שתף קטע נבחר

בשר בקר משמין יותר מעוף? 8 מיתוסים על מאכלי החג

בתפוח כמעט אין ויטמינים, דבש אינו מזון בריאות, בקר לא יותר משמין מעוף. ד"ר מאיה רוזמן מנפצת את המיתוסים הנפוצים ביותר על מאכלי ראש שנה

ראש השנה כבר פה, ויחד איתו אינספור הארוחות, שבסופן אנחנו עלולים למצוא עצמנו עם כמה ק"ג עודפים. מה באמת אנחנו יודעים על מאכלי החג והשפעתם על הבריאות והמשקל שלנו?

 

קיראו עוד על ארוחת חג בריאה:

כך תחסכו 1,700 קלוריות בארוחת ראש השנה

18 ארוחות חג ושישי לפנינו: כך לא תשמינו בחגים

 

1. תפוח עתיר ויטמינים

לא נכון

 

התפוח הוא אחד מן הפירות שמכילים הכי פחות ויטמינים. למשל, במאה גרם תפוח יש 4.5 מ"ג ויטמין C, לעומת מלון שמכיל 37 מ"ג ויטמין C במאה גרם. ואם כבר השווינו למלון, במאה גרם תפוח יש 3 מק"ג ויטמין A, לעומת 169 מק"ג במלון.

 

גם מבחינת המינרלים התפוח לא ממש מצטיין. למשל, יש בו 107 מ"ג אשלגן במאה גרם, לעומת 267 במלון. התפוח מכיל 10% סוכר, מה שאומר שבתפוח אחד בינוני עד גדול יש כ-4 כפיות סוכר.

 

וזו ההזדמנות לנפץ עוד מיתוס על התפוח: האם כל הוויטמינים של התפוח נמצאים בקליפה? גם זה לא מדויק.

 

כמות הוויטמינים והסיבים התזונתיים בתפוח עם קליפתו גבוהה יותר במידה זניחה ולא משמעותית. במילים אחרות, אם אתם מעדיפים לקלף את התפוח עדיין תקבלו כמעט את כל מה שיש לתפוח להציע לכם.

 

   ( )

 

2. דבש עדיף על סוכר

לא בהכרח

 

אמנם דבש טבעי יותר, ומכיל מעט ויטמינים ומינרלים, אך אלו בכמות זעומה שמתאימה לדבורה ואינה יכולה להוות מקור לוויטמינים בתזונת האדם.

 

הדבש מכיל כ-40% פרוקטוז, שנקרא גם סוכר פירות. הפרוקטוז נספג לאט יותר בדם בהשוואה לסוכר לבן, כלומר יש לו אינדקס גליקמי נמוך יותר, אבל על פי מחקרים הוא גורם למצב שבו הגוף לא מגיב טוב לאינסולין ולכן כמו הסוכר, גם הדבש אינו מומלץ אם יש נטייה לסוכרת.

 

בנוסף, הפרוקטוז גורם לעלייה ברמות שומני הדם ולהשמנת יתר, ממש כמו הסוכר. מבחינת הערך הקלורי, בכפית דבש 20 קלוריות, כמו בכפית סוכר.

 

דבש. מתאים לחג אבל לא בהכרח עדיף על סוכר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
דבש. מתאים לחג אבל לא בהכרח עדיף על סוכר(צילום: shutterstock)

 

3. בשר בקר משמין יותר מעוף

לא נכון

 

רוב חלקי הבקר דומים בערכם הקלורי ובאחוז השומן לרוב חלקי העוף. החלקים היחידים ששונים הם חזה העוף, שאחוז השומן בו הוא הנמוך ביותר ולכן גם המתאים ביותר לדיאטה, ומבין חלקי הבקר סטייק אנטריקוט הוא העתיר ביותר בשומן ובקלוריות, כ-250 קלוריות במאה גרם (סטייק במסעדה יכיל כ-700 קלוריות...).

 

כדאי לדעת שבחלקי הבקר השונים יש כמות ברזל גבוהה יותר מאשר בעוף, יותר ויטמין B12, וגם יותר אבץ שדרוש למערכת החיסון, ולכן יש להם יתרון בריאותי.

 

4. דגים הם מקור מצוין לאומגה 3

לא בהכרח

 

חומצת השומן החיונית אומגה 3 שמפחיתה סיכון למחלות לב ומונעת דלקות, נמצאת בכמות גדולה יותר בדגים שחיים במים קרים. דגים החיים במים עמוקים בים, לכן, מכילים כמות גדולה של אומגה 3, לעומת דגי בריכות הגדלים במים פחות קרים.

 

הפורל, דג נהרות שגדל במי הפשרת שלגים, מכיל כמות יפה של אומגה 3 למרות שאינו דג ים. היתרון שלו שהוא גדל במים זכים וטהורים, ללא שום סיכון לכספית או מתכות רעילות אחרות.

 

5. במיץ רימונים יש הרבה נוגדי חמצון

לא בהכרח

 

ברימונים נוגדי חמצון שמפחיתים סיכון למחלות לב, לטרשת עורקים ולמחלות רבות אחרות. כמות נוגדי החמצון ברימונים גבוהה יותר אפילו מאשר ביין, אבל כשמכינים מיץ מפרי הרימון ותוכן הגרגרים בא במגע עם האוויר, כמות נוגדי החמצון הולכת ופוחתת עם הזמן.

 

כמות נוגדי החמצון גבוהה מאוד רק ברגע שהכינו את המיץ מגרגרים שלמים, והאם אפילו זמינים יותר לגוף ונספגים במהירות גדולה יותר בהשוואה לאכילת הרימון. אבל מיץ רימונים קנוי שעמד במקרר כמה ימים או אפילו כמה שבועות, יכיל כמות נמוכה יותר.

 

מיץ רימונים. כמות נוגדי החמצון הולכת ופוחתת עם הזמן אחרי הכנת המיץ (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מיץ רימונים. כמות נוגדי החמצון הולכת ופוחתת עם הזמן אחרי הכנת המיץ(צילום: shutterstock)

 

6. אחד החסרונות של היין זה הקלוריות

לא בהכרח

 

בכוס גדולה של יין יש פחות מ-100 קלוריות, מה שאומר שגם בזמן דיאטה אפשר לשלב כוס יין ממש כל יום, אם רוצים.

 

יש 2 בעיות אחרות, אחת מהן היא שכל אלכוהול עלול לגרום להתמכרות, וכמות גדולה פוגעת בכבד וגם במוח. וצריך לזכור שנוגדי חמצון יש ברימונים, בתפוחים, ועוד הרבה מאכלים וזה לא חובה שהם יגיעו דווקא מהיין.

 

ודבר שני, בכל היינות, יש חומרים משמרים שנקראים ביסולפיטים, שגורמים לכאבי ראש ל- 70% מהאנשים, אפילו יום שלם אחרי השתייה. מהבחינה הזאת עדיף יין אדום, כי יש בו קצת פחות חומרים משמרים מיין לבן.

 

הכי בריא זה יין אדום יבש. יש בו הרבה יותר רכיבים פעילים מיין אדום חצי יבש או יין אדום מתוק, וגם הרבה יותר מיין לבן – כי נוגדי החמצון נוצרים בקליפה של הענבים ובייצור יין לבן מסירים את הקליפה.

 

מעניין לציין שנוגדי החמצון האלו נוצרים בכמות גדולה יותר כשיש יותר שמש, ובגלל זה יש יתרון ליינות ישראלים, לפי המחקרים, ביין ישראלי יש פי 2 רכיבים פעילים מיין צרפתי או ספרדי למשל.

 

7. אם עולים 2 ק"ג במהלך החג אפשר להוריד אותם בצום יום כיפור

ממש לא נכון

 

כאשר מדובר בנפיחות זמנית עקב צבירת מלחים ונוזלים, או עקב דחיסת מזון שעדיין לא התעכל, נכון שאפשר להוריד את רוב המשקל המיותר ביומיים שלושה של מאמץ.

 

אבל, כשמדובר בצריכת יתר של קלוריות בערב החג עצמו, ובעוד שתי ארוחות גדולות ביום שלמחרת, ואפילו עוד ארוחה משפחתית גדולה למחרת. חישוב פשוט מראה שאפשר בהחלט להגיע לאלפי קלוריות מיותרות ולעלייה של לפחות קילוגרם אחד של שומן.

 

צום של יום אחד יכול במקרה הטוב לגרום לפירוק של 200 גרם שומן, מה שאומר שנדרשים עוד כמה ימי מאמץ כדי לחזור למשקל המתאים לפני יום כיפור.

 

לפניכם הצעה לתפריט קיזוז לזירוז ירידה במשקל שמכיל 1,200 קלוריות ומתאים ל-3 ימים שאחרי החג, ומבוסס על פחמימות בשעות הבוקר בלבד.

 

  (  )

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מאכלי ראש השנה
צילום: shutterstock
צילום: סיוון שחור
ד"ר מאיה רוזמן
צילום: סיוון שחור
ד"ר רק שאלה
מומלצים