שתף קטע נבחר

נלחמים בבושה: מתי ללכת לאורולוג

בנובמבר מציינים בישראל וברחבי העולם את חודש המודעות לסרטן הערמונית, באמצעות גידול שפמים. אורולוג בכיר מסביר מה כדאי לדעת, מתי להיבדק, כיצד מטפלים ומה התחדש בתחום

המדור בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

סרטן משופם: בישראל מציינים את מובמבר. לפני 20 שנה בדיוק ייסדה קבוצת גברים אוסטרלית ממלבורן את "מובמבר" (Movember) – שילוב של mustache (שפם) וחודש נובמבר. היוזמה קראה לגברים לגדל ולטפח שפם בחודש זה, כדי "להפסיק את מותם של גברים צעירים מדי".

 

הרעיון שעמד בבסיס היוזמה הוא "להוציא מהארון" בעיות בריאות של גברים, כמו סרטן הערמונית, שמעוררות בושה ובדרך כלל נחשבות "לא גבריות" – ודווקא לכוון אליהן זרקור של גבריות משופמת, שבא לומר: זה גברי להיבדק, זה גברי לשמור על הבריאות, זה אפילו גברי לחלות – ולטפל בכך. בדיקה שגרתית אצל הרופא לא הורגת – אבל הבושה דווקא כן.

 

אחת הדרכים הטובות להסתכל אל בעיות הבריאות הגבריות "בלבן של העיניים", היא להתיידד עם בלוטת הערמונית, להכיר אותה, לדעת אילו סימפטומים מחייבים ביקור אצל אורולוג, באיזה גיל כדאי להקדיש לה תשומת לב יתרה, מהן דרכי האבחון המקובלות כיום ואילו טיפולים מוצעים לבעיות שמתגלות בה.

 

עוד במדור 60 פלוס:

מחקר: אתם מרגישים צעירים? כנראה שתחיו יותר 

צפו: הנחיות לשהייה בטוחה אצל סבא וסבתא

הגיל להתחיל: המחקר מוכיח לא מאוחר ללמוד

  

שיא התחלואה בסרטן הערמונית בין גיל 70 ל-74 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שיא התחלואה בסרטן הערמונית בין גיל 70 ל-74(צילום: shutterstock)
 

1 מכל 9 : הסרטן הכי נפוץ בקרב גברים

הערמונית עצמה (נקראת גם פרוסטטה באנגלית) היא בלוטה קטנה, בגודל של אגוז מלך ובצורה של אגוזי ערמונים (מכאן שמה). היא נמצאת באגן, בהמשך לשלפוחית השתן, והיא מייצרת חלק מנוזל הזרע.

 

סרטן הערמונית הוא אחת מבעיות הבריאות הנפוצות אצל גברים – למעשה מדובר בסרטן הכי נפוץ אצל גברים (1 מכל 9 גברים צפוי לפתח אותו במהלך חייו), שמדי שנה מאובחנים בו כ-2,000 גברים ישראלים.

 

רוב מקרי סרטן הערמונית מתרחשים אחרי גיל 50 (פחות מ-1% מהמקרים מאובחנים לפני כן). עיקר התחלואה היא בבני 65 ויותר, ושיאה – בין הגילאים 70 ל-74.

 

החדשות הטובות הן שסרטן בערמונית, במרבית המקרים, הוא אחד הגידולים הכי פחות אגרסיביים שיש – מה שמאפשר טיפולים מוצלחים וריפוי של רוב החולים: 97% מהחולים הישראלים יישארו בחיים 5 שנים אחרי האבחון, עפ"י נתוני משרד הבריאות.

 

כדי להגיע לריפוי של סרטן הערמונית – צריך לטפל במחלה כשהיא קטנה וממוקמת בתוך הבלוטה. כאשר היא פורצת את גבולות בלוטת הערמונית ושולחת גרורות (למשל: לעצמות, לכבד ולריאות) – אפשרויות הטיפול בה מצומצמות יותר.

 

מתי ללכת להבדק

אז מהם הסימפטומים של סרטן הערמונית? מתי לחשוד? באופן שאולי יישמע מפתיע, ובניגוד לסוגי סרטן אחרים – לסרטן הערמונית אין תסמינים ספציפיים, והוא מתפתח ב"שקט".

 

עם זאת, כאבים לא מוסברים באגן או בגב התחתון, הפרעות, קושי או כאבים במתן שתן או דם בשתן או בזרע – מחייבים פנייה לאורולוג כדי לבצע בירור רפואי מסודר.

 

הבדיקות הקיימות בקופות החולים

אז איך בכל זאת מגלים אותה בשלב מוקדם? שתי הבדיקות הבסיסיות – שזמינות אצל כל אורולוג ובכל קופת חולים – הן בדיקת דם ל-PSA ומישוש רקטאלי במרפאה.

 

PSA הוא חלבון שהערמונית מייצרת, וכאשר התוצאה שלו גבוהה, ניתן לחשוד בתהליכים סרטניים בבלוטה. הבעיה היא שבדיקת PSA אינה מדוייקת, ותוצאה גבוהה יכולה להיות גם במקרים של דלקת (לא סרטנית) בערמונית.

 

בדיקת דם מדוייקת יותר שנכנסה לאחרונה לקליניקה היא 4K Score, והיא משקללת רכיבי PSA נוספים (כמו PSA חופשי ו-PSA כללי).

 

שיעור השגיאות של 4K נמוך משמעותית מהבדיקה הבסיסית, אך היא לא כלולה בסל התרופות וגם התוצאה שלה נחשבת ל"חשד" בלבד, ולא לאבחון סופי.

 

ביופסיה: הפיתוח האחרון 

אז איך יודעים בוודאות אם יש סרטן? בדיקת ביופסיה היא הבדיקה היחידה שיכולה לתת אבחנה מוסמכת. הבדיקה נעשיית דרך פי הטבעת, בהנחיית מכשיר אולטרסאונד, ובמהלכה האורולוג נוטל 12 דגימות רקמה – שנשלחות לבירור במעבדה פתולוגית.

 

הבעיה המרכזית בשיטה המקובלת, שבמהלכה האורולוג לוקח באקראי דגימות מאיזורים שונים של הבלוטה, היא שהיא מבוססת על "ניחוש וטעייה". הדבר גורם לתוצאות שגויות בערך בשליש מהמקרים של סרטן התחלתי (תשובת ביופסיה שהכל בסדר, בעוד שבפועל יש סרטן שלא התגלה).

 

ביופסיית Fusion (היתוך, מיזוג) היא פיתוח של השנים האחרונות, והיא עושה שימוש בדימות MRI משולב עם צילום האולטרסאונד. טכנולוגיית פיוז'ן מאפשרת לרופא הבודק להיות מדוייק יותר, ולקחת דגימות מאזורים ספציפיים שחשודים ב-MRI כנגועים בסרטן – וכך להעלות באופן משמעותי את דיוק הבדיקה.

 

כדאי תמיד לקבל שירותים רפואיים מאנשי מקצוע מוערכים ומנוסים שיש לך שפה משותפת איתם. זה עוד יותר נכון בביצוע ביופסיה של הערמונית, שם חשוב במיוחד לשים לב שרופא מומחה מבצע לך את הביופסיה – גם בשיטות החדשות, להגיע לתוצאה מדוייקת בביופסיה איננו מובן מאליו או עניין של מה בכך.

 

אפשרויות הטיפול

מגוון אפשרויות הטיפול בסרטן ערמונית הוא גדול, וכולל, בין היתר: מעקב פעיל, ניתוח, קרינה, ברכיתרפיה, אולטרסאונד בתדירות גבוהה HIFU וטיפול בהקפאה. הבחירה בטכניקת הריפוי המדוייקת תלויה בפרמטרים רפואיים, בהמלצת האורולוג ו/או האונקולוג וכמובן בהעדפותיו של החולה.

 

ניתוח לכריתת הבלוטה הוא אחת מאפשרויות הטיפול הנפוצות לסרטן ערמונית מוקדם. בעבר התבצע הניתוח בחתך פתוח – אולם כיום הטכניקה המובילה לביצועו היא באמצעות רובוט דה וינצ'י. הרובוט אינו מנתח את החולה בעצמו, אלא מקבל פקודות מהמנתח, שיושב בסמוך על קונסולה, ושולט בתנועותיו.

 

ניתוח רובוטי מדייק את ביצועי המנתח, מאפשר ראייה בהגדלה של פי 10 כך שניתן לראות פרטים קטנים באזור הערמונית ומעניק למנתח יכולת לבצע פעולות עדינות במיוחד.

 

מחקרים השוואתיים שבדקו את תוצאות הניתוח בגישה הפתוחה (המסורתית) בהשוואה לגישה הרובוטית, הסיקו שברמה האונקולוגית (הסרה מלאה של הגידול, כולל השוליים) שתי הגישות מגיעות לתוצאות דומות, ואין לאחת מהן יתרון מובהק על חברתה.

 

עם זאת, נמצאו הבדלים משמעותיים לטובת הכירורגיה הרובוטית בקיצור משך האשפוז (ליום-יומיים); הפחתה משמעותית בכאבים (מנותחי הרובוט כמעט לא נזקקו למשככי כאבים); הפחתת איבוד דם במהלך הניתוח; תקופת החלמה קצרה יותר; ותוצאות קוסמטיות משופרות (במקום צלקת ארוכה במורד הבטן – כמה נקבים זעירים).

 

סרטן הערמונית מתגלה לעתים קרובות מוקדם וכשהוא מוגבל לערמונית. בשלב זה ע"י טיפול נכון, אפשר להירפא מהסרטן לחלוטין. דרוש אומץ להתמודד עם שינויי הגוף שלך ועם סכנות צפויות – וכדאי לגייס אותו ולהיפגש עם אורולוג כשצריך, ולא לתת לפחד לנצח.

 

הכותב הינו אורולוג, מנהל המערך האורולוגי במרכז רפואי "רבין", מנתח מומחה ב"הרצליה מדיקל סנטר" וחוקר באוניברסיטת תל אביב ובמכון וייצמן

 

 

3 סימני אזהרה לבעיה בערמונית שדורשים בדיקת רופא 

 

המדור בשיתוף מגדלי הים התיכון

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shutterstock
להבדק בשביל לשמור על הבריאות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים