שתף קטע נבחר

רפובליקנים נגד טראמפ: הנסיגה - סיוט לישראל

טראמפ הזהיר את טורקיה מפעולה נגד הכורדים בצפון סוריה, ואיים: "אחריב את הכלכלה שלה". מקורביו תקפו אותו על ההחלטה להסיג את הכוחות ולנטוש את הכורדים. הסנאטור גרהאם: "ההחלטה מבססת את השליטה האיראנית". ניקי היילי: "להפקיר את הכורדים למותם - טעות גדולה"

ההחלטה המפתיעה של דונלד טראמפ להסיג את הכוחות האמריקניים מגבול סוריה-טורקיה מעוררת ביקורת קשה, גם בקרב בעלי הברית הקרובים שלו בקונגרס. רפובליקנים תוקפים את החלטת טראמפ, שמצדו הבהיר היום (ב') כמה פעמים שזה הצעד הנכון עבור ארה"ב. הערב ציין הנשיא שהוא נבחר לתפקיד כדי להפסיק את המעורבות האמריקניות "במלחמות מגוחכות", וציין שבתגובה לפעולה אסורה של טורקיה הוא "יחריב" את כלכלתה.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

טראמפ כתב הערב בטוויטר: "אם טורקיה תעשה משהו שאני, בחוכמתי הנפלאה שאין לה אח ורע, אחשוב שהוא מחוץ לתחום, אני אהרוס ואשמיד לחלוטין את הכלכלה שלה (עשיתי את זה בעבר!). הם חייבים, ביחד עם אירופה ואחרים, להסתכל על לוחמי דאעש השבויים ובני משפחותיהם. ארה"ב עשתה יותר ממה שמישהו בכלל ציפה, כולל כיבוש 100% מהחליפות של דאעש. כעת הגיעה שעתם של אחרים באזור, חלקם בעלי עושר גדול, להגן על השטח שלהם. ארה"ב נהדרת!".

 

 

נשיא ארה
דונלד טראמפ. "לצאת ממלחמות מגוחכות"(צילום: רויטרס)

למרות הביטחון שמשדר טראמפ, נטישת הכוחות הכורדיים מעוררת תחושות קשות במפלגתו. הסנאטור הרפובליקני לינדזי גרהאם, שנחשב לאחד התומכים הבולטים בנשיא, אמר שהנסיגה היא לא פחות מ"אסון" שתורם להתבססות האיראנית ומבטיח את הקאמבק של דאעש. גרהאם איים לקדם בסנאט החלטה שתדרוש מהבית הלבן לבטל את הנסיגה, שלדבריו חסרת אחריות ואימפולסיבית. לפי גרהאם הנסיגה תבטיח את השליטה האיראנית בסוריה ותהפוך בסופו של דבר "לסיוט עבור ישראל".

 

טראמפ בגד, ולכורדים נשאר רק פוטין

 

"ההחלטה האימפולסיבית של הנשיא מבטלת את כל ההישגים שלנו, ומדרדרת את האזור לכאוס נוסף. איראן מלקקת את האצבעות", ציין גרהאם ואמר שעבור לוחמי דאעש מדובר בהזדמנות פז להתחלה חדשה. "אני אוהב את הנשיא טראמפ, ניסיתי לעזור", הדגיש הסנאטור. "טראמפ אולי התעייף מהמלחמה באיסלאם הקיצוני. הם לא התעייפו מהמלחמה נגדנו". לדבריו נסיגת הכוחות מהאזור "מכתימה את כבודה של אמריקה".

יו
לינדזי גרהאם. "הנסיגה היא אסון"(צילום: EPA)
 

לאור הנטישה האמריקנית חוששים הכוחות הכורדיים בצפון סוריה ממבצע של צבא טורקיה. נשיא טורקיה ארדואן מאיים כבר זמן רב לצאת למבצע כזה, ורואה בכוחות הכורדיים איום על ארצו. הסנאטור גרהאם אמר הערב: "נציג סנקציות דו-מפלגתיות נגד טורקיה אם היא תפלוש לסוריה, ונקרא להשעייתה מנאט"ו אם תתקוף את הכוחות הכורדיים שעזרו לארה"ב בהרס החליפות של דאעש".

 

ניקי היילי, שהייתה שגרירת ארה"ב באו"ם ופרשה בסוף השנה שעברה, אמרה בתגובה לנסיגה שאם ארה"ב מעוניינת לקבל גיבוי מבעלות הברית שלה היא חייבת לעשות את אותו הדבר למענן. "הכורדים תרמו להצלחה שלנו במלחמה נגד דאעש בסוריה. להפקיר אותם למותם זו טעות גדולה", ציינה היילי. בצהריים, בסדרת ציוצים בטוויטר, אמר טראמפ שהכורדים אמנם נלחמו לצד האמריקנים נגד דאעש, אך הדגיש כי הם קיבלו לשם כך כסף וציוד רב.

לוחמים כורדים בכפר בגוז לקראת הניצחון על דאעש סוריה (צילום: MCT)
לוחמים כורדים בסוריה(צילום: MCT)
 

גם קווין מקארתי, מנהיג המיעוט הרפובליקני בבית הנבחרים, הביע דאגה מנסיגת הכוחות. מקארתי, שקיבל תדריך על ההחלטה, אמר: "אני רוצה לוודא שאנחנו עומדים במילה שלנו למי שנלחמים איתנו ועוזרים לנו". ברט מקגורק, שהיה השליח המיוחד של ארה"ב למלחמת הקואליציה בדאעש, אמר שטראמפ לא מתפקד כראש המטה הכללי. מקגורק, שהתפטר מתפקידו במחאה על ההתנהלות האמריקנית, אמר שהנשיא מבצע "החלטות אימפולסיביות ללא ידע או שיקול דעת".

 

מייק האקבי, מושל ארקנסו לשעבר ותומך גדול של טראמפ, כתב בטוויטר שהנסיגה היא "טעות עצומה". הוא הסביר: "הם מעולם לא ביקשו מאיתנו להילחם במקומם, אלא כלים להגן על עצמם. הם היו בני ברית נאמנים. אסור לנו לנטוש אותנו". הסנאטור מרקו רוביו, שהתחרה מול טראמפ בפריימריז 2016 ופרש מהמירוץ, אמר היום: "ממשל טראמפ עשה טעות חמורה שהשלכותיה יהיו הרבה מעבר לסוריה".

 

בפנטגון מזהירים את טורקיה מפלישה

נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן מאיים כבר חודשים לפתוח במבצע צבאי נגד הכוחות הכורדיים באזור הגבול, שבהם הוא רואה איום על ארצו. רפובליקנים ודמוקרטים הזהירו שאם ארה"ב תאפשר מתקפה טורקית עלול להתבצע טבח נגד הכורדים, ושמצב כזה יעביר מסר בעייתי-למדי לבעלי בריתם של האמריקנים ברחבי העולם.

 

בהודעה שפרסמה לתקשורת בשעת לילה מאוחרת – צעד לא שגרתי – מסרה דוברת הבית הלבן סטפני גרישם כי הכוחות האמריקניים "לא יסייעו למבצע של טורקיה ולא יהיו מעורבים בו", והוסיפה כי הם "לא יהיו באזור הסמוך". בהודעה לא נאמרה מילה על גורלם של הכורדים, ולא נמסר להיכן בסוריה יתפנו בינתיים הכוחות האמריקניים.

 

כ-1,000 חיילים אמריקנים מוצבים בצפון סוריה, וגורם אמריקני רשמי בכיר אמר שהם ייסוגו מהאזור למקומות סמוכים, ושאם יפרוץ עימות נרחב בין טורקיה לכוחות הכורדיים – ייתכן שהחיילים האלה יוצאו מהמדינה לחלוטין. דובר הפנטגון ג'ונתן הופמן הבהיר הערב שארה"ב לא תומכת במבצע טורקי בצפון סוריה, ושהצבא האמריקני לא יתמוך במבצע שכזה באף דרך. הופמן אמר שהפנטגון ישתף פעולה עם בעלות הברית כדי להבהיר לטורקיה שלפלישה יהיו השלכות קשות עבור האזור.

צבא טורקיה ב כפר סורי סוריה תמונת ארכיון מספטמבר 2018 לקראת מבצע כורדים (צילום: AFP)
חיילים טורקים בצפון סוריה. הכורדים חוששים ממבצע(צילום: AFP)
 

דובר "הכוחות הסוריים הדמוקרטיים", הארגון שהלוחמים הכורדים הם מוביליו, אמר בצהריים כי החלטת ארה"ב להסיג את חייליה מהאזור שאליו מתכוונת טורקיה לפרוש היא סכין בגבם של הכוחות והתקבלה אצלם בהפתעה. "ארה"ב נתנה ערבויות שהיא לא תאפשר שום מבצע צבאי טורקי באזור שלנו", הוסיף דובר הכוחות קינו גבריאל.

  

הצעד של טראמפ ממחיש באופן מובהק את החלטתו לשים סוף להסתבכויות של ארה"ב במבצעים מעבר לים – אחת מהבטחות הבחירות המרכזיות שלו. אולם השגת המטרה שהציב לעצמו בהקשר זה – נסיגה מהירה מסוריה, עיראק ואפגניסטן – מתעכבת בצל הדאגה שמשמיעים בכירים אמריקנים ובעלי בריתה של ארה"ב בנוגע לחלל המסוכן שתותיר אחריה וושינגטון.

כורדים בצפון סוריה לצד חיילים אמריקניים צבא ארה
כורדים בצפון סוריה בהפגנה נגד פלישה טורקית(צילום: AFP)
 

גורמים אמריקנים רשמיים ניסו מאז ינואר לתווך בניסיון ליצור "אזור בטוח" בצפון סוריה, כך שיוקם חיץ ביטחוני בין צבא טורקיה לכוחות הכורדיים, אולם טורקיה הביעה שוב ושוב את מורת רוחה מהיישום האיטי של המהלך. הודעת הבית הלבן הלילה על פינוי הכוחות באה יומיים אחרי שארדואן השמיע את האיום החריף ביותר שלו עד כה בפעולה צבאית בצפון-מזרח סוריה – כשברקע פורס צבא טורקיה יחידות וציוד הגנה בגבול. "נתנו לגורמים הרלוונטיים כל מיני אזהרות בנוגע לאזור שממזרח לפרת", אמר ארדואן. "התאפקנו מספיק". הבית הלבן מסר כי ההודעה על פינוי הכוחות האמריקניים באה לאחר שיחה שהתקיימה אמש בין טראמפ לנשיא טורקיה ארדואן.

 

שר החוץ האיראני, מוחמד ג'וואד זריף, אמר בתגובה לאירועים שארה"ב היא "כובשת לא רלוונטית בסוריה", וששלום באזור יושג רק באמצעות מתן כבוד לסורים ולארצם. רוסיה, מדינה נוספת שמעורבת במלחמה המתמשכת בסוריה, הדגישה שהיא מבינה את הצורך של טורקיה בשמירה על ביטחונה – אך הוסיפה ששמירה על שלמותה הטריטוריאלית של סוריה הכרחית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
דונלד טראמפ. "נבחרתי כדי לצאת ממלחמות מגוחכות"
צילום: רויטרס
מומלצים