שתף קטע נבחר

גאווה ישראלית: הקיבוץ שמייצר את הצמח שמאזן סוכרת

אחרי שהחלו בגידולו בקיבוץ בארי, עכשיו גם יוצא מחקר מאוניברסיטת בן גוריון שמהלל ומשבח את צמח המנקאי - מזון-על מאזן סוכרתיים שאף עשוי להפוך בעתיד לתחליף בשר

מחקר ישראלי חדש פורץ דרך, חושף את היתרונות התזונתיים המשמעותיים של צמח המנקאי: אחרי שכבר נחשפנו ליתרונות של צריכת עלים ירוקים כמו ספירולנה, תרד, קייל, זרעי צ'יה והרשימה עוד ארוכה, מצטרף כעת שם חדש לרשימת "מזונות העל"- צמח מים אסייתי המכונה "מנקאי". מזונות העל (סופר פודס), כוללים קבוצה מכובדת של מזונות, התורמים תרומה משמעותית למלחמה ברדיקלים החופשיים, שהינן מולקולות האחראיות על מרבית המחלות הידועות בעולם המערבי.

 

קיראו עוד:

מה כוללת התזונה שהוכחה כהכי בריאה ומאריכת חיים?

מה בריא יותר: לאכול פירות וירקות טריים - או מבושלים? תתפלאו

5 סיבות מדוע דווקא חופשה יכולה להיות נהדרת לדיאטה

 

רוב מומחי התזונה מאמינים היום, שאחת הדרכים הטובות ביותר להתמודד עם האתגרים לשיפור בריאותנו היא לשלב מזונות-על איכותיים בתזונה היומית. חוקרים מישראל, שבראשם עומדת פרופ' איריס שי, חברת המרכז לבריאות ותזונה על-שם דניאל אברהם והמחלקה לבריאות הציבור, בדקו את צמח המנקאי וגילו כי הוא מאזן את הסוכר בגוף ויש בו חלבון מן הצומח - דבר נדיר בצמחים.

 

ממצאי המחקר פורסמו בשבוע האחרון ברחבי ארצות הברית והמזרח הרחוק, ובימים אלה גם ב-Diabetes Care, כתב העת הרשמי של איגוד הסוכרת האמריקאי. בעקבות ממצאי המחקר המשותף עם הרווארד, החליטו חוקרי התזונה המובילים במקום להשיק את הצמח לצריכה, כשייק חלבוני ירוק בקפיטריה של בית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטה בבוסטון. חברי קיבוץ בארי שבדרום, היו הראשונים שנכנסו למיזם האגרו טק, יחד עם חברת הסטארט־אפ הישראלית הינומן. העלה הובא ארצה מאסיה, והחברה הישראלית, פיתחה שיטות לגידול הצמח במהירות. כך פורסם לראשונה בידיעות אחרונות (במוסף ממון).

 

לכתבה צמח המנקאי בריאות הורים (צילום: eatmankai)
צמח המנקאי. סופר פוד חדש?(צילום: eatmankai)

בעתיד: תחליף מבטיח לבשר

בעקבות הצפי למחסור עולמי במזון, סטארט-אפים רבים מנסים כיום להפיק חלבון ממקורות חלופיים, מחגבים ועד אצות. מדובר בתחום לוהט במיוחד. גם חברת גוגל הציעה לפני חמישה חודשים, 300 מיליון דולר לחברה שתפתח המבורגר צמחוני. שיתוף הפעולה הזה נעשה כעת, סביב צמח המנקאי, שנמצא עשיר בחלבון, וצריכת המים לגידולו היא עשירית מזו של הקייל, הדומה לחסה ונחשב לסופר־פוד המוכר יותר.

 

כאמור, אנשי קיבוץ בארי כבר החלו בפיילוט לגידול העלה, בחממות שבנו לצורך הפרויקט על 50 דונם. לפי ההסכם, אם הגידול יצליח והינומן תעמוד בתנאים למסחור הידע, הקיבוץ ייכנס כשותף בחברה. לפני שנה, השקיעה אג'ינומוטו היפנית 15 מיליון דולר בהינומן, ורכשה את זכויות ההפצה ביפן, אלו יהיו הראשונים ליהנות ממנו.

 

פרופ' איריס שי, מסבירה: "מדובר בצמח מים מסתורי ועתיר חלבון, שמסתמן שהולך להיות ה'סופר פוד' הבא ותחליף צמחי מבטיח לבשר". צוות חוקרים מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב, ביניהם הילה זליכה, דיאטנית ודוקטורנטית במחלקה לבריאות הציבור באוניברסיטה, יחד עם עמיתיה, חקרו את הצמח וגילו כי אכן מדובר בצמח מים, שבו טמון פוטנציאל משמעותי כמזון-על המשפיע לטובה גם על איזון רמות הסוכר הדרושות לאחר צריכת פחמימות, ונמצא קשר ישיר בין שתיית שייק מנקאי לבין איזון רמות הסוכר בגוף.

 

"זו אכן בשורה גדולה, ובהחלט גאווה ישראלית לגלות זאת. מדובר בצמח בעל מספר יתרונות עצומים. הוא מהווה מקור צמחי ייחודי לוויטמין 12B, מעלה את רמות הברזל והחומצה הפולית בגוף ועשוי לשמש כטיפול באנמיה. החיפוש אחר אלטרנטיבות צמחיות לבשר, מביא לתוצאות.

 

הצמח נצרך במשך מאות שנים בדרום מזרח אסיה, שם הוא מכונה 'קציצה צמחונית', בשל תכולת החלבון הגבוהה שלו - יותר מ-45% מחומרו היבש. הוא מכיל פרופיל שלם של חלבון, בדומה לביצה, המורכב מחומצות אמינו חיוניות. בנוסף, מנקאי עשיר בפוליפנולים, בעיקר חומצות פנוליות ופלבנואידים, סיבים תזונתיים, מינרליים (כולל ברזל ואבץ), ויטמין A, ויטמין B, וויטמין B12 אשר נדיר למצוא במוצרים מן הצומח".

 

לכתבה בלבד פרופסור איריס שי צמח המנקאי (צילום: דני מכליס, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב)
פרופסור איריס שי. ממובילות המחקר(צילום: דני מכליס, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב)
 

 

משביע ומאזן סוכר בדם

במחקר החדש, נערכה השוואה בין צריכת שייק מנקאי לצריכת שייק יוגורט. שני המשקאות הושוו זה לזה מבחינת הרכב הפחמימות, החלבון, השומן והקלוריות. לאחר מעקב באמצעות חיישני גלוקוז, המשתתפים ששתו את שייק המנקאי הראו תגובה טובה יותר, באופן משמעותי, במגוון מדדים ברמות הסוכר. ביניהם: רמות שיא נמוכות של גלוקוז,רמות גלוקוז נמוכות יותר בהתעוררות ופינוי גלוקוז מהיר יותר. המשתתפים ששתו את המנקאי גם חשו שבעים יותר.

 

המחקר מהווה חלק מניסוי קליני ענק הבודק את ההשפעה של פוליפנולים שמקורם מצמחים על גוף האדם בבחינת רקמות שומן הגוף, תפקוד המוח ועוד."הגילוי יוכל לסייע בעתיד לפיתוח תרופות, במיוחד בכל הנוגע למחלת הסכרת".

 

האם יש לצפות עכשיו לתופעה דומה כפי שראינו עם צמח הקנביס - שאנשים יגדלו אותו באופן פיראטי באדנית בבית? 

"ממש לא. מדובר בגידול שדורש תנאים מסוימים וידע מקצועי. גידול צמח המנקאי, בארץ ובמדינות אחרות בעולם, מתבצע בסביבה סגורה שמעניקה לצמח את התנאים המדויקים בהם הוא יכול לגדול. הוא צורך כמות מים זעירה לייצור חלבון בהשוואה לצמחי סויה, קייל או תרד".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: eatmankai
צמח המנקאי. יתרונות רבים
צילום: eatmankai
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים