסר אבחנה בחגיגות אותה האליפות, שנגמר בשני פצועים קשה ופאניקה ציבורית. אבל מאחורי הכותרות, יש נושא הרבה פחות מתוקשר שמעסיק את תושבי העיר (אבל ממש לא רק אותם) - פרויקט אורבני-נסיוני להקמת מודל של שכונה חכמה.

 

איזור הנמל בטורונטו (צילום: Sidewalk Labs)
מבט מקו המים. הדמיית השכונה החכמה(צילום: Sidewalk Labs)

 

מאחורי המיזם ניצבת חברת Sidewalk Labs, חברה-אחות של ענקית הטכנולוגיה גוגל, שנמצאת גם היא בבעלות אלפבית. הוא הוכרז כבר בשנת 2017, ומאז הצליח לייצר סקרנות גדולה, התלהבות וציפייה, אבל גם חשש אמיתי מפני מה שמכונה "קפיטליזם מעקב". לפני כשבועיים שחררה החברה מסמך באורך של כ-1,500 עמודים, המפרט את עיקרי המיזם, ובו לא רק הטכנולוגיות המרכזיות שיניעו את השכונה החכמה, אלא גם פירוט השקעות ועלויות, רווחים ומחירים. אבל יש מחיר אחד שלא בטוח שכולם מעוניינים לשלם - זה של פרטיות.

 

העיר החכמה של Sidewalk Labs ()

 

בחודש אוקטובר האחרון, הרבה לפני פרסום התוכנית הממשית, המיזם משך תשומת-לב שלילית למדי כשנודע כי היועצת המיוחדת לענייני פרטיות שנשכרה עבורו, ד"ר אן קבוקיאן, התפטרה מתפקידה "כדי לשלוח מסר". במכתב ההתפטרות שלה הסבירה: "דמיינתי שאנחנו עומדים להקים עיר חכמה מבוססת פרטיות, ולא אחת מבוססת מעקב".

 

מה כל-כך מטריד בפרויקט השכונה החכמה בטורונטו? תלוי את מי שואלים. המיזם ממוקד בעיקרו בבנייה של איזור ה-Waterfront, מיקום ייחודי שהוא היום מעין טיילת לא מרשימה במיוחד המשקיפה אל קו המים, ושג'סטין טרודו, ראש ממשלת קנדה, הביע בעצמו תקווה כי שיקומו בידי חברת סיידווק לאבס יוביל לתנופה כלכלית משמעותית לאיזור.

 

הפרויקט משתרע על שטח של כ-770 אלף מ"ר, והעלות שלו מוערכת בכמעט שלושה מיליארד דולר. הוא צפוי לכלול עשרות סוגים של חיישנים, לאפשר נסיעה חופשית במכוניות אוטונומיות, להציע מעין רחוב משולב המתאים עצמו לצורכי התנועה, ומאפשר, למשל, להרחיב את אזור המדרכה בשעות פחות עמוסות או להוסיף נתיב תנועה בשעות עומס.

 

הדמיה של שכונה חכמה (הדמיה: Sidwalk Labs)
מכוניות אוטונומיות ומדרכה מודולרית(הדמיה: Sidwalk Labs)

 

הוא כולל גם ריצוף חכם - הכולל תאורה מובנית וחיישני חום להמסת השלג בחורף. הבנייה תהיה מבוססת קורות עץ, והבניינים יעטו עליהם "מעילי גשם" - כדי לגונן עליהם ועל המדרכות שתחתם מפני מזג האוויר הקר המאפיין את העיר. אב-טיפוס של המבנה המשונה הזה כבר הוצג על-ידי החברה בעת פרסום התוכנית. הבניינים החדשים שיוקמו יהיו חלק ממערך שלם של דיור בר-השגה שיוצע באיזור, כשהעקרונות המנחים הם אלה של בנייה ירוקה.

 

זהירות: קפיטליזם מעקב

נשמע מושלם? כמעט. אבל ברגע שמתחילים להבין את כמויות החיישנים והמצלמות שיידרשו כדי לתפעל, למשל, מדרכה חכמה, מתחילים להבין את גודל הבהלה. כמויות המידע האדירות שייקצרו במשך דקה אחת מאיזור כזה, הן כמעט בלתי נתפסות. לא רק נתונים יבשים כמו אחוזי לחות, משקעים, טמפרטורה ועומסי תנועה ייאספו בכל רגע נתון - גם מיקום מדוייק עד רמת המשבצת במדרכה, עבור כל אחד ואחת, הם נתונים לגיטימיים בעיני הפרויקט. לא סתם לגיטימיים, הכרחיים לתפקוד שלו.

 

"מיזם העיר החכמה בטורונטו הוא הגרסה המפותחת ביותר של קפיטליזם מעקב", כתב רוג'ר מקנמי, משקיע הון-סיכון פופולרי ואחד מראשוני המשקיעים בגוגל ובפייסבוק, בפנייה אל מועצת העיר. "זהו חזון דיסטופי שאין לו מקום במדינה דמוקרטית". גם ג'ים באלסלי, מייסד שותף בבלקברי, בחר להתריע מפני סכנות המעקב: "המיזם נועד לאגור עוד שטח, עוד עוצמה ועוד שליטה, מתחת לכסות של מחזה יח"צני בן 18 חודשים", אמר.

 

בינתיים, ככל ששעת השין מתקרבת - כרגע מועד תחילת הפרויקט סומן בשנת 2022, נשמעים עוד ועוד קולות שמביעים חשש ממשי מפני פגיעה בלתי הפיכה במרקם החברתי, בדמוקרטיה ובחופש האזרחי. בתשובה להם, מסבירים בסיידווק לאבס כי הפרויקט כפוף לאישור ממשלתי, וכי במסגרתו תמונה מועצת מידע בלתי-תלויה שתפקח על הנעשה בו ותשלוט על מאגרי המידע.

 

מנכ"ל החברה, דן דוקטורוף, מצהיר שוב ושוב בריאיונות שהטענות ברורות ונשמעות, ושהחברה פועלת על-פי עקרונות של פרטיות מובנית. בריאיון ל-CNN אמר: "יש נטיה לייחס את המודל העסקי שלנו לזה של גוגל, בהיותה חברה-אחות שלנו, ולהניח שאנחנו מתכוונים לגרוף ערימות של מידע ולהפוך אותו למסחרי. אין לנו שום קשר לזה. אנחנו כן מאמינים שמידע יכול לשמש בצורה אחראית כדי לשפר את איכות החיים והערים. אנחנו לא אלה שאמורים לשלוט במידע שנאסף ממרחב ציבורי".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים