שתף קטע נבחר

ריבלין לשגריר הדרוזי שעוכב בנתב"ג: "צריכים לתת על כך את הדעת"

הנשיא שוחח עם שגריר ישראל בפנמה רדא מנצור והבהיר: "הברית ביננו ובין העדה הדרוזית היא ברית חיים". ראש המועצה המקומית עספיא סיפר לאולפן ynet כי עבר בדיקות דומות: "היו לוקחים לי את הדרכון ומחזירים אותו אחרי 20 דקות, הילדים היו בטראומה". דובר רש"ת: "יש לנו הרבה דברים לשפר"

 

 

התקרית שבה שגריר ישראל בפנמה רדא מנצור (54), בן העדה הדרוזית ותושב עספיא, עוכב על ידי מאבטחת במחסום בכניסה לנתב"ג, ממשיכה לעורר הדים.

 

נשיא המדינה ראובן ריבלין שוחח היום (ראשון) עם מנצור. "היה לי חשוב לדבר איתך לאחר סערת הרגשות שעברה עלייך. קראתי את הדברים שכתבת ואי אפשר להשאר אדיש אליהם", אמר ריבלין.

 

שגריר ישראל בפנמה רדא מנצור ()
שגריר ישראל בפנמה רדא מנצור
 

 

הנשיא הדגיש: "אני לא רוצה להכנס לפירוט ההתרחשות ואני מבין שכל הגורמים הרלוונטיים עמלים על חקירת הנושא. עם זאת מה שחשוב הוא מה שאתה מרגיש, ואם אתה חשת פגוע כל כך אז אנחנו צריכים לתת לכך את הדעת. הברית ביננו ובין העדה הדרוזית היא ברית חיים ולא ברית דמים. אנחנו צריכים לוודא שאנחנו ראויים לה יום יום, שעה שעה ולא רק בתקופות משבר ולחימה". 

 

 

נשיא המדינה נשא דברים בפתיחת פסטיבל הקולנוע בירושלים, בו הוענק פרס חדש לזכרה של רעייתו נחמה ריבלין (צילום: עמוס בן גרשום/ לע
נשיא המדינה ראובן ריבלין(צילום: עמוס בן גרשום/ לע"מ)

גם ראש הממשלה בנימין נתניהו שוחח עם מנצור על המקרה בנתב"ג ואמר כי "בני העדה הדרוזית יקרים לליבנו ונמשיך לפעול בכל דרך כדי לחזק את ברית האחים עמם".

 

בהיג' מנסור, ראש המועצה המקומית עספיא, ועופר לפלר, דובר רשות שדות התעופה, שתגובתו למקרה עוררה גם היא סערה, התייחסו הבוקר לפרשה באולפן ynet.

 

מנצור פרסם פוסט תקיף בפייסבוק בו טען כי ברגע שצוין מקום מגוריו בפני המאבטחת, זו הורתה לנהג הרכב ולשאר יושביו להוציא דרכונים ולהזדהות באופן אישי, תוך שהיא מתחקרת אותם בנוגע לעיסוקם וליעדם.

 

בהיג' מנסור, שגם הוא כיהן בעבר כשגריר, סיפר כי הטענות שעלו בפוסט וביטאו כאב רב אינן זרות לו: "האירועים הללו קורים בתדירות גבוהה, הסוגיה הזו לא נמצאת בטיפול של אנשי הביטחון בנתב"ג, הם מקבלים תדריכים כלליים ולא ספציפיים. אני חוויתי את זה בהיותי שגריר".

 

לדבריו, "האנשים שיושבים במחסום בכניסה לנתב"ג חושבים שעספיא זה בגדה המערבית ולכן ההתייחסות היא של 'תעצור בצד'. הבחורה בכניסה כנראה לא מבינה איפה נמצאת עספיא, בה נמצא בית הקברות הצבאי המרכזי של העדה הדרוזית והגיע הזמן שאנשים יבינו את הרגישויות של העניין. כשהייתי שגריר, ישר היו לוקחים את הדרכון ומחזירים אותו אחרי 20 דקות והייתי מסביר את כל הסוגיה. לפעמים זה היה מטופל ולפעמים לא".

 

-זו תחושה של השפלה כשזה קורה לך?

"זה הרגשה לא נעימה כשאתה והאישה והילדים עומדים בצד, הדרכון שלך מטייל ואף אחד לא נותן לך תשובה, אתה נוסע לשליחות, ובתחנה האחרונה לפני שאתה יוצא מתייחסים אליך כך, התחושה זיפתית, תחושה שזה לא מגיע לנו".

 

-איך היית מסביר את זה לילדים שלך כשזה היה קורה?

"הילדים שלי היו מאוד מתוסכלים, זו טראומה. כשמעמידים אותם בצד ואומרים להם לחכות, ואז מבקשים מאחראי המשמרת שיגיע, התחושה לא טובה. התדריכים יכולים למנוע את כל התקלות האלה. הבחורה במחסום צריכה להבין שבני אדם נמצאים בצד השני. להגיד לי לעמוד בצד זה נותן תחושה כאילו אני במחסום ליד שכם, וזו הרגשה לא טובה".

 

 

"יכול להיות שהשגריר נפגע מצורת הדיבור של המאבטחת"

דובר רשות שדות התעופה, עופר לפלר, עורר כאמור סערה בתוגבתו למקרה כשאמר: "אני מציע לכבוד השגריר שיגיד לבת שלו שהסורקת עושה הכל כדי להגן עליה ועל המדינה".

 

אתה מתחרט על התגובה הזו?

"זה עצוב לי כשאני שומע כל פעם שבני העדה הדרוזית מרגישים אזרחים סוג ב', כאזרח מדינת ישראל אתה רוצה שכולנו נהיה שווים וזו בדיוק המשימה שלנו. מבין חמשת אלפים עובדי הביטחון בנתב"ג יש גם עובדים מבני העדה הדרוזית".

 

-הבת שלך או של מישהו שהוא לא בן העדה הדרוזית הייתה זוכה לאותו יחס?

"מדי יום עוברים פה למעלה מ-30 אלף כלי רכב, זה חלק ממעגלי אבטחה וזה לא קשור לעדה כזו או אחרת. נכון שבעבר במדינת ישראל היתה שיטת בידוק מסוימת שברובה נעלמה מן העולם.

 

"הטכנולוגיה התפתחה מאוד גם בנושא הבידוק של הכבודה וגם בנושא הבידוק של האדם ולכן אני אומר שיכול להיות שהוא נפגע מצורת הדיבור של אותה מאבטחת ואנחנו מחכים לשיחה בין כבוד השגריר למנהל חטיבת הביטחון. הנושא הוא הכבוד ההדדי, צריך להסתכל על האמירה המאוד קשה שלו שבא לו להקיא מאיתנו".

 

-בא לו להקיא כי הבת שלו נפגעה.

"ממה? מזה שכשהמאבטחת ראתה משפחה היא לא חיכתה לדרכונים ואמרה להם להמשיך? לא הייתי שם. הלב שלי נחמץ כשאני שומע שבני העדה נפגעים מאירועים שלא צריכים להתקיים במחוזותינו והם לא קורים יותר".

 

לסיום אמר לפלר: "אין ספק שיש לנו הרבה דברים לשפר ואנחנו משפרים כל הזמן, זה לא קשור לעדה כזו או אחרת, בסופו של תהליך אנחנו צריכים להעביר את הנוסעים בצורה הבטוחה ביותר. אני מצר על כך שזו התחושה בקרב העדה שמיטב בניה עובדים איתנו. אין הבדל ביני לבין מר מנסור מעספיא".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים