שתף קטע נבחר

צילום: עמית שאבי

שרד את השואה ונרצח בתחילת האינתיפאדה: סבו של קורבן הפיגוע

19 שנה לפני שדביר שורק נרצח בפיגוע, ירו למוות מחבלים בסבו, הרב בנימין הרלינג, בהר עיבל. למרות שהיה בן 64, הסב השתתף אז בלחימה וירה בנשקו האישי לעבר המחבלים

בנימין הרלינגר שנהרג בפיגוע בשנת 2000 והנכד דביר (יהודה) שורק שנהרג הבוקר ()
נרצחו בהפרש של 19 שנה. הרב הרלינג ונכדו דביר שורק

סבו של דביר (יהודה) שורק שנרצח בפיגוע וגופתו אותרה הבוקר (ה') בגוש עציון, הרב בנימין הרלינג, נרצח אף הוא בפיגוע, בתחילת האינתיפאדה השנייה. הרלינג נורה למוות בידי שוטרים ומחבלים פלסטינים שתקפו קבוצת מתנחלים שהגיעו לאזור שכם ב-19 באוקטובר 2000.

 

הרלינג, ניצול שואה, נולד בשנת 1936 בעיירה איצקן בחבל בוקובינה שברומניה. ב-1941 גורשו תושבי העיירה לחבל טרנסניסטריה. לאחר מלחמת העולם השנייה עלה עם הוריו ארצה. הוא התחנך בצעירותו בתנועת בני עקיבא, ולמד בישיבה של התנועה בכפר הרא"ה. הוא התגייס לנח"ל המוצנח ושילב שירות צבאי עם לימודים בישיבות מרכז הרב בירושלים ו"כרם" ביבנה. הוא התגורר במשך 19 שנה בהתנחלות קדומים בשומרון.

 

 

בחול המועד סוכות תשס"א יצא הרלינג כחלק מקבוצה של 40 מתנחלים מהשומרון לטיול באזור שכם. היו אלה ימיה הראשונים של האינתיפאדה השנייה, וכמעט מדי יום התחוללו אירועים רצחניים. שבוע לפני כן אירע הלינץ' ברמאללה, שבו נרצחו באכזריות שני חיילי מילואים, וכמה ימים לפני כן הרגו אנשי חיזבאללה שלושה חיילי צה"ל וחטפו ללבנון את גופותיהם. באותו חודש גם התרחשו אירועי אוקטובר, שבהם נורו למוות 12 ערבים-ישראלים ופלסטיני בעימותים עם שוטרים.

 

בעקבות המתיחות אסר צה"ל על טיולים בשטחים, אך למרות זאת הטיול שאושר שבועות לפני כן לא בוטל. המטיילים יצאו בליווי ארבעה חיילים אל מצפה יוסף, כדי להשקיף על קבר יוסף, שהותקף בתחילת אותו חודש בידי אלפי פלסטינים בתקרית שבה נפל לוחם מג"ב מדחת יוסף.

הכותרת ב
העיתון "ידיעות אחרונות" למחרת הפיגוע(מתוך ארכיון ידיעות אחרונות)

הכותרת ב
(מתוך ארכיון ידיעות אחרונות)
 

חברי הקבוצה הגיעו למצפה, ולאחר מכן ירדו ממנו והגיעו אל מורדות הר עיבל. בשלב זה התחילו פלסטינים ממחנה הפליטים עסכר ליידות אבנים לעבר המטיילים. החיילים שליוו אותם פתחו באש, ובמקום התפתחו חילופי אש כבדים שנמשכו שעות בין כוחות צה"ל לבין אנשי המשטרה הפלסטינים ומחבלי התנזים - הזרוע הצבאית של הפת"ח. למקום זרמו עשרות חיילי צה"ל ומסוקי קרב, שלחמו עם הפלסטינים שהשיבו אש בין היתר במקלעים כבדים. על הלחימה פיקד אישית מפקד אוגדת איו"ש דאז - תא"ל בני גנץ.

 

למרות שהיה בן 64, הרב הרלינג השתתף בלחימה והשתמש ברובה שנשא עליו כדי לירות לעבר המחבלים. בגלל האש הכבדה לא הצליחו המסוקים לנחות כדי לפנות את האזרחים, שנאלצו לשכב על הארץ ולהסתתר מאחורי סלעים בעוד הכדורים שורקים מעל ראשיהם.

 

האש נפסקה רק בעקבות התערבות של ראש ה-CIA האמריקני ג'ורג' טנט, שהתקשר ליו"ר הרשות הפלסטינית יאסר ערפאת ודרש ממנו להפסיק את האש. כחמש שעות אחרי תחילת הלחימה פונו הנפגעים. הרב הרלינג נפטר בינתיים מפצעיו. בפיגוע נפצעו עוד ארבעה בני אדם. במותו הותיר אחריו הרב הרלינג שמונה ילדים ועשרים נכדים, בהם דביר שורק - שהיה אז בן שלושה חודשים ונרצח בפיגוע כעבור 19 שנה.

 

ישי פורת סייע בהכנת הכתבה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
הרב הרלינג ז"ל
צילום: צביקה טישלר
מומלצים