שתף קטע נבחר

חיים סבן יוצא מפרטנר: "לא סביר שיושג הסכם עם האצ'יסון"

לקראת זעזוע בפרטנר? אף שההודעה של סבן אינה סופית, עולה ממנה כי המיליארדר מוותר על השליטה בחברת התקשורת, שצפויה לחזור לידי התאגיד ההונג קונגי

לקראת זעזוע בפרטנר : המיליארדר חיים סבן הודיע כי "בעקבות התפתחויות במו"מ להארכת ההסכם לא סביר שאגיע להסכמות מול האצ'יסון" - זאת בנוגע למימוש השעבוד על מניותיו. מדובר בהודעה לא סופית אמנם, אבל די ברורה. ההודעה הסופית תימסר ככל הנראה עד אמצע אוקטובר ובה יודיע סבן כי יאפשר להאצ'יסון לממש את השעבוד על המניות (30%).

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו 

 

זורמים עם נטפליקס: 40% מהישראלים מנויים

הדרך של פרטנר לכבול לקוחות: טלוויזיה בהנחה ל-3 שנים

לקוחות פרטנר ללא גלישה: תקלה של 3 שעות

 

אתמול חשף "כלכליסט" כי סבן מוותר על מניותיו בפרטנר והן יועברו לידי האצ'יסון, בראשות המיליארדר לי קא שינג, אחרי שהמו"מ להארכת הסכם ההלוואה נכשל. סבן יוצא מההשקעה בהפסד של 175 מיליון דולר בו הוא נושא לבדו.

חיים סבן (צילום: Robin Marchant/GettyimagesIL)
חיים סבן(צילום: Robin Marchant/GettyimagesIL)
 

כבעל מניות מהותי בחברה זרה מחויב סבן לדווח על נושאים מהותיים מעין אלה. ב-2019 דיווח סבן פעמיים על מו"מ שהוא מנהל עם האצ'יסון להאריך את תנאי ההלוואה של 300 מיליון דולר מתאגיד הענק מהונג קונג, שתמורתה משועבדות מניות השליטה בפרטנר.

 

את ההודעה פרסמה קבוצת סבן בארה"ב, ופרטנר העבירה אותה בדיווח למשקיעים באתר הבורסה.

 

עבור האצ'יסון זו תהיה סגירת מעגל. לי קא שינג הקים את פרטנר בשנת 1997, והחברה השיקה את הרשת הסלולרית שלה בשנת 1999. בנובמבר 1999 הונפקו ניירות הערך של החברה בנאסד"ק והן נסחרות גם בבורסה בתל אביב. ב-2009 מכרה האצ'יסון את המניות לסקיילקס שבשליטת אילן בן-דב וזה נאלץ למכור אותן שלוש שנים לאחר מכן לסבן, מתוך מצוקה תזרימית.

   (צילום: יאיר שגיא)
(צילום: יאיר שגיא)
   

קבוצת סבן רכשה את השליטה בחברה לפני כשבע שנים בשילוב של הון עצמי והלוואה מהאצ'יסון. מאז שנעשתה ההשקעה המשבר בשוק התקשורת צבר תאוצה ממספר החלטות רגולטוריות, והגברת התחרות בתחום.

 

סבן רכש את פרטנר בעסקת דיסטרס, תוך שהוא מנצל את המצוקה שאליה נקלעה המוכרת סקיילקס, שהיתה אז בשליטת אילן בן-דב, עקב המינוף הגבוה והשינויים הרגולטוריים שפגעו בפרטנר. היתה זו האצ'יסון שרכשה תחילה את המניות בחזרה מבן-דב, אך נסוגה מהעסקה בסופו של דבר. כחלק מתנאי העסקה מול הזרים סבן לתוך סקיילקס כ-250 מיליון שקל, העמיד לטובת האצ’יסון ביטחונות בשווי של כ-70 מיליון שקל והעניק לסקיילקס זכות לקבל את הדיבידנדים מפרטנר בגין המניות שרכש, בסכום של עד 115 מיליון שקל. פרטנר לא חילקה דיבידנדים כלל מאז הרכישה.

 

בעסקה גם סוכם כי סבן ייטול הלוואה של 300 מיליון דולר שהיתה אמורה להיפרע ב-2014 על ידי סקיילקס. האצ’יסון קיבלה כביטחונות את מלוא האחזקה של סבן בפרטנר. ההלוואה מהאצ'יסון היתה עבור סבן סוג של מימון אמצעי שליטה, נושאת ריבית שנתית של כ-2% בלבד, לעומת ריביות צמודות מדד של לפחות 4%־5% שהיו נהוגות בבנקים באותה תקופה.

   ()
  

בסך הכל העמיד סבן לצורך העסקה הון עצמי של כ-150 מיליון דולר לצד הזרמת הון לתוך החברה וריביות שונות ששולמו לאורך השנים. שווי השוק של מניות פרטנר שבהן מחזיק סבן מגיע לכ-750 מיליון שקל - שווי המגלם לסבן הפסד של כ-175 מיליון דולר.

 

מכיוון שההלוואה להאצ'יסון הנה מסוג נון ריקורס (הבטוחות הן המניות של פרטנר), סבן צפוי לבחור בחלופה של ויתור על פירעון ההלוואה, וכך השליטה בפרטנר חוזרת להאצ'יסון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים