שתף קטע נבחר

איך הורדת הריבית בארה"ב תשפיע על הכיס שלנו? שאלות ותשובות

הירידה בערכו של הדולר הובילה אתמול את נגיד הבנק המרכזי בארה"ב להוריד את הריבית לראשונה מאז 2008. בהודעה חריגה, הודיע נגיד בנק ישראל הודיע שלא ילך בעקבות הדוד סם. איך הורדת הריבית בארה"ב תשפיע על השקל?

הסתיימה התקופה הארוכה ביותר ללא הורדת ריבית בארה”ב מאז שנות החמישים: הנגיד האמריקאי הודיעה אתמול (ד') על הורדת הריבית לראשונה מזה עשור ב-0.25% ל-2.25%. זו הפעם הראשונה מאז המשבר הכלכלי לפני עשור שהריבית יורדת, והיא צפויה להחליש עוד את הדולר לעומת המטבעות האחרים. אתמול נמשכה העלייה בשערו של השקל המתחזק והשער היציג של הדולר נקבע על 3.4990 שקל. שער היורו רשם גם הוא עוד שפל, כאשר השער היציג ירד אתמול ל־3.8997 שקלים.

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

לראשונה זה עשור: הפד הוריד את הריבית ב-0.25%

דאו ג'ונס ונאסד"ק ירדו ב-1.2%; הדולר התחזק מול השקל ב-0.6%

נגיד בנק ישראל מנסה לצנן את התחזקות השקל: "הריבית לא תעלה זמן ממושך"

 

ההודעה של הבנק המרכזי בארה"ב על הורדה של רבע אחוז בשער הריבית, לאחר יותר מעשור, הייתה צפויה. הסיבה להורדה, מעבר ללחצים שהפעיל נשיא ארה"ב טראמפ, נעוצה בנתונים חלשים שהציגה לאחרונה הכלכלה האמריקאית ובשל מלחמת הסחר העולמית. ההערכות הן שזאת רק ההתחלה, והריבית תמשיך לרדת בחודשים הבאים וב-2020.

אילוסטרציה מטבע חוץ (צילום: shutterstock)
איך הורדת הריבית והיחלשות המט"ח נוגעת אליי?(צילום: shutterstock)
  

לפי שעה השקל מתחזק דווקא, זאת משום שבנק ישראל נמנע זה תקופה ארוכה מכל פעולה העשויה להשפיע על החלשתו - מצב שאינו טוב ליצוא ולמשק. הבנק המרכזי, שהתערב בעבר בשוק המט"ח ורכש מיליארדי דולרים כדי לחזק את הדולר באופן מלאכותי, נמנע לעשות כן במשך חודשים ארוכים, על פי הנחיית הנגיד, פרופ' אמיר ירון, שנכנס לתפקידו בסוף 2018. הנגידה הקודמת, ד"ר קרנית פלוג, דגלה בהתערבות בשוק מטבע החוץ כל זמן שהשקל התחזק מדי מול המטבעות הזרים והקשה על היצוא. בנובמבר האחרון הפתיעה ממלאת מקום הנגידה, ד"ר נדין בודו טרכטנברג, כאשר בחודש היחיד שבו כיהנה בתפקיד עד לכניסתו של ירון היא העלתה את הריבית הבסיסית משיעור השפל בכל הזמנים של 0.1% לשנה ל-0.25%. מאז לא שינה בנק ישראל את גובה הריבית במשק. הנגיד פירסם אתמול הודעה חריגה, לפיה הריבית לא תועלה, לאחר שמדד יוני ירד ב-0.6% וגברו ההערכות שבנקים מרכזיים יתחילו להוריד ריבית.

 

לאחרונה הודיע בנק ישראל כי התחזית היא שהריבית בישראל דווקא תעלה בעוד רבע אחוז עוד בשנת 2019, לרמה של 0.5%, וכי היא תועלה עוד פעמיים בשנה הבאה עד לאחוז אחד. כעת, בעקבות הפחתת הריבית בארה"ב, אפסו כנראה הסיכויים שהריבית בישראל תעלה בעת הקרובה.

  

איך הורדת הריבית והיחלשות המט"ח נוגעת אליכם?

למה החליטו להוריד את הריבית בארה”ב?

לאחרונה פורסמו נתונים חלשים על הכלכלה האמריקאית, בעיקר צמיחה נמוכה למדי. זכור המשבר מ-2008, כאשר לא ננקטה פעולה מהירה מראש. כעת מבקשים להקדים רפואה למכה.

 

מה יקרה כתוצאה מההורדה?

שוק המניות יקבל עוד כסף זול, וככל הנראה ימשיך לעלות לשיאים חדשים. מדד הנאסד”ק עלה השנה כבר ב־25% ומדד הדאו־ג'ונס עלה ב־16%, והם צפויים להמשיך ולשבור שיאים. 

 

איך טראמפ קשור להחלטה?

הנשיא טראמפ לחץ לאחרונה קשות על הבנק הפדרלי לשנות את מדיניותו. כידוע, לא נהוג שנשיאים וראשי ממשלות מתערבים בפעילות הבנקים המרכזיים, אולם טראמפ צייץ בטוויטר ואיים, וגם לחציו עשו את שלהם.

 

איך זה ישפיע על העולם וישראל?

כאשר הריבית יורדת, מופנים כספים מחסכונות ופקדונות לשוק המניות ולרכישת נכסים כמו נדל”ן. לפיכך, הורדת ריבית מעודדת למעשה את שוק ההון.

 

מה יקרה בשוק הנדל”ן?

הוא בוודאי ייהנה מהורדת הריבית, כי יהיה פחות כדאי להחזיק כסף בבנק ויותר כדאי לרכוש דירות ומשרדים ולהשכיר אותם.

 

האם נוכל להגיע לריבית שלילית? ומה זה אומר בעצם?

ישראל רחוקה כיום מריבית שלילית. הורדת הריבית מהווה המשך למגמה הקיימת באירופה וביפן, שם הריביות שליליות כבר שנים. דהיינו, אדם שהפקיד 100,000 ין ביפן מקבל בתום שנה רק 99,000 ין. המטרה ברורה: השתמשו בכסף לצריכה ותגדילו את הצמיחה, זאת במקום להפסיד כסף בפיקדון בבנק.

 

מה יהיה על החסכונות שלנו בבנקים?

בתקופת ריבית אפסית, כמו בישראל, לא כדאי להחזיק יותר מדי חסכונות, אלא רק לעת צרה וככסף בטוח, לעומת שוק המניות שעלול, כפי שקרה כבר בעבר, לספוג מפולת ומכה אנושה למשקיעים. כאן דרושה בהחלט זהירות.

  

האם בנק ישראל ישנה את מדיניותו ויתערב בשוק מטבע החוץ ואולי יוריד את הריבית בקרוב? 

בינתיים הנגיד הנוכחי מגלה זהירות יותר ומעט פאסיביות. עם זאת נראה שהתערבות במסחר במטבע חוץ היא אפשרות לביצוע בימים הקרובים, אך שינוי מוחלט במדיניות, מהכרזה על כוונה להעלות ריבית לביצוע הורדת ריבית – עוד רחוקה הדרך.

 

ומה כדאי לי בינתיים לעשות?

אם בכוונתך לרכוש מוצרים מתוצרת חוץ – זה הזמן. מחיר היבוא מוזל בשבועות האחרונים. לקנות או להחזיק נכסים, כמו דירות ומניות בארה”ב או במדינות אחרות פחות כדאי, כי אם תמיר את התמורה לשקלים – תקבל פחות מהכסף הישראלי החזק. ליטול הלוואות צמודות למט”ח נשמע כרגע די כדאי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים