שתף קטע נבחר

מחקר ענק: החליפי את הסטייק בעוף – והפחיתי את הסיכון לסרטן שד

חוקרים אמריקנים שבדקו עשרות אלפי נשים במשך שמונה שנים, מצאו שאלו שנמנעו מאכילת בשר בקר ובמקומו צרכו עוף, היו בסיכון מופחת ללקות בסרטן שד. החוקרים הופתעו לגלות שככל שהנשים צרכו יותר עוף, כך צנח הסיכון לסרטן השד

עדות נוספת לנזקים האפשריים מצריכת בשר אדום : מחקר רחב היקף מצא שנשים שהחליפו את בשר הבקר בבשר עוף, היו בסיכון מופחת ללקות בסרטן שד. הממצאים פורסמו בגיליון החדש של כתב העת הבינלאומי לסרטן.

 

המחקר נערך על ידי חוקרים מ-National institue of health and enviroment בארה"ב.

 

בשר אדום נקשר כבר בעבר לסרטן, וסווג על ידי הסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן כ"מסרטן אפשרי לבני אדם". עם זאת, הקשר הזה לא היה עקבי במחקרים. כדי להבין טוב יותר את ההשפעות האפשריות, החוקרים בדקו את תזונתן של 42,012 נשים ומצב בריאותן.

 

סיכון מופחת ללקות בסרטן השד (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
סיכון מופחת ללקות בסרטן השד(צילום: shutterstock)

 

הנשים בגילאי 35 עד 74 מעולם לא אובחנו כסובלות מסרטן שד, אולם במשפחתן הייתה אחות או אחות למחצה (כלומר ילידת אחד ההורים) שלקתה במחלה. לאחר שמונה שנים, 1,536 נשים אובחנו כסובלות מסרטן שד.

 

הנשים שצרכו את כמות הבשר האדום הרבה ביותר, נמצאו בסיכון גבוה ב-23% ללקות בסרטן שד, בהשוואה לאלה שצרכו את הכמות הפחותה ביותר. החוקרים הופתעו עוד לגלות שנשים שצרכו בשר עוף בכמות הרבה ביותר, היו בסיכון נמוך ב-15% ללקות במחלה, בהשוואה לנשים שצרכו את כמות העוף המועטה ביותר.

 

הקשר היה מובהק ביותר בקרב נשים לאחר המנופאוזה. הממצאים נותרו יציבים גם כאשר החוקרים הסירו משתנים, שעשויים היו להטות את התוצאה, כמו גזע, השמנת יתר, פעילות גופנית, צריכת אלכוהול והרגלי תזונה אחרים.

 

בתוך כך לא נמצא קשר בין אופן הכנת הבשר לסיכוי לסרטן שד.

 

חזה עוף (צילום: shutterstock)
לאכול עוף. יותר בריא(צילום: shutterstock)

 

בשר אדום מכיל את מרכיב הברזל הקרוי "הם", שומנים וחומר הנקרא N-GlycolicNeurimic. כל השלושה נקשרו להיווצרות גידולים סרטניים. על פי ארגון הבריאות העולמי, כימיקל נוסף הקרוי אנ-ניטרוזו נוצר כאשר הבשר מעובד. הכנת הבשר יוצרת כימיקלים נוספים כמו אמינים ארומטיים שידועים אף הם כמסרטנים אפשריים.

 

על אף התוצאות, החוקרים הדגישו כי ייתכן ונשים שצרכו בשר עוף ולא בשר אדום – היו בעלי מודעות בריאותית גבוהה יותר, שאולי היא זו שהובילה לקשר בין סוג הבשר לסיכוי לסרטן שד. החוקרים הוסיפו עוד, כי נבדקו רק נשים בעלות היסטוריה של סרטן שד, כך שייתכן שלמשתתפות היה סיכון גנטי גבוה יותר ללקות במחלה, בהשוואה לשאר האוכלוסייה.

 

הסימנים המחשידים

סרטן השד היא המחלה הממארת השכיחה ביותר בישראל ובעולם המערבי. אחת מכל 8 נשים תאובחן בסרטן שד במהלך חייה. עם זאת, ככל שהמחלה מאובחנת בשלבים מוקדמים יותר, סיכויי הריפוי עולים ל-90 אחוזים.

 

ב-90% מהמקרים, הסימן הראשון לסרטן השד הוא גוש בחזה בו חשים במישוש, אולם ישנם סימנים אחרים הדורשים בדיקה של כירורג שד.

 

 

אלה ה"דגלים האדומים" שאליהם יש לשים לב:

 

בשד:

  • שינוי בצורה או בגודל.
  • ורידים מורחבים או בולטים.
  • שקע או בליטה בעור.
  • אודם על פני השד, ללא קשר להנקה, או זיהום חריף בשד.
  • גירוד עקשני שאינו חולף.
  • אי-נוחות או כאבים.

 

בפטמה:

  • הפרשה דמית או שקופה.
  • פריחה על הפטמה או מסביב לה.
  • פטמה ששקעה פנימה לאחרונה.
  • גוש

 

בבית השחי:

  • גוש עמוק.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
למה עדיף לאכול עוף?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים