שתף קטע נבחר

כך משפיע ההריון על העיניים

במהלך ההריון עובר גוף האישה שינויים פיזיים רבים, המשפיעים על תפקודם של איברים רבים, ביניהם גם העיניים. מה חשוב לעשות כדי לשמור על בריאות העיניים במהלכו?

בשנת 2018 פורסם בירחון המדעי "contact lens and anterior eye", מחקר של ד"ר דוראן וגונגור, שבדק  60 נשים.  30 מהן היו נשים בהריון ו-30 נשים אחרות לא. המחקר עקב אחר מדדים של יובש בעיניים בשתי קבוצות הנשים, במהלך השליש הראשון והשליש האחרון של ההריון.

 

היובש, נבדק על ידי החוקרים באמצעות שתי בדיקות קליניות אובייקטיביות: בדיקת אוסמולריות הבודקת כמה מומסים יש בכמות נתונה של דמעות, ובדיקת שירמר המודדת את כמות הדמעות שמופרשות בזמן נתון.

 

קיראו עוד על בעיות ראייה:

כל בדיקות הראייה שצריך – מהלידה ועד הגיל השלישי

 רואים מטושטש? מתי לרוץ למיון ומתי לא לדאוג

 

לצורך בדיקת שירמר, הניחו החוקרים חתיכה של נייר רפואי במגע עם העפעף התחתון של הנבדקות ובחנו כמה מילימטרים של הדף הורטבו בפרק זמן קצוב וידוע מראש. בבדיקה נראה כי הייתה הפחתה בכמות המומסים (מ- mOsm/L305 ל- mOsm/L300 ) וירידה בכמות הדמעות המופרשת (מ-18 מ"מ ל-16.5 מ"מ) בשליש האחרון של ההריון.

 

המחקר מצא כי העיניים יבשות הרבה יותר במהלך השליש האחרון של ההריון ביחס לשליש הראשון בקרב קבוצת הנשים שהיו בהריון, וכן ביחס לקבוצת הביקורת (נשים שלא היו בהריון).

 

מחקר נוסף שנערך בניגריה ופורסם בירחון המדעי The Ocular Surface במאי האחרון, עקב אחר 134 נשים במהלך כל תקופת ההריון. גם מחקר זה מצא הפחתה בכמות הדמעות המופרשת, (מבחן שירמר), ועלייה בקצב התאיידות הדמעות, במבחן הבודק כמה זמן עובר עד שרואים את נקודת ההתאיידות הראשונה בקרנית במהלך השליש השלישי של ההריון. הממצא המעודד מאותו מחקר היה שרוב הנשים במדגם, חזרו למדדים נורמליים כשישה שבועות לאחר הלידה.

 

הריון (צילום: shutterstock)
שינויים בראייה במהלך ההריון(צילום: shutterstock)

 

שינויים פיזיולוגיים בעיניים במהלך ההריון

במהלך ההריון יחוו הנשים שינויים רבים בגוף, כשאת השינויים בעיניים ניתן לחלק לשלוש קבוצות: שינויים פזיולוגיים במבנה, דלקות עיניים ושינויים במחלות עיניות קיימות.

 

שינויים פיזיולוגיים בדרך כלל קשורים ביכולת הספיגה והשמירה על רמת המים בגוף, המשפיעה על רגישות הקרנית ושינויים בעובי וקימור הקרנית ומופיעים לקראת סוף ההריון. שינוי זה עלול להשפיע על התאמת עדשות המגע לעיניים.

 

הריון יכול גם לעורר תופעות של עיניים יבשות עקב שינויים החלים בשכבת הדמעות, עלייה בלחץ התוך עיני שעלולה להתרחש במחצית השנייה של ההריון ופיגמנטציה סביב העיניים והלחיים עקב שינויים הורמונליים. כל אלו אמורים לחלוף לאחר ההריון.

 

צניחת עפעף יכולה גם היא להתרחש בזמן ההריון ואף אחריו, כתוצאה משינויים הורמונליים או שינויים באספקת נוזלים לשריר המרים את העפעף העליון.

 

במקרים נדירים, הצטברות נוזלים ברשתית central serous chorioretinopathy יכולה להתרחש בנשים בזמן ההריון, בעיקר לקראת השליש האחרון. הסימפטומים כוללים עיוותים בשדה הראייה כשמתבוננים רק בעין אחת, והפחתה בחדות הראייה של עין אחת.

 

בעיות אלו חולפות בדרך כלל לאחר הלידה, למרות שעיוותים בשדה הראייה עלולים להשאר. בהריון ישנה עלייה בדיווחים על שינויים בשדה הראייה (הפחתה או צמצום, עיוותים, וכיו"ב), אשר בדרך כלל חוזרים למצבם התקין לאחר ההריון.

 

נשים חולות בסכרת יופנו לבדיקות עיניים עם הרחבה טרם ההריון, בשליש הראשון של ההריון, ומעקבים בהתאם להמלצות הרופא המטפל בהמשך. נשים בהריון הסובלות מסכרת עם סימנים ברשתית (רטינופטיה סכרתית), צריכות להקפיד על לחץ דם מאוזן ותזונה בריאה על מנת שהמחלה לא תחמיר.

5 טיפים לשמירה על בריאות העיניים בהריון

עיניים יבשות: מומלץ להתייעץ עם רופא מומחה ולברר אילו רכיבים מכילים טיפות מלאכותיות, כיוון שהן מכילות לעיתים חומרים משמרים שאינם מומלצים בזמן ההריון. חשוב להקפיד על מצמוצים שלמים ועל הפסקות, במיוחד בעבודה אינטנסיבית מול מסכי מחשב. בכל עשר דקות רצוי למצמץ ולהסתכל לרחוק למשך 10 שניות.

 

עדשות מגע: מומלץ להפחית שעות הרכבתן בזמן ההריון. כמו כן, לאור שינויים בקרנית יש להיבדק אצל אופטומטריסט ולוודא שעדשות המגע אכן מתאימות, שיש תזוזה של העדשה שתאפשר תחלופת דמעות, ושמספיק חמצן חודר מבעד העדשה לעין.

 

 עיניים נפוחות: ספיחת נוזלים במהלך ההריון, מגבירה את הסיכוי לנפיחות בעיניים. קומפרסים קרים עם מגבת מעל העיניים כשהן עצומות וניקוי הפנים במים קרים, יכולים לסייע בהפחתת הנפיחות. מומלץ להרבות גם בשתיית נוזלים.

 

עדכון הרופא המטפל: במהלך ביצוע בדיקת עיניים סדירה, יש ליידע את הרופא שהינך בהריון. זה יכול להשפיע על החלטות כמו הרחבת אישונים או שינוי בתיקון המשקפיים.

 

סוכרת: מומלץ שחולות סוכרת ייבדקו באופן סדיר במהלך ההריון אצל רופא עיניים.

 

גלאוקומה: נשים בהריון אשר נוטלות תרופות צריכות להיוועץ ברופא העיניים בנוגע למינון או שינוי של התרופה.

 

ד"ר ליאת גנץ ראש התוכנית לתואר שני במדעי הראייה במכללת הדסה

ארזה פרוכטר היא אופטומטריסטית קלינית חברת ועד מועצת האופטומטריסטים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
השפעת ההריון על הראייה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים