שתף קטע נבחר

חג הקורבן: הר הבית יישאר סגור ליהודים עד יום חמישי

אחרי יום של מהומות ופצועים, נשמר השקט בירושלים, אך המשטרה שומרת על דריכות. כמדי שנה בחג הקורבן, רק למוסלמים תתאפשר כניסה להר הבית. סעודיה הצטרפה לגינויים לישראל רק לקראת חצות: "להגן על העם הפלסטיני מפני כל המעשים התוקפניים של ישראל"

בתום יום של עימותים קשים בהר הבית שבהם נפצעו 15 פלסטינים וארבעה שוטרים - כולם במצב קל - נשמר אמש (א') השקט במתחם ההר. בגלל חג הקורבן, הר הבית יישאר סגור עד יום חמישי לכניסת יהודים ותיירים. ההחלטה לפתוח את ההר אתמול לכניסת יהודים התקבלה בגלל ט' באב, שבאופן נדיר צוין במקביל לחג הקורבן. מדי שנה נסגר ההר בעת הזו ליהודים ולתיירים.

 

 

עימותים בהר הבית (צילום: AFP)
יישאר סגור למבקרים השבוע. הר הבית(צילום: AFP)

המשטרה עדיין פרוסה ונערכת בכוחות מתוגברים בעיר העתיקה של ירושלים כדי לאפשר את עלייתם של רבבות המתפללים המוסלמים שעושים את דרכם בין הסמטאות לכיוון מסגד אל אקצא.

 

במסגרת הסטטוס קוו הנהוג בהר הבית מאז 1967, רק מוסלמים יכולים להתפלל על ההר, והיהודים והנוצרים יכולים רק לבקר בו. מי שמנהל את ההסדרים הדתיים במקום הוא הווקף הירדני. לפי החוק, הסמכות על סגירת ההר נתונה למפקד בשטח ולא לדרג המדיני. השנה הגיעו 1,729 יהודים וכ-200 תיירים להר הבית לעומת 1,440 יהודים בט' באב אשתקד.  

 

אתמול בבוקר, בעת שניתן אישור לכניסת יהודים להר הבית, פרצו מהומות שבמהלכן הגיבה המשטרה בירי כדורי ספוג ורימוני הלם. בקרב נאמני הר הבית רואים את ההחלטה להכניסם למתחם כרגע היסטורי. גם ביום ירושלים האחרון שחל בעשרת ימי הרמדאן, שבהם סגור ההר ליהודים, הותר להם להיכנס.

אבטחה ושמירה מפני עימותים בהר הבית (צילום: רויטרס)
העימותים הבוקר בהר הבית(צילום: רויטרס)

אבטחה ושמירה מפני עימותים בהר הבית (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

אבטחה ושמירה מפני עימותים בהר הבית (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

אבטחה ושמירה מפני עימותים בהר הבית (צילום: AP)
(צילום: AP)

אבטחה ושמירה מפני עימותים בהר הבית (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

גורמים מדיניים הדפו את הטענה שראש הממשלה בנימין נתניהו החליט לאסור את עליית המתפללים היהודים להר הבית בט' באב. בדיון שכינס ביום חמישי האחרון בקריה בתל אביב הוסכם כי לאחר שההר יתפנה ממתפללים מוסלמים תתאפשר הכנסת יהודים למתחם. פקיד ישראלי אמר ל-ynet כי על מנת לאפשר את עליית היהודים במקביל לרבבות מוסלמים שציינו את חג הקורבן, ישראל הייתה נדרשת להכניס אלפי שוטרים כדי למנוע מרחץ דמים.

 

המהומה הפוליטית: "קבינט הטוויטר"

המהומות בהר הבית לוו במהומה פוליטית בימין, כאשר יו"ר הימין המאוחד איילת שקד ושר התחבורה בצלאל סמוטריץ' תקפו את נתניהו. סמוטריץ' אמר כי "סגירת הר הבית ליהודים בתשעה באב היא בושה וחרפה מהסוג שמזכיר לנו על מה אנחנו צמים היום. ההחלטה להיכנע לטרור ולאלימות הערבית במקום הקדוש ביותר לעם היהודי היא השורש לאובדן ההרתעה גם ביתר הגזרות. כך גם סגירת מערת המכפלה היום בשל יום אידם".

 

לאחר פתיחת ההר למתפללים היהודים ניסה סמוטריץ' לטעון שבפתיחת ההר נענו בעצם לדרישתו: "החלטה נכונה שמלמדת שלחץ ציבורי ופוליטי עושה את שלו. מוטב מאוחר מלעולם לא", כתב השר. סמוטריץ' קרא לכנס את הקבינט, שהוא עצמו חבר בו, ולקבל החלטה על פתיחת ההר ליהודים. "אדוני ראש הממשלה, אם אין לך האומץ לקבל את ההחלטה הזו לבד, כנס אותנו וניקח אנחנו את האחריות. כבוד לאומי ועמידה נחושה מול הטרור הם האלף-בית של תפיסת הביטחון שלנו".

 

 

 

 

גם יו"ר הימין המאוחד איילת שקד הצטרפה לביקורת וצייצה: "השולט בהר, שולט בארץ. ביום כזה מדינה ריבונית צריכה לאפשר לאזרחיה לעלות להר הבית. סגירת הר הבית בפני יהודים, בגלל איומי אלימות, מובילה לאלימות. כשנכנעים לטרור הטרור מנצח".

 

נתניהו הגיב במתקפה נגד שקד וסמוטריץ': "אני לא מתרשם מכל ההמלצות של קבינט הטוויטר, צייצנים וצייצניות למיניהם. מנהיגות זה אחריות ונחישות. כך פעלנו, כך נמשיך לפעול". נתניהו הסביר כי "ביום חמישי לאחר התייעצות עם כל גורמי הביטחון קיבלתי החלטה. גם השנה, כמו בכל שנה, יהודים יעלו להר הבית ב-ט' באב, גם כשזה חג מוסלמי. השאלה לא הייתה בכלל אם יעלו, אלא כיצד לנהל את זה בצורה מיטבית ביותר לביטחון הציבור וכך בדיוק עשינו".

 

 

שר החוץ הלבנוני: "העולם הערבי שותק"

גינויים נשמעו בכמה מדינות ערביות, אם כי מדינות המפרץ שמרו על שתיקה במהלך היום והצטרפו לגינויים רק לקראת חצות אמש.

 

בהודעה שפורסמה מפי מקור בכיר במשרד החוץ הסעודי, נכתב: "סעודיה מגנה את הפריצה הישראלית למסגד אל-אקצה ואת התוקפנות נגד המתפללים ביום הראשון של חג הקורבן. הממלכה מגנה את ההפרות הישראליות החוזרות ונשנות נגד העם הפלסטיני. אנו קוראים לקהילה הבינלאומית להגן על העם הפלסטיני מפני כל המעשים התוקפניים של ישראל, שנחשבים כפגיעה ברגשות המוסלמים ובזכויות הפלסטינים".

 

גם קטאר גינתה בתוקף את "הפריצה של עשרות מתנחלים לרחבת אל-אקצה ואת התוקפנות של כוחות הביטחון הישראלים נגד המתפללים ביום הראשון של חג הקורבן. אנו רואים בכך פגיעה ברגשות מיליוני מוסלמים מסביב לעולם. על הקהילה הבינלאומית לפעול באופן דחוף להפסקת התוקפנות הישראלית נגד העם הפלסטיני ומסגד אל-אקצה. עמדת קטאר ידועה והיא בעד הפלסטינים ועמידתם, כולל הקמת מדינה עצמאית בגבולות 1967 שירושלים בירתה".

 

מזכ"ל הליגה הערבית אחמד אבו אל ריט אמר כי "ממשלת ישראל נושאת באחריות ההסלמה המסוכנת, אותה היא מבצעת באופן שיטתי. המדיניות הפרימיטיבית הזו רק מלבה את אש הגזענות באזור, ומאיימת להצית עימות בין דתות בירושלים". 

 

שר החוץ הירדני, איימן זריף, גינה אף הוא את "ההפרות הישראליות של קדושת אל אקצה במיוחד ביום הקדוש הזה. ניסיונותיה לשנות את הסטטוס קוו בירושלים ובאתריה הקדושים, רק יובילו לעוד אלימות. אסור לקהילה הבינלאומית לשתוק". משרד החוץ הירדני גינה את האירועים ואת "המשך ההפרות הישראליות נגד מסגד אל אקצה, ואת תקיפת המתפללים בידי כוחות הביטחון. הממלכה מגנה בכל תוקף את ההתנהגות הפסולה הזו ואת ההתרסות חסרות האחריות ביום הראשון של חג הקורבן. רואים בממשלת ישראל אחראית לתוצאות". בימים אלו שוהה עבדאללה מלך ירדן בבריטניה, שם הוא מעביר את חג הקורבן.

  

שר החוץ הלבנוני, ג'ובראן באסיל, הביע תמיהה נוכח "השתיקה המתמשכת בעולם הערבי ובקהילה הבינלאומית על פשעי ישראל במסגד אל אקצה, במיוחד ביום הזה. הצדק שלא מושג באמצעות החוק הבינלאומי יושג באמצעות עמידת העם והתנגדותו".

 

גם שר החוץ האיראני מוחמד ג'וואד זריף צייץ בנושא, יחד עם תמונה מהעימותים בהר הבית: "הפשע בתמונה הזו הוא רק אחד מרבים שבוצעו הבוקר באל אקצה על אדמתנו הקדושה. אותם טרוריסטים שואפים ליישם את עסקת ההשפלה של המאה על הפלסטינים. לנו המוסלמים יש את הכוח לסיום את העריצות הזו, אבל רק אם נתאחד".

 

 

 

 

 

 

 


פורסם לראשונה 11/08/2019 23:11

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
יום של עימותים בהר הבית
צילום: רויטרס
מומלצים