שתף קטע נבחר

בעקבות המוות בחדר הכושר: מה עושים כשמישהו מתמוטט לידכם

אתמול הלך לעולמו אופיר הרטוב ז"ל בעת שהתאמן בחדר הכושר בתל אביב ולקה בדום לב, בגיל 28 בלבד. כוחות ההצלה החלו בפעולות החייאה עם הגיעם למקום, אולם ללא הצלחה. מה ניתן לעשות כדי לנסות להציל חיים עוד לפני שכוחות ההצלה מגיעים? שלב אחר שלב

זה יכול לקרות בכל מקום, ואתם יכולים להציל חיים: בעקבות מותו של אופיר הרטוב ז"ל בן ה-28 שהלך לעולמו אתמול (ג') בפתאומיות בעת שהתאמן בחדר הכושר בתל אביב, הנה כל מה שצריך לדעת כדי שתוכלו להתחיל בביצוע החייאה, אם מישהו מתמוטט לידכם, עוד לפני הגעת כוחות ההצלה.

 

צפו בהסבר על שלבי ההחייאה באמצעות דפיברילטור:

 

 

הרטוב, תושב תל אביב, התמוטט בעת שהתאמן באזור המשקולות של חדר כושר בתל אביב. צוות מד"א שהוזעק למקום, החל לבצע בו החייאה ופינה אותו תוך מאמצי החייאה אינטנסיביים לחדר המיון באיכילוב, שם נאלצו הרופאים לקבוע את מותו.

 

עדיין לא ידועה מה סיבת המוות שהובילה לדום הלב, אולם תמותה של ספורטאים חובבים בעת פעילות ספורטיבית מתרחשת בישראל מדי שנה. על פי ההערכות, אחד מכל 15 אלף איש ילקו בדום לב בעת פעילות ספורטיבית, לרוב פעילות עצימה, הגורמת לעומס קיצוני על שריר הלב שאינו עומד בכך וקורס.

 

התמוטט במהלך אימון בחדר כושר. אופיר הרטוב ז"ל ( )
התמוטט במהלך אימון בחדר כושר. אופיר הרטוב ז"ל

 

הדקות הקריטיות

ארבע הדקות הקריטיות מרגע ההתמוטטות, הן אלה שיחרצו לרוב את גורל הנפגע. מדובר באותן דקות ראשונות, בהן לא מגיע דם עם חמצן למוח, לאחריהן מתרחש נזק מוחי בלתי הפיך והסיכוי להציל את הנפגע אחרי אותן דקות קריטיות יהיה אפסי. זו החשיבות הרבה לביצוע החייאה באותן דקות יקרות, עוד לפני הגעת צוות מגן דוד אדום.

 

ההחייאה כוללת מספר שלבים, שעיקריהם הם הזעקת צוות מד״א, חיבור הנפגע למכשיר הדפיברילטור ותחילת ביצוע עיסויי לב במידה שמדובר בנפגע מחוסר הכרה. מכשיר דפיברילטור אמור להימצא בכל מקום ציבורי, ולאחרונה מד"א הציב מכשירים רבים נוספים ברחובות ערים ומוסדות ציבור.

 

הדפיברילטור האוטומטי הוא מכשיר שמאבחן הפרעות קצב לב - פרפור חדרים או טאכיקרדיה חדרית, בהן קיימת הפרעה קשה בפעילות החשמלית של הלב, וכתוצאה מכך הלב "מפרפר" במהירות, אינו מצליח להתכווץ ואינו מספק דם מחומצן לגוף ולמוח. המצב הזה מבחינת הגוף, דומה למצב של דום לב, שכן איברי הגוף אינם מקבלים את הדם ובו חמצן הדרוש לפעילותם.

 

במצב כזה של פרפור חדרים או טאכיקרדיה חדרית, הדךר היחידה להציל את הנפגע היא בהחייאה הכוללת עיסויי לב ומתן שוק חשמלי. מכשיר הדפיברילטור מאבחן בעצמו את הפרעות הקצב הללו, ושולח מכות חשמל ללב במטרה לשתק את ההפרעה החשמלית, כך שהלב ישוב לפעימות לב סדירות.

 

כך תוכלו להציל חיים שלב אחר שלב:

1. אם נתקלתם באדם מחוסר הכרה, הזמינו מד"א בטלפון 101, ואל תנתקו את הטלפון. השאירו את מוקד מד"א על רמקול כדי שיהיו איתכם וידריכו מה לעשות.

2. אם האדם אינו נושם או נושם באופן לא רגיל והוא מחוסר הכרה, התחילו לבצע עיסויי לב בקצב של כ-100 לדקה. זהו גם הקצב של השיר "סטיינג אלייב" של הביג'יז.

3. בקשו ממי שלידכם להביא את הדפיברילטור, המצוי לרוב או במרפאה, או אצל קצין הביטחון.

4. פתחו את המכסה והקשיבו להוראות המועברות בעברית דרך רמקול המכשיר. אתם תתבקשו להדביק את שתי המדבקות על המטופל.

5. המכשיר יאבחן את הפרעת הקצב, ובמידת הצורך ייתן שוק חשמלי. לאחר מתן השוק תתבקשו להמשיך בעיסויי הלב.

6. לעיתים, המכשיר יבקש להעביר מכת חשמל נוספת כל 2 דקות, במקרה כזה תתבקשו לעצור את העיסוי, עד שהמכשיר יורה לכם לשוב ולבצע עיסויי לב.

7. פעולות אלה יש להמשיך ברציפות, עד להגעת צוות מד"א. אין להפסיק את עיסויי הלב על דעת עצמכם.

 

הכותב הוא מומחה ברפואת ילדים ורופא ספורט, וכתב הבריאות של ynet

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כך תצילו חיים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים