שתף קטע נבחר

סקר: אחד מכל ארבעה אירופים נחשב "אנטישמי ביותר"

48 אחוז מהפולנים מחזיקים בדעות אנטישמיות, 72 אחוז מהאוקראינים חושבים שליהודים יש יותר מדי כוח כלכלי ורבע מההונגרים חושבים שהיהודים רוצים להחליש את התרבות הלאומית שלהם. ממצאי הסקר שערכה הליגה נגד השמצה חושפים עד כמה חזרה האנטישמיות לתודעה באירופה

אחד מכל ארבעה אירופים מחזיק בדעות שליליות נרחבות כלפי יהודים, ומסווג כ"אנטישמי ביותר". כך קובע סקר בינלאומי חדש על אנטישמיות, שערכה הליגה נגד השמצה. לפי הסקר, עמדות אנטישמיות נותרו יציבות למדי במערב אירופה, ובמדינות שנבדקו במזרח אירופה ובמרכזה ישנה אף מגמה עלייה, שמתבטאת במיוחד בדעות קדומות סטראוטיפיות שלפיהן היהודים שולטים בשווקי ההון ובעסקים.

 

מצבות חוללו בבית קברות יהודי בדנמרק ()
מצבה שחוללה בבית קברות יהודי בדנמרק

אנדרטה לזכרם של 54 אלף יהודים קורבנות שואה שנטבחו על ידי גרמנים הושחתה באוקראינה (צילום: אדוארד דולינסקי)
אנדרטה לזכר קורבנות שואה שהושחתה באוקראינה(צילום: אדוארד דולינסקי)

 

הסקר נערך בין החודשים אפריל ליוני ב-18 מדינות שבהן יש אוכלוסייה יהודית גדולה, כחלק ממדד ADL Golobal 100. מלבד מדינות באירופה, נערך הסקר גם בקנדה, דרום אפריקה, ארגנטינה וברזיל, וכלל יותר מ-9,000 בני אדם.

 

לפי הממצאים המדאיגים, מאז שנערך סקר הליגה נגד השמצה ב-2015, חל גידול משמעותי של 14 אחוז בעמדות האנטישמיות באוקראינה. בפולין נרשם גידול של 11 אחוז, בדרום אפריקה וברזיל תשעה אחוז, ברוסיה שמונה אחוז ובארגנטינה שישה אחוז. באיטליה חלה ירידה של 11 אחוז, באוסטריה ירידה של שמונה אחוז ובקנדה ירידה של שישה אחוז. גישות אנטישמיות נותרו ללא שינוי בבלגיה - 24 אחוז, בגרמניה - 15 אחוז, ובדנמרק - 10 אחוז.  

 

"ליהודים יש יותר מדי כוח בעולם העסקים"

בשנים האחרונות עמדו במרכז השיח הציבורי בפולין עניין השבת רכוש יהודי מתקופת השואה, וחוק שנוי במחלוקת שעסק באחריות הפולנים לאירועים. במדינה זו, בערך כל שלושה מכל ארבעה משיבים הסכימו ש"יהודים עדיין מדברים יותר מדי על מה שקרה להם בשואה". 48 אחוז מאזרחי פולין מחזיקים בעמדות אנטישמיות, לעומת 37 אחוז בשנת 2015.

 

 

בהונגריה, שבה ממשלה לאומנית ערכה קמפיין חוצות נגד מהגרים שבו הושמץ איל ההון היהודי ג'ורג' סורוס, 25 אחוז מהאוכלוסייה סבורים ש"יהודים רוצים להחליש את התרבות הלאומית שלנו באמצעות תמיכה בהגברת ההגירה למדינתנו". המדד הכולל בהונגריה הגיע ל-42 אחוז, לעומת 40 אחוז ב-2015.

 

72 אחוז מהאוקראינים הסכימו לטענה ש"ליהודים יש יותר מדי כוח בעולם העסקים". לטענה זו הסכימו גם 71 אחוז מההונגרים, 56 אחוז מהפולנים ו-50 אחוז מהרוסים. לצד זאת, סטריאוטיפ אנטישמי שכיח במדינות מערב אירופה הוא סוגיית אי הנאמנות מצד יהודים. באוסטריה, בלגיה, דנמרק, גרמניה, איטליה, הולנד וספרד, יותר מ-40 אחוז מהציבור מאמינים שיהודים נאמנים יותר למדינת ישראל מאשר למדינתם. תפיסה זו רווחת מאוד גם בברזיל (70 אחוז) ודרום אפריקה (60 אחוז), וגבוהה יחסית גם בקנדה (25 אחוז), שבה המדד הכללי של האנטישמיות עומד על שמונה אחוז.

 

עוד עולה מהסקר, שהטענה שלפיה "יהודים עדיין מדברים יותר מדי על מה שקרה להם בשואה" נפוצה לא רק בפולין, אלא גם במדינות אירופיות רבות נוספות – גרמניה (42 אחוז), אוסטריה (44 אחוז), בלגיה (40 אחוז), איטליה (38 אחוז) וספרד (37 אחוז).

 

השנאה נפוצה יותר בקרב מוסלמים

אימוץ סטריאוטיפים אנטישמיים היה גבוה באופן ניכר בקרב מוסלמים מאשר בקרב שאר אזרחי המדינה – בממוצע כמעט פי שלושה יותר – בבלגיה, צרפת, גרמניה, איטליה, ספרד ובריטניה. עם זאת, דירוג המוסלמים האירופים במדד האנטישמיות היה נמוך באופן ניכר לעומת הנסקרים בשנת 2014 במזרח התיכון ובצפון אפריקה. ניתן אולי לייחס זאת לכך שמוסלמים באירופה נחשפים ללימודי השואה, ליהודים ולערכים חברתיים של קבלה וסובלנות.

 

דחליל בדמותו של איגור קולומיסקי ()
בובת נשיא הקהילה היהודית באוקראינה בבית כנסת בקייב, אוקטובר

ברוב מדינות אירופה, מעטים מאשימים את היהודים בבעיות ההגירה. בנוסף, בכל המדינות שנסקרו – למעט דרום אפריקה – נמצא שהתמיכה בקמפיין ה-BDS נגד מדינת ישראל נמוכה, ועומדת ברוב מדינות אירופה על פחות מ-15 אחוזים. התמיכה הגבוהה ביותר בחרם היא בבלגיה, שם 18 אחוז השיבו שהם תומכים ב-BDS. אחריה מדורגות דנמרק, שבדיה ובריטניה, שבהן התמיכה בחרם עומדת על כ-15 אחוז.

 

ממצאי הסקר מצטרפים לדיווחים על אירועים אנטישמיים ברחבי עולם, שמתפרסמים לעיתים תכופות, ביניהם תקיפות פיזיות של יהודים, פיגועי טרור, אלימות מילולית בוטה והשחתת מצבות, אנדרטאות וסמלים יהודיים. 

 

ג'ונתן גרינבלט, המנכ"ל העולמי של הליגה נגד השמצה, אמר כי "מדאג ביותר שאחד מכל ארבעה אירופים מחזיק בעמדות אנטישמיות שהיו נפוצות עוד לפני השואה". לדבריו, "ממצאים אלה מהווים קריאת השכמה רבת עוצמה לכך שנותרה עוד עבודה רבה לחנך חלקים נרחבים בציבור ממדינות אלה, כדי לשים קץ לגזענות. זאת, בנוסף להתמודדות עם צורכי האבטחה הדחופים במדינות שבהן חל גידול במספר התקריות האנטישמיות האלימות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אדוארד דולינסקי
אנדרטה לזכר יהודים שנרצחו בשואה שהושחתה באוקראינה בספטמבר
צילום: אדוארד דולינסקי
מומלצים