שתף קטע נבחר

הערכה: נתניהו מנסה למשוך זמן ולסכל את יוזמת סער

רה"מ ערך התייעצויות בניסיון לטפל במשבר הפנים-מפלגתי, ומקווה שאם יגיע לסוף השבוע - לוחות הזמנים כבר לא יאפשרו פריימריז מהירים. הערב הוא ייפגש עם יו"ר מרכז הליכוד, חיים כץ. אם יוכרז רשמית על בחירות, נתניהו אינו צפוי להתנגד להתמודדות מול סער. ח"כ מיכל שיר באולפן ynet: "יש הרבה יותר משלושה שתומכים בסער"

 

 

סביבת ראש הממשלה ויו"ר הליכוד בנימין נתניהו ערכו ביממה האחרונה התייעצויות קדחתניות בניסיון לטפל במשבר הפוליטי הפנים-ליכודי, המתנגש עם האירועים המשפטיים - בצל החלטת היועץ המשפטי לממשלה להגיש נגדו כתב אישום גם בגין שוחד.

 

יריב לוין נגד פריימריז: "שלא נהיה כמו מפלגת העבודה"

 

נראה כי מטרתו של נתניהו היא לנסות למשוך זמן כדי למנוע את יוזמת גדעון סער לקיום בחירות על ראשות התנועה במהירות. בפתח ישיבת הממשלה הבוקר (ראשון) נתניהו נשא דברים אך לא התייחס למשבר הפוליטי ולקריאתו של סער. הערב ייפגש נתניהו עם יו"ר מרכז הליכוד, ח"כ חיים כץ, שאמר כי "ביחד נקבל החלטה כאשר רק טובת המדינה והמפלגה לנגד עינינו".

 ישיבת ממשלה (צילום: אמיל סלמן)
נתניהו בכניסה לישיבת הממשלה(צילום: אמיל סלמן)

כץ ציין כי קיבל את הפניות של סער ושל ח"כ ניר ברקת ואמר: "לגבי פריימריז לרשימת המפלגה, כפי שסוכם ביני לבין יו"ר התנועה וכפי שדיווחתי לסיעת הליכוד לפני כשבוע, יש לכנס את מרכז הליכוד לטובת ביטול הבחירות לרשימת המפלגה לכנסת, זאת היות וחברי הכנסת שנבחרו כיהנו בכנסת מעבר ולא בכנסת פעילה".

 

בשיחות שקיים נתניהו בסוף השבוע, וגם לאחר דבריו של סער אמש על כך שנתניהו לא יוכל להרכיב ממשלה ולכן יש לערוך פריימריז בתוך שבועיים, הוא הבהיר לבני שיחו כי מטרתו היא לצלוח את הימים הקרובים מבלי שאירועים דרמטיים יתרחשו. זאת, לטענתו, משום שאם יצליח להגיע לסוף השבוע, לוחות הזמנים כבר לא יאפשרו מהלך דרמטי נגדו, וברירת המחדל המועדפת עליו - בחירות נוספות - תצא אל הפועל.

 

במקרה כזה, אגב, נתניהו עשוי שלא להיאבק בניסיון לקיום פריימריז, ולפי ההערכה - אם התרחיש שאליו הוא מכוון יתממש, הוא מתכונן לפריימריז מול סער ויאפשר התמודדות. כעת ישנם עוד 18 ימים שבמהלכם יכולים 61 חברי כנסת להסכים על מועמד שירכיב את הממשלה, אחרת הכנסת תתפזר ויתקיימו שוב בחירות.

 

החלטת מרכז הליכוד שהתקבלה לאחרונה קובעת כי נתניהו הוא מועמד המפלגה לראשות הממשלה למהלך הכנסת ה-22, היא הכנסת הנוכחית, ומשום כך צפוי נתניהו לטעון שבקשתו של סער לא לגיטימית ומתנגשת עם החלטת המרכז, כל עוד אין החלטה סופית על בחירות חדשות.

 

 

"מי שלא נוקט עמדה חוטא לתפקידו"

ח"כ מיכל שיר, המקורבת לגדעון סער, היא עד כה היחידה שתומכת בו בפומבי. בריאיון באולפן ynet הבוקר היא אמרה ש"אני 25 שנה במפלגת הליכוד, סייעתי לנתניהו כמה שיכולתי ואני חושבת שהוא ראש הממשלה הטוב ביותר שהיה פה מאז מנחם בגין", אבל לדבריה, "כשאנחנו שומעים את היועמ"ש ורואים את הסקרים, ורואים שגוש הימין הולך ויורד, אנחנו מבינים שיש כאן סכנה לשלטון הליכוד - ואני כליכודניקית נאמנה קודם כל לערכים שעליהם נלחמתי".

 

- אבל אומרים לנו שזה לא ה-DNA הליכודי, זה גם של מפלגות אחרות שמשלמות על כך בקלפי.

"אנחנו לא מנסים להחליף שום מנהיג, פריימריז זה התמודדות של כולם. לפי דעתי גדעון סער יכול להקים מחר ממשלה - או ממשלת אחדות רחבה, או ממשלה בכל קונסטלציה אחרת. בוא נפתח את זה להתמודדות, כי אם לא אנחנו מאבדים פה את שלטון הליכוד".

 

- מי עוד איתכם במהלך הזה? את, חיים כץ, זה כבר שלישייה.

"קודם כל אנחנו הרבה יותר חברי כנסת מכך. לצערי הרב, אני חושבת שחברי כנסת, נבחרי ציבור, לא נבחרו כדי לשבת על הגדר. אני מציעה לכל מי שנבחר ציבור לנקוט עמדה. אם אתה נבחר ציבור ואתה לא נוקט עמדה, אתה לא בעבודה הנכונה. אדם כזה חוטא לתפקידו".

 

- טוב, את אומרת שיש יותר משלושה.

"יש הרבה יותר משלושה. אני רואה לאן אתה חותר, אבל אולי נשאיר את זה לריאיון הבא. אנחנו ליכודניקים ותיקים ושורשיים, ואנחנו נלחמים בתוך המפלגה שלנו עם המנגנונים של המפלגה שלנו".

 

 

ביטון מכחול לבן: "מתווה הנשיא לא רלוונטי"

בהמשך לדבריו של יו"ר כחול לבן בני גנץ אמש, ח"כ מיכאל ביטון מסיעתו מאמין ש"אם יוכרזו פריימריז בליכוד ותהיה הנהגה חדשה, יהיה אפשר לבנות ממשלת אחדות - כפי שכחול לבן אמרה מראש לפני תוצאות הבחירות - יחד עם המנהיג הבא של הליכוד".

 

- גנץ אומר ממשלת אחדות רחבה ככל שניתן, זאת אומרת כולל בלוק הימין והחרדים. איפה הייתם בשבועות האחרונים?

"בני גנץ תמיד אמר אני לא שולל חרדים, אני לא שולל את הבית היהודי, ככה עושים ממשלת אחדות. שתי מפלגות גדולות, מאוזנות, ממלכתיות, 65 מנדטים, ואז מזמינים את כל מי שמתחבר לקווי היסוד. הגוש זה בעצם החסינות. מה שעשה ביבי זה שימוש בגוש לטובת חסינותו, לטובת העובדה שלא תהיה ועדת כנסת שתסיר את חסינותו. עכשיו הכול נפתח, ובהחלט זה ראוי לעשות ממשלה רחבה בישראל".

 

- תן לנו את הקווים האדומים שלכם. אתם תשבו תחת נתניהו?

"ממש לא. לא יקרה לעולם. נפל דבר בישראל, אלה סוף ימיו של בנימין נתניהו כמנהיג ציבורי, רואים את הבקעים והסדקים בליכוד, ומכאן נפתחת המערכת הפוליטית מחדש".

 

- אתם מדברים עם הגורמים האלה שסודקים את הסדקים האלה בליכוד?

"ממש לא, כי אנחנו לא יודעים בכלל אם יהיו פריימריז".

 

- ואם יהיו ומישהו אחר ייבחר, תאפשרו לו להיות ראשון?

"אני חושב שההיגיון הבריא אומר שמי הביא פעמיים יותר מנדטים, בני גנץ, הוא הראשון - והשני יהיה מהמפלגה השנייה בגודלה".

 

- מה אתם מוכנים לתת כדי שהממשלה הזאת תקום?

"רוטציה זאת התגמשות, ולפתוח את הדלת לכל המפלגות, לאחר שהיסודות זה ליכוד וכחול לבן, ללא נתניהו. שנתיים שיטפל בענייניו המשפטים, אם לא יהיה לו כתב אישום, בוודאי. אבל כיום נתניהו לא יכול להיות שר, ספק אם אפשר להטיל עליו הרכבת ממשלה, זאת אומרת הוא בסוף ימיו. אנחנו צריכים לעזוב את הסיפור של נתניהו ולדבר על הפוטנציאל".

 

לדברי ביטון, לאחר ההחלטה על כתבי האישום ויוזמת סער, "אם זה היה 80% בחירות ו-20% ממשלת אחדות, אז היום זה נהיה 40%. אנחנו לא עוסקים בפיצולים, אם תהיה מנהיגות אחראית של הליכוד - שבעה, עשרה חברי ליכוד שמושכים לממשלת אחדות - הדבר הזה פתוח, אבל זה לא ענייננו".

 

- אז מתווה הנשיא - שנה, שנתיים ושנה - לא מקובל עליכם?

"התייחסנו למתווה הנשיא ברצינות וגם גנץ אמר, כדי למנוע בחירות אני אבדוק את הדברים עד הסוף. היום זה לא על הפרק, תראי את חומרת כתבי האישום, תראי מה קורה בליכוד, כל המערכת הפוליטית מבינה שאלה סוף ימיו של נתניהו כמנהיג פוליטי, והימים האלו הם קריטיים למדינת ישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים