שתף קטע נבחר

פרשת ענבל אור: מהסתרת קבוצת הרכישה מקוני הדירות ועד רכישת תכשיטים על חשבונם

כדי להימנע ממצב בו יחזרו לה צ'קים, החליטה אשת הנדל"ן להציג מצג כוזב לפיו יש לה כספים בהיקף של מיליונים - והזמינה את הציבור לרכוש דירות במחירים אטרקטיביים. הפרטים הפיקנטיים מאחורי כתב האישום

כתב האישום שהגישה הבוקר פרקליטות מיסוי וכלכלה נגד מארגנת קבוצות הרכישה ענבל אור מפרט שורה של עבירות. ביניהן עבירות מס, מע"מ, מירמה ואף זיוף, שבהן מואשמת אור.

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

העלמות ב-81 מיליון שקל: 15 אישומים נגד ענבל אור

הקאמבק של ענבל אור: ביקשה היתר לעסוק בייעוץ ובדוגמנות

הקבוצה שהקימה ענבל אור נאבקת על הקרקע

 

בחלקו הראשון של כתב האישום נחשף סכום העסקאות שענבל אור והחברות שבבעלותה לא הוציאו בגינן חשבוניות ולא דיווחו עליהן למע"מ ולמס הכנסה: 81.3 מיליון שקל. בנוסף סכום העסקאות שענבל אור כעוסק לא הוציאה בגינן חשבוניות ולא דיווחה למס הכנסה ולמע"מ: 9 מיליון שקל. בהמשך מתואר כיצד רימתה לקוחות באחד הפרוייקטים שלה (צ'לנוב) וביקשה מהם להעביר כספים לחשבון של החברה שלה ולא לחשבון הנאמנות של הפרוייקט.

ענבל אור מסיבת עיתונאים תל אביב (צילום: מוטי קמחי)
ענבל אור(צילום: מוטי קמחי)
 

בנוסף, בעומקי כתב האישום - שכולל 15 אישומים שונים על פני 36 עמודים - אפשר למצוא פרטים פיקנטיים על עבירות נוספות שבהן מואשמת אור שחושפות את דרך הפעולה של מי שבמשך שנים היתה מזוהה עם תחום קבוצות הרכישה בישראל. הנה רק חלק מהן.

 

המחיקה בטיפקס וזיוף המסמך הבנקאי

בפברואר 2016 בחשבון של חברת אור סיטי שבבעלות ענבל אור בבנק מזרחי טפחות הצטברה יתרת חוב של 6.5 מיליון שקל - חריגה של 1.3 מיליון שקל ממסגרת האשראי שאושרה לה. כדי להימנע ממצב בו יחזרו לה צ'קים מסיבות של "אין כיוסי מספיק" היא החליטה, על פי האישום, להציג מצב כוזב למנהל הסניף לפיו יש לה כספים בהיקף של מיליוני שקלים בחשבון בנק פרטי כדי להניח את דעתו לפיה יש ביכולתה לפרוע את החוב.

 

אור פתחה חשבון בבנק UBANK והפקידה בו 256 אלף שקל בלבד. היא הנחתה את סמנכ"ל הכספים שלה, דרור גלעדי ואת העוזרת שלה, טלי חיו, לפעול להוצאת מסמך מזוייף, שיראה שכביכול יתרת הפיקדונות שלה בחשבון גבוהה.

 

הזיוף בוצע באופן הבא: השניים הדפיסו מהאינטרנט מסמך שערוך כללי של חשבון UBANK אשר בו הופיעה גם יתרת שערוך הפקדונות העדכנית בחשבון של אור. לאחר מכן הם מחקו באמצעות טיפקס את סכום יתרת שערוך הפקדונות שהופיעה במסמך האמיתי, רשמו באמצעות תוכנת אקסל את המספר 27,985,221.46 שקל , הדפיסו את הרישום וגזרו ממנו את המספר והדביקו את החתיכה הגזורה על גבי המסמך האמיתי במקום המספר המקורי.

 

לאחר מכן הם צילמו את המסמך שיצרו במכונת צילום ובכך שינו את יתרת הפיקדונות שהופיעה בו. לאחר שביצעו את האמור צילמו השניים את המסמך החדש באמצעות המצלמה של הסלולרי והעבירו בווטסאפ 3 גרסאות שונות לאור, עד שהיא אישרה את הגרסה הסופית. עם הצילום הזה של המסמך המזוייף שמראה כי יתרת הפקדונות שלה עומדת על כ-28 מיליון שקל אור הגיעה למנהל הסניף במזרחי טפחות. היא הראתה לו שיש לה כסף בחשבון הפרטי ועל כן לא תהיה לה בעיה לסגור את החוב. ואמנם, הוא ביקש ממנה לסגור את החריגה ממסגרת האשראי בחשבון של אור סיטי. אור אכן מסרה לו שני צ'קים.

 

על פי כתב האישום, בעקבות המצג הכוזב שהציגה ענבל אור למנהל הסניף, תוך שימוש במסמך המזויף שזייפה בצוותא עם דרור גלעדי וטלי חיו, הוא הניח כי אכן יש לה פיקדונות במיליונים רבים בחשבון ב-UBANK ולכן אישר לה את המשך פעילות החשבון ונמנע מאי כיבוד צ'קים שהוציאה אור סיטי מסיבת אי כיסוי מספק. על מעשים אלה מואשמת אור בזיוף, שימוש במסמך מזוייף ובקבלת דבר במירמה בנסיבות מחמירות.

 

הטעיית צרכנים כאילו מדובר במכירת דירה מקבלן ולא בארגון קבוצת רכישה

חברת אור סיטי של ענבל אור מואשמת בין היתר גם בניסיון להטעות צרכנים ולהציג בפניהם מצגים כוזבים. על פי כתב האישום, בין 2012 ל-2016 פרסמה אור באופן נרחב במדיה אודות שבעה פרוייקטים שונים באזור גוש דן, שבהם היא הזמינה את ציבור הצרכנים לרכוש דירות במחירים אטרקטיביים בפרויקטים למגורים המוקמים באתרים השונים. הסיסמאות שבהן היא השתמשה בפרסומים היו בין היתר:

 

"דירה במחיר שישאיר אותך במרכז"; "הצטרפו להצלחה החל מ- 1,480,000 שקל (במקום 1,890,000 שקל) ויש לך דירה בתל אביב, עלייה לקרקע בדצמבר 2015. משלמים 35% והיתרה באכלוס. ערבות חוק מכר כנדרש"; "כל הדירות בשלב א' אזלו! מכירת שלב ב' בעיצומה! לאור הצלחת הפרויקט המבצע ממשיך ל- 48 שעות אחרונות בלבד!"; "נותר פנטהאוז מרהיב ו-3 חנויות אחרונות! במחירים הטובים ביותר בתל אביב ל-24 שעות בלבד, עד גמר המלאי!" ועוד.

 

על פי כתב האישום, אור סיטי הסתירה את העובדה כי הפרסומים למעשה מתייחסים לארגון של קבוצות רכישה לרכישת המקרקעין, פרט אשר הינו עניין מהותי בעסקה. לטענת הפרקליטות, בפרסומים אלה, בנסיבות המתוארות, ובהסתרת מהות, סוג וטיב העסקה האמיתית, יצרה אור סיטי מצג כוזב כאילו מדובר בעסקה למכירת דירה באופן הרגיל של רכישה מקבלן, כאשר בפועל מדובר היה בארגון של קבוצת רכישה, שהינה שונה בתכלית מעסקת רכישת דירה באופן רגיל מקבלן.

 

מסע רכישות של בגדים ותכשיטים ואפילו דירה על חשבון החברה

אחד האישומים הפיקנטיים בכתב האישום נוגע לרכישות הפרטיות שביצעה אור על חשבון החברה אור סיטי. על פי האישום, בשנים 2015-2014 רכשה אור ביגוד, תיקים, תכשיטים, מוצרי טיפוח, מוצרי ילדים, ריהוט לבית, אבזור לבריכה פרטית ולבית ועוד לצרכיה האישיים בסכום של לפחות 934 אלף שקל. מי שמימנה את הרכישות היתה חברת אור סיטי נדל"ן שהיתה בבעלותה המלאה של ענבל אור.

 

על פי האישום, ענבל אור כללה ביחד עם אור סיטי בספרי הנהלת החשבונות של החברה את הרכישות הפרטיות שלה הן כהוצאה לצרכי תשלום מס הכנסה, והן כתשומה לצורך תשלום מע"מ. זאת, על אף שאין מדובר בהוצאות ששימשו בייצור הכנסה של אור סיטי או לצרכי אור סיטי או לשימושה, מה שמהווה דיווח כוזב. בנוסף, טוענת הפרקליטות כי מימון הרכישות הפרטיות על ידי אור סיטי מהווה קבלת דיבידנד על ידי ענבל אור החייב בתשלום מס הכנסה, וכי היא נקטה בדרכי מירמה, עורמה ותחבולה על מנת להתחמק מתשלום זה. על מעשים אלה אור הואשמה בעבירות רבות על חוקי פקודת מס הכנסה ומע"מ.

 

אישום נוסף מפרט כיצד בפרוייקט "אור על הפארק" ברמת גן נרשמו לזכותה של ענבל אור זכויות בקרקע שהקנו לה זכויות לקבל, בין היתר, דירת פנטהאוז בפרוייקט. אור לא המחתה את הזכויות בדירה והן נותרו בבעלותה לפחות עד תחילת 2016, כאשר חברת אור סיטי נדל"ן מימנה לפחות 2.7 מיליון שקל מעלות רכישת הזכויות בדירה. על פי האישום, מימון זה מהווה קבלת דיבידנד על ידי ענבל אור החייב במס. אולם אור סיטי לא רשמה בספריה ולא דיווחה בדוחותיה לפקיד השומה על חלוקת הדיבידנד, וענבל אור לא דיווחה על ההכנסה מדיבידנד, והכל במטרה לחמוק מתשלום מס.

 

התיק מטופל בידי עורכי הדין אלון גילדין, טפת מויאל-רוטשילד, פנינית בן עמי ורוי גורדון מפרקליטות מיסוי וכלכלה ועו"ד אריאל דיאמנט מהרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן.

 

ענבל אור אינה מיוצגת כרגע. דרור גלעדי מיוצג על ידי עו"ד דריה גולדין, טלי חיו מיוצגת על ידי עו"ד עינב יתח והחברות הנאשמות מיוצגות על ידי עו"ד אורית חיון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים