שתף קטע נבחר

שנה אחרי הבחירות: בית שמש מנסה לפתוח דף חדש

אחרי שנים של שליטה חרדית בבית שמש הצליחה עליזה בלוך, אישה דתית-לאומית, לכבוש את ראשות העיר. מאז העיר נעה בין ריקודי עם מעורבים לריקודים בהפרדה מגדרית. "מרגישים שמישהו מנהל את העיר", אומרת פעילה חברתית. מנגד, לא כל התושבים מרוצים: "בפעם הבאה לא יבחרו בה"

 

שנה לבחירות המקומיות (צילום: אלכס קולומויסקי)
(צילום: אלכס קולומויסקי)

שנה עברה מאז שעליזה בלוך, מנהלת תיכון מוערכת וחסרת ניסיון פוליטי, הפתיעה את ראש העיר החרדי של בית שמש, משה אבוטבול, וכבשה את ראשות העיר. העיר, שעמדה בשנים האחרונות במוקד המלחמות בין חרדים לחילונים, מנסה עכשיו לפתוח דף חדש.

 

 

בית שמש עברה בשנים האחרונות כמה מערכות בחירות סוערות. ב-2013 הוכרזו הבחירות כגורליות וככאלה שיקבעו את זהות העיר. לאחר מאבק צמוד בין מועמד ש"ס משה אבוטבול למועמד הציבור הכללי אלי כהן, שבו ניצח אבוטבול, הורה בית המשפט על בחירות חדשות. אבוטבול ניצח בשנית, ומבחינת תושבים רבים ניצחונו בישר סופית על התחרדות העיר.

 

לפני שנה הפתיעה בלוך את אבוטבול, שהיה בטוח שהוא ממשיך לקדנציה נוספת. "כשבחרתי להתמודד, זו הייתה החלטה ממקום של 'אני לא אסלח לעצמי אם לא אנסה'", חוזרת בלוך להכרזה על התמודדות. "בתוך ליבי ידעתי שזה אפשרי, אבל לא היו סביבי אנשים שאמרו שזה רעיון הגיוני. רוב הסביבה שלי אמרה שזה או טיפשי או שטות. חברים חילונים אמרו לי שאסור שאתמודד כי אייצר שוב תקווה חסרת סיכוי, והמשבר אחר כך יהיה כל כך קשה".

 

 

המרוץ נראה בהתחלה חסר סיכוי. יותר ממחצית מתושבי העיר הם חרדים, והעובדה שבלוך היא אישה לא הקלה על ההתמודדות. ראש העיר המכהן אבוטבול זלזל במועמדות של בלוך. בזמן שהיא עברה מדלת לדלת כדי להציג את עצמה, הוא כמעט שלא ניהל קמפיין - ובעיקר בנה על תמיכתו של הרב קנייבסקי.

 

הבחירות הוכרעו על חודם של 533 קולות בלבד, אך ההפתעה לא הייתה טמונה במי שהצביע לבלוך – אלא במי שלא הצביע. "היו חרדים שרצו להצביע לי, אבל הבינו שהם לא יכולים לצאת נגד הרבנים ובחרו שלא לצאת להצביע", סיפרה בלוך. "זה חלק ממה שעשה את השינוי – שיעור ההצבעה החרדי היה נמוך, לראשונה בבית שמש ובישראל. אלה אנשים שאמרו 'אנחנו רוצים שינוי, לא רוצים להיות קהל שבוי'".

 

"יש הרגשה שמישהו מנהל את העיר"

הניצחון של בלוך הכניס רוח חדשה לעיר. "קשה לתאר את האופוריה, ההצלחה וגודל ההפתעה", אומרת מירי שלם, פעילה חברתית ותושבת בית שמש. "זה היה נראה שאנחנו במסלול חד-כיווני, שהעיר הולכת ומתחרדת. יש פה אוכלוסייה שהאמינה שיש שינוי, שהאמינה לעליזה שהיא יכולה לייצר מציאות טובה יותר".

 

שלם הצביעה על שורה של שינויים קטנים שחוללה בלוך, בין היתר בתחום פינוי הזבל וגני המשחקים. "האישה עובדת בלי הפסקה. רואים אותה ברחוב, באירועים, בפייסבוק שלה. יש הרגשה שמישהו מנהל את העיר. ומרגישים את זה בדברים הקטנים.

 

עליזה בלוך (צילום: אלי מנדלבאום)
בלוך. "יש הרגשה שמישהו מנהל את העיר"(צילום: אלי מנדלבאום)

"פתאום בשתיים בלילה שומעים משאית זבל עובדת ברחובות. זה מעצבן, אבל זה אומר שיש שירותי ניקיון מסביב לשעון. בחגים פחי הזבל תמיד היו מלאים, והשנה פינו אותם בלילה שבין שבת לערב החג והיה נעים יותר. שוק ארבעת המינים תמיד היה בלגן, והשנה העירייה הסדירה אותו עם סככות לצל, דוכנים מסודרים, מוזיקה – זו חוויה אחרת".

 

סימן נוסף לשינוי שעוברת העיר הוא הרקדת ריקודי עם שבועית ברחבת העירייה. "גברים ונשים רוקדים ביחד, מעורב, ברחוב – לא היה דבר כזה קודם", אמרה שלם. בלוך מצידה מתגאה בכך שבעיר מתקיימת הרקדה מעורבת, אך גם בריקודי שמחת בית השואבה שנערכו בסוכות והיו נפרדים לחלוטין.

בחירות לרשויות המקומית בעיר בית שמש  ()
עיריית בית שמש. ריקודי עם מעורבים ברחבת העירייה

בלוך אומנם שברה את תקרת הזכוכית של ראשות העיר, אך היא מקבלת את ההפרדה המגדרית כחלק מהתחשבות ברצונות המגזר החרדי. "יש לי ילדה צמחונית וילד טבעוני, ואני מכינה לכל אחד במשפחה את האוכל שמתאים לו. כל אחד צריך לקבל את מה שהוא בוחר", אמרה בלוך. "לא החלפנו את התושבים, להיפך. בחרנו מי התושבים שקובעים סדר יום, מי האנשים שמשפיעים על המציאות, וזאת ברגע שמפסיקים לתת לקונפליקטים לקבוע סדר יום ולהכתיב את המציאות".

 

"אנשים לא יבחרו בה בפעם הבאה"

עם זאת, לא כולם בעיר שותפים למחמאות. תושבים שפגשנו במרכז המסחרי התלוננו על קנסות שקיבלו מהעירייה, בגין עבירות חניה ומפגעי זבל. "אנחנו בעד שהעירייה תעשה סדר", אמר תושב שביקש להישאר בעילום שם, "אבל העירייה עושה איפה ואיפה - נותנת לי דו"ח על השלכת פסולת, אבל בחיים לא תתקרב לשכונות החרדיות. אנשים כועסים עליה, ולא יבחרו בה בפעם הבאה".

 

גם ישראל הרמתי, חבר מועצת העיר מטעם סיעת ש"ס – היחידה שלא הצטרפה להנהלת העיר אלא יושבת באופוזיציה – לא מתרגש. "כתושב העיר אני לא רואה שינויים. היא בנתה כיתות? כל הזמן בנו כיתות. ניקיון? תמיד ניקו. העירייה תמיד מתקדמת עוד קצת ועוד קצת. אני לא רואה שינויים משמעותיים. זה לא סותר שאני רואה רצון טוב לעשות שינוי".

 

 הבוקר שלאחר הניצחון של בלוך (צילום: דרור ליבה)
מנקה רחובות בבית שמש. "תמיד ניקו פה, אני לא רואה שינויים משמעותיים"(צילום: דרור ליבה)

הרמתי קבל על הקיפוח, לדבריו, של ש"ס ושל המגזר החרדי בתקציבים העירוניים והוסיף: "אני חושב שמה שהיה עוזר לה לקדם את העיר זה שהיא הייתה מבינה שראש עיר אמור לנהל עיר ולא לחנך עיר. היא באה מעולם החינוך, ובסופו של דבר היא מנסה לחנך. היא באה ממקום של רצון טוב, אבל הגישה לא מנפיקה תוצאות בשטח".

 

מנגד, תושבים חרדים רבים מרוצים מהעשייה של בלוך. "אני חושב שעליזה עושה עבודה מצוינת", אמר משה טייטלבוים, יו"ר ארגון הצלה ותושב העיר. "הרבה אנשים שאני מכיר חששו להצביע לה, גם בגלל שהיא אישה ודתית-לאומית ובגלל שמולה היה מועמד חרדי.

 

שכונה בבית שמש. "יש עוד הרבה מה לעשות אבל רואים מגמה חיובית" (צילום: בראל אפרים) (צילום: בראל אפרים)
שכונה בבית שמש. "יש עוד הרבה מה לעשות אבל רואים מגמה חיובית"(צילום: בראל אפרים)

"היום אני שומע מקהלים חרדיים שהם שמחים על התוצאה ומרגישים את השינוי", הוסיף טייטלבוים. "אני רואה את השינוי החשיבתי של חלוקת משאבי העיר בצורה מושכלת. זה מתבטא בחלוקת מבנים למוסדות ציבור, באירועי תרבות, בניקיון, בשירות לתושב. בסוף, התושב הקטן מרגיש את הרשות המקומית במדרכה תקינה ובגני שעשועים. יש עוד הרבה מה לעשות, אבל רואים מגמה חיובית".

 

בלוך עצמה יושבת בביטחון ובחיוך בלשכתה ומסכמת שנה בתפקיד: "בבית שמש יש מקום לישיבה ומקווה, ולהיכל תרבות ומגרש כדורגל. אין סיבה לתושב חילוני לוותר על פנינה כזו. בנוסף, היום הציבור החרדי מקבל הרבה יותר מבעבר, כי יש מי שמסתכל עליו כעל בן אדם. בית שמש היא המודל לחיים משותפים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
עליזה בלוך
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים