שתף קטע נבחר

גרטה טונברג הלבנונית מעירה את הערבים

העלייה בטמפרטורות במזרח התיכון משכנעת עוד ועוד ערבים להצטרף למחאת האקלים. הם לא יפגינו בעירום, אבל יש להם שיטות משלהם

בספטמבר האחרון, לפני פסגת האקלים של האו"ם ובמקביל לה, התקיימו שביתות אקלים ביותר מ-150 מדינות ברחבי העולם, והן נערכו, לראשונה, גם בכמה ערים ערביות.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

גרטה טונברג בהפגנה בניו יורק (צילום: AP)
גרטה טונברג. ימי שישי בביירות(צילום: AP)

בתוניסיה הפגינו תלמידים בבתי ספר וסטודנטים באוניברסיטאות בדרישה מהשלטונות לנקוט את האמצעים הדרושים כדי להיאבק בשינויי האקלים ולמנוע אסון סביבתי; בלבנון ייסדו כעשרה צעירים תנועה בשם "צעירי לבנון למען האקלים", המארגנת פעולות מחאה לא-אלימות להעלאת המודעות למשבר האקלים; ובמרוקו התקיימו הפגנות בכמה ערים, כמו מראקש, קזבלנקה, פאז, רבאט ודמנאת, בהובלת אגודת מורים מקומית וגרינפיס.

 

בלבנון נמשכו הפגנות האקלים אל תוך אוקטובר. קבוצה של תלמידי בית ספר וסטודנטים באוניברסיטאות קבעה ששביתות אקלים תתקיימנה בביירות מדי יום שישי, במטרה להנכיח את דאגותיו של הדור הצעיר ואף להציע שיטה כלכלית חלופית המתבססת על תיירות מקיימת, חקלאות בת-קיימא, אנרגיות מתחדשות ושקיפות בתהליכי קבלת ההחלטות.

קטאר הפגנת אקלים התחממות גלובלית (צילום: AFP)
רוצים לעשות משהו. הפגנת אקלים בקטאר(צילום: AFP)

הפעילוּת הזו היא חלק ממגמה של התחזקות המחאה למען הסביבה בעולם הערבי. העלייה הדרסטית בטמפרטורות ברחבי המזרח התיכון בקיץ האחרון, והתחזיות שלפיהן מדובר רק בתחילתה של מאה שבסופה ישרור באזור חום קיצוני במשך שני שלישים מימות השנה, צפויות להחריף את מחאות האקלים שמארגנים צעירים ערבים ואת תביעותיהם מהממשלות למצוא פתרונות של ממש להשלכות האיומות של ההתחממות הגלובלית.

 

לנטוע עצים, לא התנחלויות

הסניף הראשון בעולם הערבי של התנועה הבינלאומית "המרד בַּהכחדה" – הדוגלת בהתנגדות לא-אלימה שמטרתה למחות על משבר האקלים – הוקם בלבנון כבר בפברואר 2019. המייסדת, ג'ואל זריב בת ה-17 מעיר החוף ג'ביל, מצהירה כי היא "רוצה לשנות את לבנון". לדעתה, "במיוחד בלבנון, שינויי האקלים אינם נושא שזוכה לתשומת לב מספקת. אין לנו אוויר נקי ומים נקיים, יש לנו מחסור בחשמל, אבל אנשים רק יושבים ומתלוננים במקום לפעול".

 

זריב החלה להתעניין בהשפעת האדם על הסביבה, קראה חומרים בנושא, צברה ידע וארגנה מחאות בימי שישי בבית הספר שבו למדה, בהשראת הפעילה השבדית גרטה טונברג. לאחר מכן החליטה להקים סניף של תנועת "המרד בהכחדה" בלבנון.

קטאר הפגנת אקלים התחממות גלובלית (צילום: AFP)
ללחוץ על הממשלות. מחאת אקלים בדוחא(צילום: AFP)

חברי הסניף הלבנוני מודעים לצורך בהתאמת פעילותם לחברה שבה הם חיים, וסבורים שהשיטות המקובלות בקרב פעילי התנועה במערב, כמו מחאות בעירום וחסימות כבישים, לא יהיו נכונות ללבנון. במקום זאת הם מתכוונים להפגין לאורכם של פקקי התנועה המתמשכים של ביירות.

 

 

גם ברשות הפלסטינית הוקם סניף של "המרד בהכחדה", ואת הפגנת האקלים הראשונה שלו הוא ערך ב-18 באוקטובר. מטרתה הייתה להבליט את התפקיד שממלאת ישראל בהחמרת השפעותיו של משבר האקלים על הפלסטינים.

 

את ההפגנה ארגן הסניף יחד עם הקבוצה הפלסטינית "קולקטיב הרועה הטוב", הפועלת נגד ההתנחלויות, והשתתפו בה גם צעירים מהכפר הבדואי אום אל-חיר שבדרום הר חברון. הם הניפו שלטים שעליהם נכתב בין השאר: "זכויות סביבתיות שוות לזכויות פלסטיניות", "נטע עצים, לא התנחלויות" ו"חיה עם האדמה – חיה כמו בדואים".

 

מתחברים לטבע

בעולם הערבי פועלות בשנים האחרונות כמה יוזמות של צעירים להתמודדות עם שינויי האקלים. אחת מהן היא ארגון World Merit למען פיתוח בר-קיימא, המפעיל רשת בינלאומית של צעירים הנאבקים לשיפור מדינותיהם. בארגון זה, צעירים ערבים משתפים פעולה עם האו"ם.

קטאר הפגנת אקלים התחממות גלובלית (צילום: AFP)
"תשמרו על כדור הארץ". ילדים קטארים(צילום: AFP)

מוחמד לחמאמי, מייסד-שותף של סניף הארגון במרוקו, הסביר ש"צעירים ערבים מודאגים יותר ויותר משינויי האקלים וממשמעותם בכל הקשור לעתידם. הם רוצים לעשות משהו לגבי זה, וללמוד איך להשפיע באופן היעיל ביותר במישור המקומי. אנחנו מסייעים להם".

 

ארגון אחר, שקם לפני ועידת האקלים של האו"ם בדוחא ב-2012, הוא תנועת האקלים של הצעירים הערבים. זו קבוצת הלחץ הגדולה ביותר במזרח התיכון ובצפון אפריקה בכל הנוגע לשינויי האקלים, ויש לה סניפים ב-16 מדינות באזור.

קטאר דוחא כביש ראשי נצבע ב כחול (צילום: AFP)
כביש שנצבע כחול בדוחא כדי להפחית את החום(צילום: AFP)

פעילוּת הארגון משתנה ממדינה למדינה. במצרים ניהלו פעיליו קמפיינים לצמצום השימוש בפחם ובגז טבעי ולמען אנרגיה סולרית. בבחריין מתמקדים הפעילים בחקלאות בת קיימא ובבריאות. בקטאר, שם נתמך הסניף המקומי על-ידי הממשלה, מארגנים פעילים טיולים בטבע כדי לחבר בין האזרחים לסביבה.

 

קמפיינים המספקים מידע בנוגע לשינויי האקלים ולהשלכותיהם השליליות הקונקרטיות על הסביבה, הכלכלה והחברה מנוהלים בשיטתיות על ידי פעילי הארגון בירדן, הרשות הפלסטינית, לבנון, סוריה, עיראק, אלג'יריה ומרוקו. הראשים של סניפי הארגון במדינות הערביות לוחצים על ממשלותיהם להסתגל לשינויי האקלים ולקדם טכנולוגיות יעילות בכל הקשור לאנרגיה.

 

ד"ר משה טרדימן הוא עמית מחקר בפורום לחשיבה אזורית .

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
גרטה טונברג. נתנה השראה
צילום: רויטרס
מומלצים