שתף קטע נבחר

התפטרות או עבריינות: האפשרויות של ג'ונסון

מלכת בריטניה צפויה לחתום על החוק לדחיית הברקזיט, אך ג'ונסון מעדיף להיות "מת בתעלה" מאשר לעשות זאת. בממלכה כבר יש מי שמריץ תרחיש מופרך שבו רה"מ יפר את החוק ויישלח לכלא. מההתנגדות של קורבין לבחירות ועד לסילוק הנכד של צ'רצ'יל: תסבוכת הברקזיט, שאלות ותשובות

ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון בוועידת g7 (צילום: AFP)
מעדיף להיות מת בתעלה מאשר לבקש דחייה של הברקזיט. מה יעשה ג'ונסון?(צילום: AFP)

ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון נחל בשבוע שעבר תבוסה אחר תבוסה – הוא איבד את הרוב הפרלמנטרי, אולץ לבקש דחייה של הברקזיט אם לא ישיג הסכם וגם ניסיונו להקדים את הבחירות נכשל. אפילו אחיו התפטר מהממשלה בעקבות התנהלותו. למרות הכול, ג'ונסון ממשיך לדהור עם הפנים לקיר – ושוב יבקש היום (ב') מהפרלמנט להקדים את הבחירות. האופוזיציה מתנגדת, ובלי רוב אין להצעה סיכוי לעבור.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

  

היום גם תחתום מלכת בריטניה אליזבת השנייה על החוק שימנע אפשרות של ברקזיט בלי הסכם, מה שיסתום את הגולל על אפשרות של פרישה שרבים חוששים כי תגרום לכאוס כלכלי. אבל ג'ונסון מצהיר שבכל מקרה בריטניה תפרוש ב-31 באוקטובר, עם או בלי הסכם. האם זהו איום להפרת החוק או דברי סרק? כל ההסברים על פארסת הברקזיט, 52 ימים לפני המועד הנוכחי של הפרישה.

 

למה בריטניה סוערת?

בוריס ג'ונסון  בריטניה חווה פר ב דנפורד (צילום: gettyimages)
להוביל את הממלכה זו משימה יותר מסובכת. ג'ונסון בסיור בחווה בסקוטלנד בסוף השבוע(צילום: gettyimages)

יותר משלוש שנים עברו מאז בחרו הבריטים לפרוש מהאיחוד האירופי במשאל עם דרמטי, שאת תוצאותיו מעטים צפו אז. עד עכשיו לא הצליחו השמרנים שמחזיקים בשלטון להשיג הסכם סופי עם אירופה, שיגדיר את תנאי הפרישה.

 

מועד הפרישה המקורי אמור היה להיות כבר לפני חצי שנה, אך ראש הממשלה הקודמת תרזה מיי נאלצה לדחות אותו לסוף החודש הבא. אחרי שההסכם שלה נדחה שלוש פעמים על-ידי חברי הפרלמנט, הן תומכי האיחוד והן אלו שנלהבים לפרוש ממנו, היא העבירה את המושכות לפני כשישה שבועות לבוריס ג'ונסון, שהוביל את מחנה הברקזיט במשאל העם.

 

 

  (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

תומכת ברקזיט הפגנות בריטניה לונדון  (צילום: EPA)
תומכת ברקזיט מתעמתת עם מתנגדיו בהפגנות בלונדון(צילום: EPA)

מתנגדי ברקזיט הפגנות לונדון בריטניה (צילום: EPA)
הפגנות נגד הברקזיט בבירת בריטניה(צילום: EPA)

מתנגדי ברקזיט הפגנות לונדון בריטניה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

מתנגדי ברקזיט הפגנות לונדון בריטניה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

ג'ונסון אומר כי אסור שבריטניה תדחה שוב את הפרישה, גם אם לא יושג הסכם. לדבריו, הוא יכול להשיג הסכם כזה, אך זקוק ל"איום" של ברקזיט בלי הסכם כדי להוציא פשרות מהאירופים במשא ומתן. מצד שני, מתנגדיו סבורים כי פרישה ללא הסכם תגרום לכאוס כלכלי בממלכה.

 

מרד שמרני: למה איבד ג'ונסון את הרוב?

החוק אושר בפרלמנט על-ידי ברית יוצאת דופן של מחוקקים מהמפלגה השמרנית ומהאופוזיציה, שמתנגדים נחרצות לברקזיט בלי הסכם. כיוון שהיום הפרלמנט ייכנס לפגרה של חודש שלם, מתנגדיו של ג'ונסון הזדרזו בשבוע שעבר לחוקק את החוק שידחה את הברקזיט.

 

היציאה לפגרה שעליה הכריז ג'ונסון נעשתה לפי הערכות כדי לפגוע במתנגדיו ולקצר את הזמן שנותר להם להעביר חוק כזה – אך היא גרמה דווקא לאיחוד נדיר שלהם. היום הודיע ג'ונסון כי הפגרה תסתיים עם נאום המלכה ב-14 באוקטובר.

ג'ו ג'ונסון (צילום: רויטרס)
קרוע בין המדינה למשפחה. אחיו של בוריס, ג'ו ג'ונסון, שהתפטר מהממשלה ומהפרלמנט(צילום: רויטרס)

21 שמרנים סולקו מהמפלגה השמרנית, מפלגת השלטון כמובן, בגלל שהצביעו בעד החוק. חלקם היו בכירים ביותר במפלגה כמו שר האוצר לשעבר פיליפ המונד. גם נכדו של ראש הממשלה ווינסטון צ'רצ'יל, ניקולס סואמס, סולק. הצעד החריג הזה רק צמצם עוד יותר את מספר המושבים של השמרנים בפרלמנט.

 

סילוק השמרנים עורר תרעומת רבה בתוך מפלגת השלטון, ובשבת התפטרה במחאה על צעד זה (וגם בשל מדיניות הברקזיט של ג'ונסון) שרת העבודה והפנסיות אמבר רוד. גם אחיו של ג'ונסון, ג'ו ג'ונסון, התפטר מהממשלה ומהפרלמנט, והודיע כי הוא "קרוע" בין מחויבותו למדינה ולבין נאמנותו למשפחתו.

 

מה חוק דחיית הברקזיט אומר?

החוק קובע כי אם עד 19 באוקטובר ג'ונסון לא יצליח לאשר בפרלמנט הסכם עם האיחוד האירופי, או לחלופין יקבל אישור מהפרלמנט לברקזיט בלי הסכם, הוא יהיה חייב לבקש מהאירופים דחייה.

 

לפי ה-BBC, החוק קובע את האופן שבו ינסח ג'ונסון את המכתב שאותו יצטרך לשלוח למועצה האירופית, הגוף המדיני העליון של האיחוד. החוק קובע גם שג'ונסון יבקש לדחות את הברקזיט בשלושה חודשים – ל-21 בינואר 2020.

בוריס ג'ונסון ראש ממשלת בריטניה דיון בפרלמנט ברקזיט (צילום: AFP)
תבוסה אחר תבוסה. ג'ונסון בפרלמנט(צילום: AFP)

עוד נקבע כי אם האיחוד יציע מועד אחר – ג'ונסון יהיה חייב להסכים לכך בתוך יומיים. רק המחוקקים יוכלו לסרב למועד השונה, אם יוצע כזה על-ידי האירופים. הממשלה תצטרך גם בחודשים הקרובים לעדכן את הפרלמנט על ההתקדמות במשא ומתן.

 

האם ג'ונסון יציית לחוק?

רה"מ ג'ונסון מצהיר אמנם שאין בכוונתו להפר את החוק הבריטי, אך מצד שני הוא גם אומר שוב ושוב שבשום פנים ואופן הוא לא יבקש דחייה נוספת של הברקזיט. ביום שישי אף הכריז שהוא מעדיף להיות "מת בתעלה" מאשר לעשות זאת.

 

ההכרזות הנחרצות הללו מביאות כלי תקשורת ופוליטיקאים בממלכה להריץ תרחישים שנראים מופרכים לגמרי. יש באופוזיציה מי שחושש שג'ונסון פשוט יתעלם מהחוק. במצב כזה, הסבירו פרשנים, יתפתח לבטח מאבק משפטי. אם ג'ונסון יתעלם גם מצו בית משפט שיאלץ אותו לבקש דחייה, הוא יכול להישלח לכלא. אבל הפרשנים לא סבורים שיש סיכוי שדבר כזה יקרה.

בוריס ג'ונסון ראש ממשלת בריטניה פרלמנט ברקזיט (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

"אם ראש הממשלה יבחר שלא לציית לחוק, הוא עלול להימצא כמי שמבזה (את בית המשפט), מה שיוביל – כמוצא אחרון – לכליאה", אמר ל"אובזרבר" עורך הדין פיליפ סנדס. "אבל זה לא קרה מעולם ולא יקרה. בריטניה היא מדינת חוק, כך שהוא יהיה חייב לציית לו או לעזוב את התפקיד. כל שאר הדיבורים הם איומי סרק, כפי שוודאי התובע הכללי ג'פרי קוקס הסביר כבר לג'ונסון".

 

אתמול אמר שר החוץ של ג'ונסון, דומיניק ראב, כי הממשלה לא תפר את חוק דחיית הברקזיט, אך "תבחן את הגבולות שלו". ראב אמר כי הממשלה בוחנת בימים אלו את כל המשמעויות והפרשנויות השונות שיש לחוק, שאותו הוא כינה "מרושל" וכזה שמחליש את מעמדה של הממשלה בשיחות מול בריסל.

 

למה האופוזיציה מתנגדת לבחירות?

טלטלת הברקזיט לא מביאה רק להעלאת תרחישים קיצוניים של ראש ממשלה בכלא, אלא גם למצב אבסורדי שבו מפלגת השלטון רוצה בחירות בזק – והאופוזיציה מסרבת. ג'ונסון לא יכול להקדים בעצמו את הבחירות: הצעד דורש רוב מיוחד של שני שלישים מ-650 החברים בבית הנבחרים.

 

בעקבות תבוסתו בפרלמנט, ג'ונסון קורא כעת לבחירות בממלכה ב-15 באוקטובר. תאריך הבחירות המוצע נקבע יומיים לפני פסגה מכרעת של מנהיגי האיחוד האירופי, שבה מקווה ג'ונסון להשיג את ההסכם שיפתור את הפארסה המתמשכת. הוא טוען כי חובה לתת לעם את הזכות לבחור את מי הוא רוצה לשלוח לפסגה הזו.

בוריס ג'ונסון ראש ממשלת בריטניה דיון בפרלמנט ברקזיט (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

בבריטניה מסבירים כי ג'ונסון מבין שזו דרכו היחידה להימלט מהמבוי הסתום שאליו נקלע. גם יו"ר הלייבור והאופוזיציה ג'רמי קורבין מבין זאת היטב – ואחרי שנתיים שבהם קרא שוב ושוב לבחירות חדשות, הוא אומר כעת: בחירות, אבל עוד מעט.

 

באופוזיציה חוששים שאם ג'ונסון ינצח בבחירות הוא ייהנה מרוב של מחוקקים נאמנים שיתנו לו את מבוקשו – ברקזיט גם בלי הסכם. לכן, מנהיגי האופוזיציה הצהירו שיסכימו להקדים את הבחירות רק לאחר שחוק דחיית הברקזיט ייושם – כלומר אחרי 31 באוקטובר.

 

מה אומרים הסקרים?

הסקרים מנבאים לג'ונסון ניצחון. בשבת בערב פורסמו שני סקרים שהעניקו יתרון לשמרנים על פני הלייבור, ואחד מהם אף העניק למפלגה של ג'ונסון שיעור תמיכה של 35%, מול 25% ללייבור.

הפגנות נגד ה ברקזיט ב לונדון בריטניה (צילום: רויטרס)
"תפחדו מהליצן הזה". הפגנה ליד הפרלמנט(צילום: רויטרס)

מחאה נגד הברקזיט  (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

היום דווח ב"סקיי נוז" כי סקרים פנימיים במפלגה השמרנית מראים שייתכן שהיא לא תזכה ברוב מוחלט, מה שעלול להקשות על ג'ונסון להמשיך באסטרטגיית הברקזיט הנוקשה שלו. יועץ שמרני בכיר אמר לרשת הבריטית כי מסקרים ומודלים שונים, השמרנים יזכו רק ל-295 עד 300 מושבים – ונדרשים להם לפחות 325 כדי להחזיק ברוב מוחלט.

 

אילו תכסיסים נותרו לג'ונסון בשרוול?

בממשלה אמרו כאמור כי ינסו לבחון את גבולות החוק, אך לא ברור מה משמעות הדבר. באופוזיציה טוענים כי הוא מנוסח בצורה ברורה ביותר – ולכן לא מותיר אפשרויות למשחק עמו.

 

בתקשורת הבריטית מזכירים אפשרות שמכונה "האופציה הגרעינית", ולפיה ג'ונסון יגיש הצעת אי-אמון בממשלתו שלו. "זה יביא אותו למקום שאולי הוא רוצה להיות בו. יהיו בחירות כלליות, אלא אם כן בתוך 14 ימים הוא או ממשלה אחרת יוכלו לקבל את אמון הפרלמנט", הסבירה רות' פוקס, מנהלת אגודת הנסרד, מכון מחקר חוקתי בבריטניה.

מחאה ב מנצ'סטר בריטניה  (צילום: AFP)
הפגנות ברחבי הממלכה. במנצ'סטר(צילום: AFP)

מחאה בלונדון בריטניה  (צילום: AP)
(צילום: AP)

"זה יהיה יוצא מן הכלל שממשלה תגיש הצעת אי-אמון בעצמה ותעודד את המפלגה שלה להצביע בעבורה", הוסיפה פוקס בשיחה עם רשת CNN. הצבעה כזו תדרוש רק רוב רגיל, אם כי גם אותו כבר אין לג'ונסון. אבל היא תעמיד את האופוזיציה במצב מוזר שבו היא תצטרך להביע אמון בג'ונסון כדי למנוע בחירות – או להתאחד סביב שורותיו של יו"ר הלייבור ג'רמי קורבין ולהקים ממשלה זמנית בראשותו.

 

האם יש סיכוי לממשלת אחדות בראשות קורבין?

ג'ונסון נמצא כעת בלי רוב, אך זה לא אומר שלאופוזיציה יש רוב משלה. יו"ר הלייבור ג'רמי קורבין קורא זמן רב לממשלה זמנית בראשותו, שתאחד את כל מתנגדי הפרישה ללא הסכם, ממשלה שתכריז על משאל עם נוסף.

ג'רמי קורבין יו
יקים ממשלת חירום? קורבין(צילום: AFP)

אבל הליברלים הדמוקרטים, שממוקמים על המרכז-שמאל במפה הפוליטית, מתנגדים לממשלה כזו בראשותו. גם 21 השמרנים שמרדו בג'ונסון והצביעו בעד חוק דחיית הברקזיט – וסולקו מהמפלגה בשל תמיכתם – מסרבים לתמוך בקורבין. הם טוענים שממשלה בראשותו תהיה אסון בדיוק כמו ברקזיט בלי הסכם. אפשרות נוספת היא שקורבין יזוז הצידה עבור פוליטיקאי אחר, אך הוא לא אותת עדיין שהוא מוכן לכך.

 

מה התגובות באירופה?

החוק שאושר בממלכה מסתמך על ההנחה שהאירופים יסכימו לדחייה שאותה אמור לבקש מהם ג'ונסון, אם לא ישיג הסכם. אבל עדיין לא ברור שהסכמה כזו תינתן. אתמול התייחס לכך שר החוץ הצרפתי ז'אן-איב לה דריאן ואמר כי ב"נסיבות הנוכחיות, זה לא!". הוא הביע תסכול מהמבוי הסתום והכוונה לבקש דחייה נוספת, אחרי שכאמור כבר אושרה אחת בעבר. "אנחנו לא הולכים לעבור את זה בכל שלושה חודשים".

בוריס ג'ונסון אנגלה מרקל עמנואל מקרון פסגת G7 ביאריץ צרפת (צילום: gettyimages)
האירופים בכלל יסכימו לדחייה? ג'ונסון עם מקרון ומרקל(צילום: gettyimages)

כל המדינות החברות באיחוד צריכות להסכים לדחיית הברקזיט כדי שהיא תאושר. ב-BBC ציינו שלא סביר שפריז תדחה בקשה כזו, אם שאר המדינות באיחוד ירצו להיענות לה.

 

מה יקרה אם בריטניה תפרוש בלי הסכם?

מתנגדי "הברקזיט הקשה" כפי שהוא מתואר חוששים מכאוס כלכלי ותחבורתי בממלכה. רבים מעריכים כי פרישה בלי הסכם, כזה שיסדיר את היחסים הפוליטיים והכלכליים בין הממלכה למדינות האיחוד, יגרום למיתון כלכלי. בחודש שעבר הודלף דו"ח ממשלתי שבו תחזית קודרת למקרה כזה: מעברי גבול מושבתים, הפגנות המוניות, ומחסור בדלק, במזון ובתרופות.

האיחוד האירופי ()

ישנו גם חשש מכאוס תחבורתי. לפי הדו"ח, 85% מהמשאיות שעושות את דרכן מבריטניה לצרפת לא יהיו מוכנות להתמודד עם הביקורת במכס הצרפתי, כשמשמעות הדבר היא שיבוש נרחב במעברי הגבול. לפי הדו"ח, יידרשו לפחות שלושה חודשים עד שהתנועה במעברים תוסדר ותשתפר.

 

סוגיה בעייתית נוספת היא הגבול בין צפון אירלנד – שטח בריטי – לבין אירלנד, שחברה באיחוד האירופי. במקרה של פרישה מהאיחוד, יהיה זה הגבול היבשתי היחיד בין בריטניה למדינות האיחוד, ובבריטניה מנסים להימנע ממצב של גבול קשיח שידרוש ביקורת בו. לפי אותו דו"ח שהודלף, במקרה של "ברקזיט קשה" הניסיונות למנוע גבול קשיח ייכשלו, למרות טענתו של ג'ונסון שניתן יהיה לעשות זאת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים