אחרי שלושים שנה: כוכב העבר הצרפתי עושה מוזיקה חסידית
קשה להשוות את החסיד בן ה-73 לאליל המטורזן. ז'ילברט סיטבון היה כוכב בצרפת של שנות ה-60 וה-70 עם אלבומים שנמכרים במיליונים. אבל מפגש חטוף עם חסידי חב"ד הפך עליו את עולמו, והוא חזר בתשובה והתרחק מהכול. עכשיו הוא חוזר עם אותו הקול אך עם זמירות אחרות, ומתחרט על השנים שהפסיד על הבמה
ז'ילברט סיטבון היה שם מוכר בכל בית בצרפת. אלבומיו נמכרו במיליוני עותקים, והוא היה בשיא הצלחתו המוזיקלית - אך דווקא אז החליט לקחת פסק זמן ארוך למדי. מפגש עם חסידי חב"ד הפך עליו את עולמו, ומאז הוא זנח את התהילה ואת צרפת, הפך לאהרון והתרחק מאור הזרקורים.
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות . היכנסו >>
שלושה עשורים אחרי, כשהוא כבר בשנות השבעים לחייו, עיין סיטבון ב"אגרות הקודש", ומצא במקריות תשובה של הרבי לשאלה של צייר חוזר בתשובה, שתהה האם עליו להניח לכישרונו האמנותי. הרבי ענה לו כי אם הקב"ה העניק לו מתנה כזו, הרי שעליו "להמשיך במלאכה בקדושה, ומבטיח אני לך כי אם כך תנהג - תנחל הצלחה רבה".
עוד תרבות בערוץ היהדות :
- דוקומנטרי: "הספר השחור היה משנה את זיכרון השוא ה"
- אישי: איתי לוי רוצה "בית יהודי מאוד "
- קמפיין: "זה געגוע שלא ידענו שקיים בתוכנו "
- תערוכה: הקיבוצניק החילוני שמצלם בתי כנסת בכל העולם / y+
- אוטוביוגרפיה: הרב החרדי מאחורי תופעת "שלוה
"
"הרגשתי שהתשובה הזו נכתבה עבורי", נזכר סיטבון. "הרבי מבקש ממני להמשיך בקדושה, וגם מבטיח שההצלחה תגיע". וההצלחה, מסתבר, הגיעה. אלבומו "שהחיינו" זכה להצלחה מסחררת, וכיום הוא עומד לפני סיום אלבומו השני, "הגיע זמן גאולתכם", שהסינגל מתוכו, "המלך המשיח", מתפרסם כאן בבכורה.
הכוכב שהיה לאליל המונים
אהרון, או בשמו הצרפתי המוכר יותר, ז'ילברט סיטבון, נולד בטוניסיה בשנת 1947, והיגר עם משפחתו לצרפת כשהיה בן 12. את הקריירה המוזיקלית שלו הוא חייב לאחיו, שלמה, מתופף מוכשר שניגן עם הזמרים המובילים בצרפת.
סיטבון הצטרף לאחיו, וזכה במקום הראשון במקבילה הצרפתית ל-"כוכב נולד" של שנות ה-60. אלבומו הראשון של המוזיקאי המבטיח לווה במכירות יוצאות דופן, ובתוך זמן קצר פנה אחד האמרגנים הגדולים במדינה למטאור החדש, והציע לו את שירותיו.
"ההצלחה הייתה עצומה", משחזר הזמר. "אחרי כל הופעה היו ממתינים אלפי מעריצים מאחורי הקלעים, כשבידיהם עטיפות התקליטים ובקשה להקדשה. מכרנו אין-סוף אלבומים באותם ימים".
"הנחתי תפילין בלי לחשוב יותר מדי"
שני מיליון עותקים נחשבו ליוצאי דופן בימים של טרום האינטרנט. להיטיו של זי'לברט סיטבון נוגנו במצעדים הלאומיים, ו"הזאפות" הצרפתיות היו גדושות עד אפס מקום. סיטבון הופיע עם השמות הצרפתיים הגדולים, ובהם אנריקו מסיאס ומישל סַרדוּ, וההצלחה פשטה גם לשוויץ ובלגיה הסמוכות. כעת עמד בפני קריירה בינלאומית.
באחד מימי שישי פגש בקבוצת יהודים קטנה שהציעה לו להניח תפילין. "הפעם הקודמת שעשיתי את זה הייתה בבר המצווה שלי, וכל מה שעניין אותי מאז היה רק מוזיקה", הוא משחזר, "ולמרות זאת, בלי לחשוב יותר מידי, הנחתי תפילין".
אבל הדקות ההן יצר אצלו אי-שקט והתעוררות מסיבית של מחשבות. סיטבון חזר לצעירים, חסידי חב"ד, והקשר ביניהם העמיק. הוא החל ללמוד תורה ויהדות ברצינות, ולדבריו לא נדרש לו זמן רב עד שהחליט כי הוא רוצה חיים דתיים.
סיטבון החל להפנות עורף לעולם המוזיקה, למעריצים ולאולמות המחושמלים. הוא התחתן עם רבקה, צעירה דתייה, ובני הזוג החליטו לעלות לישראל, "לאווירה הטהור של העיר ירושלים". מאז, במשך 30 שנה רצופות, סגר ז'ילברט-אהרון את החלון לעולם הזוהר שהותיר בצרפת. אבל בשנים האחרונות נפתח החלון מחדש.
"אברהם פריד הצרפתי"
כשהוא נשאל מדוע נטש את המוזיקה, סיטבון מסביר: "חשבתי לחזק את תהליך התשובה שבו התחלתי לצעוד, למלא את עצמי בתורה ובתכנים יהודיים ולהתרחק מהעולם הקודם שלי. 30 שנים מאוחר יותר הבנתי שזו לא הייתה הדרך הנכונה; שהיה עליי לקחת את הכישרון המוזיקלי שלי ולנתב אותו לאפיק הקדושה".
בגילוי לב הוא מודה כי אינו מתגעגע לזוהר ולמעריצים שליוו אותו כשהיה "הדבר הבא" במוזיקה הצרפתית, אבל גם הוא יודע כי בשלושים השנים האחרונות מילאו את הוואקום של המוזיקה החסידית דמויות אחרות. "החתן שלי אמר לי לא פעם ולא פעמיים, אילו רק היית נשאר במוזיקה - היית אתה 'אברהם פריד'".
החזרה של סיטבון לעולם המוזיקה הייתה כרוכה בעבר. בנסיעה מקרית בצרפת שמע שלאגר של אמן שהכיר היטב כשהיו חתומים אצל אותו האמרגן. הלחן נגע לליבו של המוזיקאי, והוא החליט להצמיד לו את הפיוט "אדון עולם" מן המקורות.
קולו של הנער בן ה-70
קורי העכביש והאבק הוסרו מן הגיטרה שבמחסן, וסיטבון החל לעבוד על הקלטת השיר. המעיין, הוא מתאר, כמו נפתח מחדש. בעצת בנו דוד הוגש השיר למעבד הנודע, יובל סטופל (המפיק המוזיקלי של אברהם פריד), וזה הודיע ליהודי המבוגר שמולו כי התרשם עמוקות. הסינגל שיצא הפך במהירות ללהיט, ואחריו הגיעו יצירות נוספות: "אחכה לו", "שומר ישראל" ו"שהחיינו" שהיה לשיר הנושא של האלבום.
קשה להשוות את החסיד בן ה-73, עם הזקן האפור, לאליל המטורזן עם התסרוקת של שנות ה-70. "אבל הקול שלי, באופן חסר היגיון, לא השתנה", הוא אומר כמעט בהפתעה. "שואלים אותי כמעט מידי יום כיצד ייתכן שחציתי את גיל ה-70, ומנעד הקול שלי נשמע כשל פרפורמר צעיר - ואין לי תשובה על כך מלבד ברכת ה'. מבחינתי, זה הקול היחיד שאני מכיר".
את האלבום החדש מלווה גם סדרת הופעות גדולה בארץ ובחו"ל. את אחת מהם הוא זוכר במיוחד: במונטריאול שבקנדה הוא הבחין ביהודי שלא מפסיק להתבונן בו. עם סיום ההופעה פנה סיטבון לאיש שהתברר כמגיש תוכניות מוזיקה בעברו.
"הוא שאל אותי האם יכול להיות שאני ז'ילבט סיטבון - וכשהשבתי בחיוב הוא היה מוכה תדהמה". ההופעה בלבוש חסידי בלבלה אותו, אבל בעיקר ריגשה אותו. "כשלימים שב האיש בתשובה, חשתי כי המפגש בינינו עורר אצלו נקודה".
סיטבון בן ה-73 ממשיך ליצור באהבה ובתשוקה גדולה. לשאלה עד מתי ימשיך ליצור, הוא משיב: "הרבי אמר כי המשיח ממש בדרך, ולכן היום לא מברכים חתן יום הולדת בברכה המסורתית, "עד מאה ועשרים", שכן המשיח כשיגיע יקנה לנו חיים נצחיים, וזו הברכה הראויה. אני מקווה שכך אוכל גם להמשיך וליצור".