שתף קטע נבחר

לא צרות של עשירים: עודפי הכסף בישראל הם בעיה אמיתית

כטריליון שקל שוכבים בחשבונות העו"ש או בפיקדונות שלא מניבים רווחים. הבעיה: כשאין תוכנית רחבה לחינוך פיננסי והמדינה לא מעודדת הקמת מוצרי השקעה חדשים - הכספים עלולים לזלוג לחו"ל ואף לתדלק מחדש את שוק הנדל"ן. פרשנות

 

 

גם עודף כסף הוא בעיה. זה נשמע אולי תמוה, אבל הכספים הרבים ששוכבים ללא מעש בחשבונות העו"ש (333 מיליארד שקל) ובפיקדונות הקצרים (כ-750 מיליארד שקל) הם בעיה. כספים בסכומים גבוהים שלא מושקעים זו לא סיטואציה בריאה בכלכלה.

 

גם כשהריבית אפסית: יש מה לעשות עם הכסף

מתבצרים במזומן: 333 מיליארד שקל שוכבים בחשבון עו"ש ללא מעש

למשוך את הכסף? מה עושים כשקרן הפנסיה מפסידה

 

בסוף משהו יקרה והכספים הללו עשויים לצאת החוצה - הם יכולים לעזוב את ישראל ולחפש הרפתקאות בחו"ל (הרבה יותר מקצב יציאת הכספים הנוכחי), הם גם יכולים לחזור לשוק הנדל"ן ולתדלק אותו מחדש, כי עם כל הכבוד למגבלות שיש כיום על המשקיעים, בסוף כוחות השוק חזקים מהכל.

: שטרות ישראליים (צילום: sutterstock)
כספים בסכומים גבוהים שלא מושקעים זו לא סיטואציה בריאה בכלכלה(צילום: sutterstock)

כיום עיקר השיח בזירה הכלכלית עוסק בגירעון של המדינה ובצורך הדחוף לשפר אותו, אבל גם הירידה בהשקעות לטווח קצר-בינוני היא בעיה שיש לעסוק בה. אז מה ניתן לעשות? ראשית, חינוך פיננסי. עולם ההשקעות ושוק ההון הם עדיין קופסה שחורה לחלקים נרחבים בציבור, וכשלא מכירים משהו, אז בדרך כלל פוחדים ונרתעים ממנו. אמנם הבורסה בת"א, רשות ני"ע ובנק ישראל עשו מהלכים מסוימים וקמפיינים בנושא, אך נדרשת תוכנית רחבה שמשרדי האוצר והחינוך יגבשו.

 

כמו כן המדינה צריכה לפתח את השוק, לאפשר ולעודד הקמת מוצרי השקעה חדשים ומפוקחים ברמות סיכון שונות. הדבר הכרחי כדי ליישר קו עם העולם המערבי, שברובו מתקדם יותר מאיתנו, ועל אחת כמה וכמה בתקופה הנוכחית של הריבית הנמוכה שבה אלטרנטיבות ההשקעה אינן מגוונות.

 

צריך גם להפחית עלויות השקעה למשקיעים הפרטיים, הנשענים כיום על הבנקים הגובים עמלות גבוהות. הדרך היעילה ביותר להפחית עלויות היא להגדיל את התחרות, ולאפשר כניסת שחקנים דיגיטליים כמו שרשות ני"ע ורשות התחרות המליצו. וגם לנער את מערך ייעוץ ההשקעות של הבנקים שסובל מרגולציה רבה, מוגבל בפעילות שלו והופך יותר ויותר שמרן.

 

אלא שבשביל שכל זה יקרה צריך קודם כל ממשלה מתפקדת, ורגולטורים נחושים שמסוגלים לעבוד בשיתוף פעולה וברצון לקדם את הנושאים. נכון לעכשיו לא נראה שסוגיה זו נמצאת בראש מענייהם של מקבלי ההחלטות. נקווה שיתעוררו לפני שזה יהיה מאוחר מדי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים