שתף קטע נבחר

דירוג הג'אנק-פוד: 10 המאכלים שאתם אוהבים - מה הכי מסוכן?

היום מציין העולם את יום הג'אנק-פוד העולמי, ולכבודו הכנו עבורכם את מצעד הבריאות של מאכלי הג'אנק הפופולריים. איזה מאכל הכי מסוכן ללב ולכלי הדם שלכם, ועם איזה מותר לחטוא פה ושם?

הם סותמים עורקים, מגבירים את הסיכון לסוכרת, פגיעה בכבד ואפילו סרטן, אבל יום אחד בשנה מותר לכם לטעום אותם: יום הג'אנק פוד הבינלאומי מצויין היום (א') ברחבי העולם. ובכל זאת, חשוב להדגיש שמדובר במזון לא בריא, עתיר שומנים וסוכרים, אבל בתוך המבחר הגדול, יש כאלה שמסכנים את בריאותכם יותר מאחרים.

 

לפניכם דירוג מזונות הג'אנק פוד הפופולריים בישראל, מהמסוכן ביותר, למסוכן פחות. 

 

יום הגאנק פוד הבינלאומי בריאות חברות אוכלות ביחד  (צילום: shutterstock)
יום הג'אנק פוד הבינלאומי. לאזן בין הבריא למזיק(צילום: shutterstock)
 

 

קיראו עוד:

מהו מזון אולטרא מעובד - ואיך הוא מפריע להורמון השובע לפעול

בטעם שום ותוספת חלבונים: 15 עובדות בריאות על גלידה

7 פירות הקיץ שמפחיתים תהליכי הזדקנות וטובים לבריאות

 

1. הכי לא בריא: נקניקייה בלחמניה

נקניקייה בדרך כלל עשויה מבשר מעובד מכוסה בשקית ניילון. "מדובר בחלקים השמנים של הבשר אליו מוסיפים עוד שומן ואנחנו נשארים עם חלקים לא איכותיים", מסבירה הדיאטנית הקלינית מיטל עזר, מנהלת היחידה לתזונה במרכז לרפואת ספורט מדיקס, "מזון מעובד קשור למחלות לב וכלי דם ויכול להעלות את הסיכון לסרטן.

 

"זה מזון שהוא לא איכותי ולא נותן לנו שום ערך. גם כשמסתכלים על ההרכב, אנחנו נעדיף פחמימה, חלבון וירקות. פה יש לנו חלבון לא איכותי, פחמימה מהלחם הלבן שלא תורמת לתחושת שובע לאורך זמן וקטשופ שעשיר בסוכר, מיונז עתיר שומנים וצ'יפס. אין שום דבר טוב במאכל הזה. אולי זה טעים, אבל הכי לא בריא".

 

מה במקום? במקום הנקניקייה, העדיפו חזה עוף איכותי ושמן פחות. אפילו שניצל, גם כשהוא מטוגן, עדיף מהנקניקייה.

  

יום הגאנק פוד הבינלאומי בריאות ילד אוכל נקניקייה  (צילום: shutterstock)
נקניקייה בלחמנייה. העדיפו לאכול חזה עוף איכותי במקום(צילום: shutterstock)

 2. בורקס

הבורקס הוא אחד המאכלים הנפוצים ביותר במטבח הישראלי. למרות שהוא טעים ופריך, הוא במקום השני הלא מחמיא בדירוג שלנו. "אין ספק שבורקס טעים אבל הוא עשוי מבצק עלים עשיר בשומן וחמאה", מפרטת עזר,

 

"גם אם יש מילוי איכותי של תרד או פטריות, אין כמעט חלבון, אין סיבים תזונתיים. אפשר איכשהו לנסות לאזן עם סלט וביצה, אבל אז צריך להקטין את גודל הבורקס".

 

לדבריה, גם הקלוריות לא מחמיאות: בבורקס קטן, תמצאו כ-150 קלוריות, ובורקס גדול עשוי להגיע גם למעל 500 קלוריות.

 

מה במקום? עזר מציעה להעדיף בורקס מדפי פילו שאינם מכילים חמאה או מרגרינה או מדפי אורז.

 

3. נאגטס

נתחוני העוף, גם אם נראים קטנטנים וחמודים, הם אסון בריאותי, לא פחות, מה שממקם אותם במקום השלישי במצעד שלנו.

 

"הנאגטס מטוגנים ומכילים חלקים של בשר מעובד, עשירי קלוריות ושומנים, והם הדבר הכי פחות טוב שאפשר לתת לילד או לכם לאכול", מסבירה עזר, "ארוחת נאגטס עם צ'יפס יכולה להגיע למאות קלוריות מיותרות".

 

מה במקום? עדיף לבחור בהמבורגר או חזה עוף, ובעצם כמעט כל מנה תהיה עדיפה על הנאגטס.

 

 

יום הגאנק פוד הבינלאומי בריאות (צילום: shutterstock)
נאגאטס. קטנטנים וחמודים אך מזיקים לא פחות(צילום: shutterstock)

 

4. שווארמה בפיתה

את השווארמה אפשר למצוא כמעט בכל פינת רחוב מרכזי, אבל בהחלט עדיף להתרחק ממנה,

 

עזר מחזקת: "על הבשר מוסיפים בדרך כלל שומן רווי, שקשור למחלות לב וכלי דם. כשזה בא עם פיתה, חומוס, טחינה, עוד בלי הצ'יפס, אפשר להגיע ל-800 קלוריות. גם בבשר המסתובב שנחשף לטמפרטורות גבוהות להרבה זמן, נוצרים חומרים העלולים להגביר סיכון לסרטן".

 

מה במקום? כדאי להעדיף חזה עוף או שיפוד. אם חייבים פיתה, העדיפו מקמח מלא, הרבו בסלט ירקות. אם אפשר - עדיף לוותר על הצ'יפס שעלול להוסיף למנה 200 עד 300 קלוריות.

 

  (צילום: shutterstock)
שווארמה. הבשר המסתובב עלול להגביר סיכון לסרטן(צילום: shutterstock)

  

5. פלאפל בפיתה

"לפלאפל יתרונות בריאותיים לא מעטים", אומרת עזר, "הוא עשוי מגרגרי חומוס דלי שומן ועשירים בסיבים תזונתיים ובברזל, ופטרוזיליה. יחד עם זאת טיגון הכדור הופך אותו לבעייתי.

 

"מבחינת הרכב הארוחה, יש פחמימה, חלבון מגרגרי החומוס וירקות. מבחינה קלורית, מנת פלאפל עם צ'יפס יכולה להגיע גם ל-800 קלוריות".

 

מה במקום? כדי להפוך את הפלאפל למנה יותר בריאה, העדיפו מקום שבו ידוע לכם כי מחליפים את השמן בתדירות גבוהה. העדיפו לוותר על הצ'יפס ובמקומו הרבו בסלט. מגדילי ראש, יכולים להכין בבית פלאפל בריאותי, שבו אופים את כדורי הפלאפל במקום הטיגון. במקום הצ'יפס המטוגן, תוכלו להכין צ'יפס אפוי. שני אלה יפחיתו לכם לכם כשלוש מאות קלוריות מהמנה.

 

6. סביח

מנת הפיתה, הביצה, החציל המטוגן והחומוס, היא חלק בלתי נפרד מאוכל הרחוב הישראלי. המנה הטעימה יכולה להיות מאוד בריאה, כיוון שהיא מכילה פחמימה, טחינה, חלבון מהביצה. אלא שהחציל המטוגן "הורס" את כל הסיפור, ומציב את הסביח במקום השישי במצעד שלנו.

 

מה במקום? אם אתם יכולים לוותר על החציל המטוגן, תוכלו לזכות במנה מאוזנת ויחסית בריאה. אם אתם חייבים את החציל, בקשו כמות קטנה של החציל, ואם אפשר בקשו לספוג אותו מעט מהשמן.

 

למגדילי ראש, תוכלו להכין סביח ביתי ובריא: עזר ממליצה לקלות את החציל בתנור, בחרו פיתה מקמח מלא וירקות, ותקבלו ארוחה בריאה וטעימה לא פחות.  

 

 
יום הגאנק הבינלאומי בריאות אוכל מזיק (צילום: shutterstock)
סביח. ותרו על החציל המטוגן(צילום: shutterstock)

 

7. שניצל בבאגט

לרוב, השניצל בבאגט מוגש "אוטומטית" עם צי'פס ועוד תוספות. "אם מדברים על נתח של חזה עוף איכותי ולא מעובד, אפשר לקבל פה הרכב יחסית טוב", מסבירה עזר. אולם בבאגט נכנסים מעט ירקות ביחס לפחמימה. 

 

הבעיה בשניצל עצמו הוא הטיגון שנספג בציפוי: הוא עלול להגיע לטמפרטורות מאוד גבוהות, ומשם למחלות לב וכלי הדם. יחד עם הצ'יפס והשניצל, אפשר להגיע לכמויות שומן גבוהות, כ-800 קלוריות לפחות.

 

מה במקום? העדיפו פיתה, ואם אפשר מחיטה מלאה. אם אתם לא חייבים, העדיפו חזה עוף שאינו מטוגן.

 

8. המבורגר

המבורגר מכיל פחמימה מהלחמניה, חלבון מהבשר ומעט ירקות. כשהבשר הוא מעובד, הארוחה הופכת ללא בריאה. תוסיפו לכך את התוספות - קטשופ, מיונז, וצ'יפס, והמנה עלולה להפוך למפלצת קלוריות.

 

מיקמנו את המאכל הפופולרי במקום השמיני, פשוט משום שהערך הבריאותי של ההמבורגר תלוי בסוג שאותו אתם מזמינים. מכאן אפשר להבין, שבידיכם האופציה להזמין המבורגר פחות מסוכן: אמנם לא הכי בריא, אבל עם הרכב כזה שאפשר "לחיות איתו".

 

מה במקום? המבורגר יכול להיות מנה בריאה, כשאתם בוחרים בהרכב הנכון. לדברי עזר, בחירה של בשר איכותי או בשר עוף, ויתור על הצ'יפס, והפחתה בכמות הממרחים, עשויה להפוך את מנת ההמבורגר שלכם לבריאה.

 

 

אישה אוכלת המבורגר (צילום: shutterstock)
המבורגר. ערכו הבריאותי תלוי בכם(צילום: shutterstock)

9. פיצה

היא החלה כמזון לעניים במאה ה-18 באיטליה, אולם עד מהרה נחלה הצלחה כבירה בכל העולם, ובעצם קשה למצוא מי שיעמוד בפיתוי. "אם אתם מסתפקים במשולש אחד, המצב הוא טוב יחסית. פיצה מכילה סידן מהגבינה הצהובה ורסק עגבניות שעשיר בליקופן שידוע כנוגד חמצון".

 

בזכות אלה, הוא ממוקם במקום התשיעי בדירוג שלנו.

 

הבעיה מתחילה כשמזמינים פיצה הביתה, ובדרך כלל לא מסתפקים במשולש אחד או שניים. "ערכו הקלורי של משולש פיצה יכול לנוע בין 230 ל-500 קלוריות בפיצות עבות או שהבצק שלהם מטוגן", אומרת עזר.

 

מה במקום? תוכלו להחליף את הפיצה בטורטייה עם גבינה ורסק עגבניות. אם בכל הזמנתם פיצה, העדיפו על בסיס קמח מלא או כוסמין, הימנעו מהגדלת כמות הגבינה הצהובה, והוסיפו ירקות שאינם זיתים על הפיצה.

 

10. הכי בריא: ניגוב חומוס

חומוס הוא מזון לא מעובד ולא מטוגן, שנחשב לבריאותי. הוא עשיר בחלבון, בסיבים תזונתיים, בברזל ובטחינה, בזכות כל אלה הוא ממוקם במקום העשירי במצעד שלנו, כלומר - הוא האופציה הבריאה מכל שאר הגא'נק פוד. הבעיות מתחילות בכמות החומוס שאוכלים, והתוספות שמגיעות בצד.

 

צלחת חומוס עלולה להכיל גם עד 700 קלוריות - ללא הפיתה שלידו, שעלולה להגדיל את המנה שלכם גם ל-1,000 קלוריות.

 

מה במקום? חלקו את המנה, הזמינו לצד החומוס גם סלט ירקות. בקשו מראש לא יותר מפיתה אחת לאדם, הוסיפו ביצה קשה כדי להעלות את רמת החלבון, ותקבלו ארוחה בריאה ואיכותית.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
יום הג'אנק פוד הבינלאומי. דעו מה מזיק
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים