שתף קטע נבחר

העולם התחתון: כך נראה בית העלמין התת-קרקעי הראשון בעולם

עומקו: 50 מטרים מתחת לאדמה ועלותו: כ-300 מיליון שקלים. בירושלים נחנך בית העלמין התת-קרקעי הראשון בעולם, ומתוכננים להיקבר בו כ-24 אלף נפטרים בשנים הקרובות

 

אם אין אדמה פנויה לקבורה – נקבור מתחת לאדמה: בית העלמין התת-קרקעי הראשון בעולם נחנך אתמול (יום ד') בירושלים, ומתוכננים להיקבר בו כ-24 אלף נפטרים בשנים הקרובות. הוא נבנה בעומק של 50 מטר מתחת לאדמה ובהשקעה של כ-300 מיליון שקלים, וצפוי לספק מקומות קבורה עד שנת 2032.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות . היכנסו >>  

 

לאור מצוקת הקרקע לקבורה בכל הארץ, החליטה החברה קדישא הגדולה בבירה, "קהילת ירושלים", לנצל את התנאים הטופוגרפיים הייחודיים בעיר, ולחצוב אלפי קברים חדשים במעמקי "הר המנוחות" – בית העלמין הגדול בשכונת גבעת שאול הסמוך לכניסה הראשית לירושלים.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

מידי שנה נקברים בירושלים כ-3,500 אנשים - מאות מהם אינם תושבים האזור - ואף יהודים מחו"ל שביקשו להיטמן בארץ הקודש ובעיר הקודש. כמחצית מהנקברים מטופלים על ידי חברה קדישא "קהילת ירושלים", ובחשבון פשוט נמצא שחלקת הענק החדשה שבאחריותה תתמלא תוך 13 שנים.

 

קברי שדה לצד כוכי קבורה

פרויקט "מנהרות עולם" יצא לדרך לפני כארבע שנים בשיתוף עם חברת מנהרות רולצור, שחפרה לא פחות מ-1.6 ק"מ בקרקע, בגובה של כ-16 מטר. בחברה קדישא מספרים כי הפרויקט בוצע בסטנדרט מהגבוהים בעולם, כולל שימוש בטכנולוגיות מתקדמות ביותר בכל הקשור לנגישות, תאורה, תקשורת חכמה, ניקיון ואוורור. כך, למשל, בכל מקום בו ישהה מבקר – יידלק אור סמוך לקבר באופן אוטומטי.

 

מנהרות עולם (צילום: יואב דודקביץ)
מנהרות עולם(צילום: יואב דודקביץ)

 

בשלב הראשון מונה בית העלמין כ-8,000 קברים, שצפויים להיות זמינים לשימוש כבר בסוף 2019, כאשר במקביל יימשכו העבודות להכשרת יתר השטחים שיהיו מוכנים בתוך כשנתיים. הפרויקט לווה על ידי רבנים ופוסקי הלכה, שווידאו כי כל הקברים החדשים מחוברים ל"קרקע עולם". לצד "קברי שדה" יהיו גם קברים בדפנות המנהרה החצובים לעומק הסלע.

 

ראש העיר ירושלים, משה ליאון, שהשתתף בטקס החנוכה, אמר: "מציון תצא תורה. פרויקט 'מנהרות עולם' הוא ייחודי ומהווה חדשנות בתחום הקבורה בארץ ובעולם. הפרויקט נעשה תוך הקפדה על שמירת הסביבה והשטחים הירוקים וניצול משאב הקרקע באופן מקסימלי. אני גאה לעמוד בראשות עיר שדואגת ליקיריה לקבורה מכובדת ומכבדת".

 

מנהרות עולם (צילום: יואב דודקביץ)
חוצבים מתחת לאדמה(צילום: יואב דודקביץ)

 

"שיטה יהודית קדומה"

מנכ"ל חברה קדישא "קהילת ירושלים", חנניה שחור, הוסיף: "אנחנו מחזירים עטרה ליושנה. שיטת הקבורה במנהרות היא שיטה יהודית קדומה אשר שומרת על הקברים באופן המיטבי. עם התקדמות הטכנולוגיה ניתן יהיה להמשיך לחצוב בעומק האדמה ולבנות עוד עשרות-אלפי קברים חדשים, וזאת במסגרת מחויבותנו לפיתוח בר קיימא וחשיבה על הדורות הבאים".

 

מנהרות עולם (צילום: יואב דודקביץ)
שילוט פנימי(צילום: יואב דודקביץ)

 

אריק גלזר, מנכ"ל החברה המבצעת, מנהרות רולצור, אמר כי "פרויקט 'מנהרות עולם' הוא ייחודי גם מבחינה הנדסית וטכנולוגית. בימים אלה הוא נבחן במקומות נוספים בארץ ובעולם, ואנו כחברה ישראלית שמחים לייצא יידע וניסיון ישראלי למדינות ברחבי בעולם. איגוד המנהור העולמי ציין את החדשנות של הפרויקט לשבח בכנס השנתי שלו בשנת 2017 והוא היה בין המועמדים הסופיים לפרס בקטגוריית חדשנות במנהור".

 

בטקס הפתיחה החגיגי נשאו דברים גם שני הרבנים הראשיים והשר לשירותי דת, והוא כלל בופה עשיר על רקע התפאורה המורבידית. לצד הקירות עם ההכנות לתאי הקבורה, שיהיו מקום משכנם האחרון של כמה אלפי איש, נאפו לחמים טריים.

 

מנהרות עולם (צילום: יואב דודקביץ)
טקס הפתיחה החגיגי באתר עצמו(צילום: יואב דודקביץ)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יואב דודקביץ
עולם שלם
צילום: יואב דודקביץ
מומלצים