שתף קטע נבחר

מדד המחירים ירד ביוני ב-0.6%, הדירות טיפסו ב-0.5% בחודשיים

לפי מדד הדיור של הלמ"ס, חלה עלייה שנתית של 1.6% במחירים. הדירות התייקרו בכל המחוזות, בעיקר בי-ם. מדד המחירים לצרכן ירד יותר מהצפי

מדד המחירים לצרכן ירד ב-0.6% בחודש יוני האחרון, זאת לעומת צפי לירידה של 0.3%. כך מדווחת היום (ב') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס). ב-12 החודשים האחרונים (מיוני 2018 עד יוני 2019) עלה מדד המחירים לצרכן ב-0.8%, ומתחילת השנה (מינואר 2019) ב-0.9%. מדובר בירידה חדה מהצפי, דבר אשר עשוי לדחות את תוכניות בנק ישראל שצופות עליית ריבית אחת עד סוף 2019. במקביל, מדד מחירי הדיור טיפס בחודשים אפריל-מאי השנה ב-0.5%.

 

מחירי הדירות עלו ב-0.5% במרץ-אפריל; מדד המחירים לצרכן זינק במאי ב-0.7%

מחירי הדירות חוזרים לעלות: טיפסו בשנה האחרונה ב-0.5%

צינון בשוק: צניחה של 15% במספר הדירות החדשות שנמכרו

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

ירידות מחירים במדד המחירים לצרכן נרשמו במיוחד בסעיפי ירקות ופירות טריים 11.0%, הלבשה והנעלה 6.2%, ריהוט וציוד לבית 0.6% ותחבורה 0.4%. הירידה במדד מגיעה לאחר חמישה חודשים רצופים של עליות, שהגיעו לאחר שלושה חודשים רצופים של ירידות - של 0.3% בחודש נובמבר, 0.3% בדצמבר ו-0.1% בינואר.

 

הירידה במדד המחירים לצרכן היא בשיעור החד ביותר מאז יוני 2017, אז נרשמה ירידה של 0.7% במדד, ועומדת מעל התחזיות, שעמדו על ירידה שבין 0.2% ל-0.4%. כאמור, בעקבות זאת ירד קצב האינפלציה לרמה נמוכה של 0.8%, נתונים המורידים את הסבירות להעלאת ריבית בחודש הבא.

 

אמיר כהנוביץ, הכלכלן הראשי של אקסלנס, ציין כי ירידת המדד כלפי מטה עשויה להעלות את שאלת הצורך בהורדת ריבית. "משקיעים מתעניינים בעיקר לראות בכמה ירדו מחירי הפירות והירקות, לאור אינדיקציות לכך, ובכמה עלו מחירי הדיור (שכירות) בשל תחילת עליות המחירים העונתיות של הקיץ, וכן את השפעת התחזקות השקל. עניין מיוחד יש סביב ירידת ציפיות האינפלציה בשווקים, לאחר שבעולם לחצו על בנקים מרכזיים לעבור להורדות ריבית", אמר.

מדד המחירים לצרכן (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
מדד המחירים לצרכן(צילום: Gettyimages)

 

מדד מחירי הדיור ממשיך לטפס

במקביל פורסם היום מדד מחירי הדירות לחודשים אפריל-מאי 2019, המלמד על עלייה של 0.5% במחירי הדירות החדשות ודירות יד שנייה, לעומת החודשיים שקדמו להם (מרץ-אפריל). בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד (אפריל-מאי 2018), נרשמה עלייה של 1.6% במחירי הדירות.

   (צילום: דנה קופל)
דירות בבנייה(צילום: דנה קופל)

הנתונים מלמדים על עליות מחירים בכל המחוזות במהלך החודשים אפריל-מאי, בראשם בירושלים - של 1.1%, אחריו צפון ומרכז עם עלייה של 0.7% בכל מחוז, חיפה והדרום עם עלייה של 0.4% בכל מחוז, ותל אביב שם נרשמה עלייה של 0.1%. בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד (אפריל-מאי 2018) מוביל מחוז הצפון את עליות המחירים עם זינוק של 5%, ואחריו ירושלים עם עליה שנתית של 2.4%, חיפה עם עלייה של 1.8% ודרום עם 1.2%. במחוז תל אביב נרשמה ירידת מחירים שנתית מזערית של 0.1%.

 

בניגוד למגמת העליות הכללית, מחירי הדירות החדשות רשמו דווקא ירידה של 0.6% באפריל-מאי 2019, לעומת מרץ-אפריל 2019. עם זאת, בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, נמצא כי מחירי הדירות החדשות השלימו ירידה שנתית של 2.4%. מתוך כלל העסקאות שנסקרו, 42.6% היו במעורבות ממשלתית, כלומר נרכשו במסגרת מחיר למשתכן או מחיר מטרה, בהשוואה ל-42.9% בתקופה הקודמת (מרץ 2019 – אפריל 2019).

 

המדד אינו סופי וכולל גם תיקון של שלושת החודשים הקודמים למועד הפרסום, בשל עסקאות המתווספות לחישוב לאחר מכן. בתוך כך, המדד של מרץ-אפריל תוקן מעלייה של 0.5% ל-0.3%, מדד פברואר-מרץ נותר על עלייה של 0.3% ומדד מחירי ינואר-פברואר 2019 תוקן מעלייה של 0.7% לעלייה של 0.9%.

 

עליות המחירים בדיור ממשיכות את המגמה שנרשמה בחודשיים האחרונים, בהם חזרו עליות מחירים מתונות, לאחר שמתחילת 2018 נרשמה מגמת התייצבות ואף ירידות מחירים קלות, לראשונה מזה כעשור. זאת בתקופה שבה שוק הדיור סובל מהיעדרה של יד מכוונת ואופק ברור על רקע הבחירות החוזרות וההערכות לפיהן הסמכויות בתחום, שרוכזו תחת שר האוצר, משה כחלון, באמצעות הכפפת רשות מקרקעי ישראל ומינהל התכנון תחתיו, ישובו ויתפצלו בין מספר משרדי ממשלה.

 

בענף מזהירים מפני עליות מחירים

במקביל, גורמי מקצוע מזהירים מפני עליות מחירים, על רקע הירידה המתמשכת בהתחלות הבנייה, במקביל לקיפאון ברכישת דירות חדשות. אתמול דיווחה הלמ"ס כי מספר הדירות החדשות שמכרו הקבלנים צנח בכ-15% ל-5,310 יחידות דיור בשלושת החודשים מרץ-מאי 2019, לעומת שלושת החודשים הקודמים (דצמבר 2018-פברואר 2019).

 

עוד עולה מהנתונים כי מגמת הירידות בביקושים לדירות חדשות התחדשה בדצמבר 2018, כשמאז נרשמה ירידה של 2.8% במספר הדירות שנמכרו בממוצע מדי חודש. זאת לאחר שבין פברואר לנובמבר 2018 נרשמה מגמת עלייה בשיעור של 1.9% במספר הדירות שנמכרו בממוצע מדי חודש.

 

גם הכלכלן הראשי במשרד האוצר דיווח לפני מספר ימים על הצטננות משמעותית בשוק, כאשר מספר הדירות שנמכרו שוק החופשי בחודש מאי עמד על 7,800 דירות בלבד - הרמה הנמוכה ביותר של עסקאות בעשור האחרון, למעט חודש מאי 2014, שעמד בצל ההמתנה לתוכנית מע"מ אפס.

 

עם זאת, יש לסייג, כי נתונים אלו הושפעו בעיקר מצניחה של 9% בפלח השוק של דירות יד שנייה, לשפל היסטורי של 5,800 עסקאות בלבד. בצד זאת דיווח הכלכלן, בשנוה מנתוני הלמ"ס - כי מכירת דירות חדשות דווקא טיפסה ב-12% בחודש מאי האחרון, בהמשך לעלייה חריגה של 48% בחודש אפריל.

 

ההסבר לפער נובע מהבדלים בין מקורות המידע ושיטות החישוב, שכן בעוד שנתוני האוצר מתבססים על דיווחי עסקאות של הקבלנים לרשות המיסים, נתוני הלמ"ס אינם סופיים וכוללים רק עסקאות של דירות שכבר קיבלו היתרי בנייה, כשמדי חודש מתווספות עסקאות חדשות והנתונים מתעדכנים לאחור. כך למשל, לפי האוצר, העליה במכירת דירות חדשות הושפעה בעיקר מזינוק של 80% במכירות במסגרת מחיר למשתכן – שרובן אינן כלולות בסקר של הלמ"ס עד לשלב מאוחר יותר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שעל
פרויקט בנייה ביבנה
צילום: עמית שעל
מומלצים