שתף קטע נבחר

נאלצים לסגור את העסק? כך תעשו זאת נכון

כ-45 אלף עסקים בשנה לא מצליחים לשרוד. על מה צריכים הבעלים להקפיד כדי למנוע תביעות, ואיך להתנהל מול מס הכנסה והעובדים? מדריך

ב-2019 צפויים להיסגר יותר מ-45 אלף עסקים בישראל. כך עולה מבדיקת דן אנד ברדסטריט ל-ynet ו"ממון". הענף המסוכן ביותר הוא בתי קפה ומסעדות והבטוח ביותר הוא פרמצבטיקה. הסיבות לסגירת העסקים רבות, בהן מיתון או האטה במשק, מוצר בעייתי, חילוקי דעות בין השותפים בעסק, בעיות בתזרים המזומנים או ניהול כושל.

 

 

אחד על אחד: 60% מהעסקים החדשים לא מעסיקים עובדים

מכה לעסקים הקטנים: בנק ישראל מגביל כניסת אפליקציות תשלום לבתי עסק

ישראל זינקה בדירוג עשיית העסקים של הבנק העולמי; המגזר העסקי: "אין ביטוי בשטח"

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפולערוץ הטלגרם שלנו 

 

הליך הסגירה כרוך בביורוקרטיה ובהליכים משפטיים מורכבים. לא אחת יש לשלם תשלומים רבים למס הכנסה ומע"מ, בנוסף להפסדים הגדולים שנצברו. גם אם אין מנוס מלסגור את העסק, יש לעשות זאת נכון. באמצעות עוה"ד אלי דורון וירון טיקוצקי, שותפים במשרד עו"ד דורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' המתמחים בדיני חברות, מיסוי, בנקאות ודיני חדלות פירעון, הכנו מדריך.

       (צילום: shutterstock)
העסק לא שרד אבל אתם יכולים להימנע מטעויות שיעלו לכם ביוקר(צילום: shutterstock)

מה סדר הפעולות הנכון לסגירת עסק?

סגירת עסק נעשית לעיתים במהירות, גם בגלל לחץ של נושים, ספקים, עובדים, לקוחות, וגם מרצון לסיים את ההליך בהקדם. לדברי עוה"ד אלי דורון וירון טיקוצקי, "סגירה חפוזה מסכנת את המעורבים, בעלים ומנהלים - במישור האזרחי והפלילי. חשוב לעבוד מסודר, אחרת נופלות טעויות קריטיות. חשוב שבעלי העסק ינהלו את הסגירה כשהאינטרס שלהם הוא להימנע ממצב שבו נסיבות המקרה מכתיבות את ההתנהלות וגורמות לכך שצדדים שלישיים, דוגמת נושים ו/או עובדים ו/או רשויות מס, מקבלים פיקוד על הליך הסגירה".

 

חשוב שההחלטה לסגור את העסק תתקבל בעוד העסק סולבנטי (בעל יכולת פירעון ומסוגל לעמוד בהתחייבויות). על בעל העסק להסתייע במומחים ולקבל החלטות נכונות מבעוד מועד. בעלי עסקים שקיימים שנים רבות מתקשים לעיתים לקרוא את המפה ולפעמים מאמינים כי עוד הזרמה, עוד הלוואה, עוד מימוש של נכס פרטי לטובת העסק וכו' יצילו אותו. אלא שלא אחת הם מזרימים כסף לעסק נטול סיכוי ואז עליהם להתמודד עם חדלות פירעון.

 

עוה"ד דורון וטיקוצקי מציינים כי כשמתקבלת ההחלטה על הסגירה חשוב להקפיד על כמה דברים: "תשלמו לעובדים את מה שמגיע להם, תוך העברת מרכיב המס בגין המשכורות לרשויות במועד. טרם ביצוע מהלך מול העובדים, מומלץ לבדוק מה הדרך הטובה והזולה ביותר לסיים את העסקתם, לרבות שימוע. תסגרו תיקים בצורה מסודרת בביטוח לאומי, במס הכנסה, מע"מ, ברשם החברות, בבנק, מול חברות הביטוח, חברות החשמל, העירייה, בעל הנכס ועוד. הותרת חוב למס הכנסה ניכויים ו/או חוב למע"מ עלולה להוות עבירה פלילית. חובה להגיש את הדו"חות השוטפים למע"מ, מס הכנסה וביטוח לאומי במועד ובצורה מדויקת. הגשת דו"חות חסרים מקימה עבירה של דיווח כוזב".

 

האם צריך לבטל עסקאות?

אם אתה שוקל לסגור את העסק, עליך לחשוב היטב אם לקדם עסקאות והתחייבויות חדשות. אם החברה סולבנטית ובכוונתך למכור את פעילותה, צבר הזמנות יכול להגדיל את ערכה, כך שמכירת הפעילות או העסק תבטא גם את הרווח הצפוי מאותן הזמנות. מאידך, אם יש סכנה לאי-עמידה בהתחייבויות החברה, עדיף לא להיכנס לעסקאות חדשות. מי שנוהג כך חושף את העסק ואת עצמו לתביעות חדשות. אם החברה נתונה בקושי תזרימי בעת ביצוע העסקה עם הלקוח, ואתה כמנהל ידעת זאת, החתימה על עסקה עלולה לחשוף אותך לתביעה אישית.

 

איך לפטר עובדים שנותרו?

הליך הפיטורים חייב להיעשות בתבונה ועל סמך אסטרטגיה מגובשת מראש, תוך שמירה על זכויות העובד, זכות השימוע ועוד. סטייה מהעקרונות עלולה לחשוף את העסק לקנסות.

  

 

אפשר להקפיא את חובות העסק למניעת פירוקו?

החוק מאפשר, בנסיבות המתאימות (בעיקר בעסק רווחי שסובל מקושי תזרימי), לבקש מבית המשפט צו להקפאת החובות, אם בדרך של איתור משקיע, התייעלות או הסדר עם כלל הנושים. בית המשפט לוקח בחשבון פרמטרים כמו מצב השוק, נתונים כלכליים ראשונים חיוביים, תוכנית כלכלית, טובת העובדים, הסכמת קבוצות הנושים ועמדת הנושים המובטחים.

 

אפשר "להקפיא" חברה?

לפי עוה"ד דורון וטיקוצקי, לחברה המסיימת את פעילותה עם הפסדים עדיף לעיתים להקפיא את קיומה ולשמר הפסדים. בזמן זה יש להמשיך ולהגיש דו"ח למס הכנסה על היעדר פעילות. בעתיד רשאי הבעלים ו/או מנהל החברה, כל עוד לא שונה מבנה הבעלות בעסק, להזרים לה פעילות בתחום אחר, ולנצל את ההפסדים. יש להודיע לפקיד השומה על שינוי או הוספת תחום פעילות. לכל פעולה של החברה חייב להיות טעם כלכלי, אחרת עלולה רשות המיסים להתעלם מההפסדים ולטעון למלאכותיות.

 

מתי לסגור תיקים במע"מ, בביטוח לאומי ובמס הכנסה?

מע"מ: מומלץ לסגור את התיק רק לאחר שהפקתם את כל החשבוניות בגין העסקאות שבוצעו על ידי העסק, דרשתם את מלוא מע"מ התשומות בגין הרכישות והשירותים שהעסק קיבל, והחזרי מע"מ בגין חובות אבודים, ולאחר שנקטתם בהליכי גבייה מכל לקוחות העסק ומיצוי ההליכים. "חובה להוכיח שמכרתם את הרכוש של העסק וכי המס על עסקאות אלה שולם. לציוד משרדי, ריהוט ומחשבים שנותרו בעסק אחרי סגירתו, יש להנפיק חשבוניות, אם במקרה של מכירה או אם החלטתם לקחת את הציוד ולהעבירו הביתה ו/או לעסק אחר", מסבירים עוה"ד דורון וטיקוצקי.

 

ביטוח לאומי: יש להמציא אישור על סגירת העסק ממע"מ. חובה להצהיר על "שינוי סוג התיק". גם מובטל חייב לשלם דמי ביטוח ומס בריאות.

 

מס הכנסה: חובה לדווח לשלטונות המס על סגירת התיק ולהצהיר על הסטטוס החדש. שלטונות המס יודיעו במכתב חוזר כי התיק ייסגר לאחר הגשת הדו"ח השנתי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
בעל עסק שנסגר
צילום: shutterstock
מומלצים