שתף קטע נבחר

מצב האשפוז בישראל: 2 מיטות ל-1,000 איש, 94 אחוזי תפוסה

מדו"ח מרכז טאוב שניתח את נתוני האשפוז בשלוש השנים האחרונות, עולה כי קיימת מצוקת אשפוז גדולה בבתי החולים. ישראל נמצאת במקום הלפני אחרון מבחינת תפוסת המיטות, עם 94 אחוזים, הרבה מעל הממוצע במדינות המפותחות העומד על 75 אחוזי תפוסה. פרופ' דב צ'רניחובסקי, ממחברי הדו"ח: "מערכת הבריאות עובדת בצורה לא יעילה"

מרכז טאוב מפרסם הבוקר (ה') את דו"ח "תמונת המצב של מערכת האשפוז הכללי בישראל", לאחר ניתוח נתונים של מצוקת האשפוז בשלוש השנים האחרונות. מדי שנה מטופלים במערכת האשפוז הכללי בישראל כ-1.1 מיליון איש ומהמחקר עולה כי יש כשלים מערכתיים בתכנון המערכת, בתקצובה ובהסדרתה על ידי המדינה, למול הצרכים ההולכים וגדלים של אוכלוסייה גדלה ומזדקנת.

 

כך למשל, מתייחס הדו"ח לכך שמספר המיטות לאוכלוסייה בישראל הוא נמוך יחסית למדינות ה-OECD, אי יעילות בגודל בתי החולים הכלליים ובפיזורם באוכלוסייה ופערים ניכרים בנגישות לשירותי אשפוז בין מרכז ופריפריה.

 

ביה
מספר המיטות נמוך ביחס למדינות ה-OECD. מצוקת אשפוז(צילום: אלעד גרשגורן)

 

קיראו עוד על  המצב בבתי החולים:

11 ימים, 21 חדרי מיון ברחבי הארץ: כך נראית מערכת בריאות בקריסה

 אחות ב"מאיר": "אנשים מתים בחדר מיון כי יש מחסור בכוח אדם"

דו"ח מגלה: כמה זמן תחכו בחדר מיון עד שיקבלו אתכם?

 

על פי נתוני ה-OECD שהוצגו בדו"ח, בישראל יש 2.2 מיטות אשפוז כללי על כל 1,000 איש, זאת לעומת 3.6 מיטות בממוצע מדינות ה-OECD ו-4.1 במדינות אירופה שבהן, בדומה לישראל, אספקת השירותים נעשית באמצעות קופות חולים.

 

ההוצאה הלאומית על אשפוז נכון לשנת 2014 בישראל עומדת על 1.9 אחוזים, זאת מתחת לממוצע במדינות ה-OECD בהן עומד הנתון על 2.3 אחוזים.

 

נכון לשנת 2016, ישראל נמצאת כמעט בראש הרשימה (אחרי אירלנד) מבחינת תפוסת המיטות, עם 94 אחוזים תפוסה במיטות האשפוז הכללי. זאת, הרבה מעל הממוצע במדינות אלו העומד על 75 אחוזי תפוסה.

 

  ( )

בצפון הארץ - המרחק למרכז רפואי הגדול ביותר

במחקר הוצג תרשים הבוחן את המרחק הממוצע בקילומטרים ממוסדות אשפוז, באיזורים שונים בארץ. בראש הטבלה נמצאים תושבי צפון הארץ שצריכים לנסוע 132.9 קילומטרים בממוצע כדי להגיע למרכז הרפואי הארצי הקרוב.

 

בדרום ייאלצו התושבים לנסוע מרחק של 92.2 קילומטרים בממוצע אל מרכז ארצי, זאת בפער ניכר מתושב תל אביב שייסע כ-30 קילומטר עד לבית החולים או תושב ירושלים שייסע 37.4 קילומטרים בממוצע עד להגעת לבית חולים המשמש כמרכז ארצי.

 

  ( )

"המערכת עובדת בצורה לא יעילה"

פרופ' דב צ'רניחובסקי, מנהל תוכנית מדיניות הבריאות במרכז טאוב סיפר: "יש לנו בעיה חמורה במיקומנו למול מדינות ה-OECD, מצד אחד משך האשפוז אצלנו קצר ומצד שני שיעור האשפוז הוא מאוד גבוה – אנו מנצלים את המיטות מעבר לגבול היכולת.

 

"המשמעות היא שלמערכת אין שום גמישות, היא לא יכולה לספוג מצבי חירום והשילוב של הנתונים ההלו הוא גם מה שמתבטא בתורים ארוכים. גם אם יתווספו עוד מיטות לבתי החולים ייתכן שזה לא ישנה שום דבר מכיוון שהמערכת עובדת בצורה לא יעילה והיא יכולה לשפר את עצמה עם מספר המיטות הקיים. למשל הוספת משמרות לאנשי צוות, שיפור הטיפול בקהילה שיסית את המטופלים לשם במקום לאשפוז, ותיקון מערכת התמריצים של המדינה המעודדת תפוסה מלאה במיטות בתי החולים"

 

  ( )
פורום החירום הלאומי '5 מיליארד לבריאות' המאגד תחתיו 60 ארגוני בריאות מסר בתגובה: "הדו"ח רק מחזק את מסקנות ועדת החקירה האזרחית אבניאלי-לויט לשיקום מערכת הבריאות, ומוכיח שוב כי המדיניות התקציבית של הממשלה את תחום הבריאות כשלה והביאה את מדינת ישראל להפר את מחויבותה בחוק ביטוח בריאות ממלכתי .

 

"לא ניתן להתעלם מהעובדה שאם יש למדינת ישראל מיליארדי שקלים לבזבז על בחירות נוספות ומיותרות כך שקריסתה של מערכת הבריאות איננה מקרית אלא תוצאה של יד מכוונת".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלעד גרשגורן
מצוקת אשפוז בבתי החולים
צילום: אלעד גרשגורן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים