שתף קטע נבחר

חוקרים מאונ' ת"א: "מצאנו מה גורם לסרטן עור להפוך לאלים"

זה לא חדש שהשומן הוא האויב של רובנו, אבל עכשיו מתברר שהוא גם משפיע לרעה וגורם להחמרת מצבם של חולים שלקו בסרטן העור מסוג מלנומה. חוקרות מאוניברסיטת תל-אביב חשפו כי קיים קשר בין תאי השומן בעור לבין האגרסיביות של המלנומה. החוקרות: פריצת הדרך תסייע למציאת טיפולים טובים יותר במחלה

מחקר ישראלי חדש מגלה: תאי שומן בעור הם הגורם שהופך את סרטן העור מלנומה לאלים. חוקרים מאוניברסיטת תל-אביב גילו כי תאי שומן בעור השפיעו על הפיכת סרטן המלנומה לגרורתי ואלים. החוקרים מצאו שבהשפעת תאי השומן מתחילים תאי המלנומה לנדוד ברחבי הגוף, חודרים פנימה אל העור, והופכים לגרורות שמגיעות לאיברים חיוניים ומסכנות את חיי החולה.

 

המאמר על הגילוי התפרסם היום (ג') על שער כתב העת הרפואי Science Signaling. במסגרת המחקר בחנו החוקרים מאות דגימות של ביופסיות שנלקחו מחולי מלנומה בבתי החולים וולפסון ואיכילוב, והבחינו בתופעה - תאי שומן בסביבת הגידול. לאחר מעקב אחר תאי השומן הללו, התגלה כיצד הם מעבירים לתאי המלנומה חלבונים קטנים (ציטוקינים, ע"ט) שמשפיעים על ביטוי הגנים בתאי המלנומה.

 

קיראו עוד:

קומבינציית התרופות שהצליחה להאריך את חיי חולי סרטן הכבד

סרטן העור בישראל: 154 חולים חדשים ו-17 מתים - בכל חודש

משרד הבריאות מזהיר: סכנת סרטן עור מתרופות ליתר לחץ דם

 

מנתוני האגודה למלחמה בסרטן ומשרד הבריאות עולה כי מדי שנה מאובחנים בישראל כ-1,850 חולים חדשים עם מלנומה של העור, רובם יהודים ילידי ישראל, אירופה ואמריקה. מדי שנה נפטרים כ-210 ישראלים מהמחלה. רוב גדול מאוד 91% מהחולים התגלו בשלב מוקדם מאוד המשפר את סיכויי הריפוי.

 

בעבר, ישראל הייתה במקום השלישי בעולם אחרי אוסטרליה וניו זילנד, במספר החולים החדשים מדי שנה. הודות לפעילות הנמרצת והעקבית של האגודה למלחמה בסרטן, חל שינוי דרמטי לטובה. כיום אוסטרליה מובילה בתחלואה עם שיעור של 33.6 חולים למאה אלף תושבים וישראל מדורגת במקום ה -27 בעולם בתחלואה עם שיעור של 8.3 חולים למאה אלף תושבים.

 .

התאים הסרטניים מפסיקים "לנדוד"

הניסוי בעכברים שהיוו מודל למחלת המלנומה העלה תוצאות דומות: בעכברים שבהם הושתק ביטויו של הגן miRNA211, (גן קטן שתפקידו בתא הוא לבקר ביטוי של גנים אחרים ובהקשר של חולי סרטן: אמור למנוע הידרדרות של המחלה ויצירת גרורות-ע"ט), התפתחו גרורות, ואילו בעכברים שבהם הגן התבטא ברמה גבוהה לא סבלו כלל מגרורות, והגידול לא התפשט.

 

בחיפוש אחר תרופה פוטנציאלית המבוססת על התגלית החדשה, החלו החוקרים לנסות חומרים מוכרים, שידוע כי הם מעכבים את פעילותם הציטוקינים - תאי החלבון שהושפעו מתאי השומן והפכו את הסרטן לאלים.

 

פרופ' כרמית לוי מהמחלקה לגנטיקה של האדם וביוכימיה בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת תל אביב, שהובילה את המחקר הסבירה: "סרטן העור מלנומה מתחיל כגידול על השכבה החיצונית של העור, האפידרמיס, ובשלביו הראשונים ניתן פשוט להסירו ללא נזק נוסף, אך בשלב מסוים הוא מתעורר, ומתחיל לשלוח תאים סרטניים אל שכבת הדרמיס הפנימית של העור. משם חודרים התאים את מחזור הדם, נודדים לאיברים חיוניים, והופכים לגרורות קטלניות".

מלנומה. מתחיל כגידול הניתן להסרה ללא נזק (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מלנומה. מתחיל כגידול הניתן להסרה ללא נזק(צילום: shutterstock)

 

פרופסור גולן "השגנו תוצאות מעודדות"

פרופסור לוי מוסיפה: "הניסויים שלנו העלו שהשפעתם העיקרית של הציטוקינים היא הפחתת ביטויו של גן הקרוי miRNA211, שתפקידו לעכב ביטוי של חלבון המשמש כקולטן של המלנומה לחלבון בשם ,TGF beta שנמצא תמיד בסביבת העור, בעקבות זאת מתחיל הגידול לקלוט ריכוז גבוה של TGF beta, והוא זה שמעורר את תאי המלנומה והופך אותם לאלימים. עם זאת מצאנו כי במעבדה התהליך הפיך: כשהרחקנו את תאי השומן מהמלנומה, 'נרגעו' תאי הסרטן וחדלו לנדוד".

 

ד"ר תמר גולן, ממובילי המחקר מטעם אוניברסיטת תל אביב אמרה: "מדובר במספר חומרים שנחקרים כיום כטיפול אפשרי לסרטן הלבלב, ומצויים בשלב הניסויים הקליניים גם עבור סרטן הערמונית, השד, השחלות ושלפוחית השתן, ואכן, גם בניסויים שלנו השגנו תוצאות מעודדות: כשהנחנו את החומרים המעכבים בצלחת לצד המלנומה, הם ריסנו את התהליך הגרורתי, והמלנומה חזרה למצבה הרגוע והבטוח יחסית".

 

כעת מקווים החוקרים שפריצת הדרך תסייע במציאת תרופות חדשות למחלה.

 

לכתבה בלבד מחקר רפואי תאי שומן ומלנומה (צילום: אוניברסיטת תל אביב)
החוקרות החלוצות. מקוות למציאת תרופה לסרטן(צילום: אוניברסיטת תל אביב)

 

פרופסור לוי אומרת: "הממצאים שלנו יכולים לשמש כבסיס לפיתוח תרופות מסוג חדש לבלימת התפשטות סרטן העור מלנומה מחומרים שכבר קיימים ומוכרים לרפואה, אך מעולם לא שימשו למטרה זו. בהמשך נחפש שיתופי פעולה עם חברות תרופות על מנת לפתח תכשיר חדש למניעת מלנומה על בסיס המחקר שלנו".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חוקרים מגלים קשר בין תאי השומן לסרטן
צילום: shutterstock
צילום: אוניברסיטת תל אביב
צוות החוקרות (מימין לשמאל): ד"ר תמר גולן ופרופ' כרמית לוי
צילום: אוניברסיטת תל אביב
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים