שתף קטע נבחר

צרפת התייאשה מאיראן? עשויה לקדם סנקציות

פריז עמדה בחזית המאמץ להציל את הסכם הגרעין אחרי פרישת ארה"ב של טראמפ. אבל העיצומים חונקים את טהרן, היא מפרה בתגובה עוד ועוד סעיפים בהסכם, ושר החוץ הצרפתי הזהיר כי ארצו שוקלת להפעיל מנגנון שעשוי להוביל לסנקציות של האו"ם. איראן: "הצהרה לא אחראית"

איראן תקפה היום (ה') את צרפת בעקבות הצהרתו אמש של שר החוץ הצרפתי כי פריז שוקלת ברצינות להפעיל סעיף בהסכם הגרעין עם איראן שעשוי להוביל להטלת סנקציות של האו"ם על טהרן. הצהרתו של השר, ז'אן איב לה דריאן, באה על רקע הנסיגה ההדרגתית של איראן מהמחויבות שלה להסכם בחודשים האחרונים.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

נשיא צרפת עמנואל מקרון נשיא איראן חסן רוחאני (צילום: רויטרס)
רוחאני ומקרון. צרפתים בכלא האיראני(צילום: רויטרס)

דובר משרד החוץ האיראני עבאס מוסאווי אמר היום כי ההצהרה הזו בלתי אחראית: "הנסיגה של איראן ממחויבויותיה היא יישום של זכויותיה החוקיות להגיב על הפרישה הבלתי חוקית והחד-צדדית של ארה"ב מההסכם ועל כך שהשותפים האירופים בהסכם לא מילאו את מחויבויותיהם".

 

"בנסיבות האלה", אמר הדובר, "ההסכם אינו מאפשר לשותפים האירופים להפעיל את ההליך, והצהרות כאלה של גורם צרפתי רשמי הן בלתי אחראיות ואינן מועילות".

 

בחודשים האחרונים, נזכיר, החלה טהרן להפר עוד ועוד התחייבויות שנתנה במסגרת הסכם הגרעין, וזאת בתגובה על החלטת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בשנה שעברה שוושינגטון פורשת מההסכם ומטילה מחדש סנקציות חריפות על טהרן. טראמפ טען אז שההסכם גרוע ושהוא אפשר לאיראן להמשיך בפעילות מערערת היציבות שלה במזרח התיכון מבלי שזרם המזומנים אליה ייעצר.

ז'אן איב לה דריאן נואם (צילום: AFP)
שר החוץ הצרפתי. "אני אומר זאת במפורש"(צילום: AFP)

אחרי פרישת ארה"ב דרשה איראן ממדינות אירופה השותפות להסכם לגבש מנגנון עוקף-סנקציות שיאפשר לחברות אירופיות להמשיך לסחור איתה מבלי להסתכן בענישה מצד וושינגטון. אירופה הבטיחה שוב ושוב מנגנון שכזה, אך הוא טרם הופעל כמתחייב. על רקע זה, בחודשים האחרונים הגבירה איראן את העשרת האורניום ועשתה צעדים נוספים שיכולים לקרב אותה לחזרה אל אותו רף של פעילות גרעינית כמו לפני ההסכם.

 

בהצהרתו אמש בשימוע בפרלמנט אמר השר הצרפתי: "כל חודשיים יש עוד נסיגה (בהסכם עם איראן), עד כדי כך שאנחנו מהרהרים היום, ואני אומר את זה במפורש, בנוגע ליישום המנגנון לפתרון סכסוכים שקיים בהסכם".

מתקן גרעיני פורדו  (צילום: AFP)
מתקן הגרעין פורדו. עוד ועוד הפרות(צילום: AFP)

מדובר במנגנון שבמסגרתו צד בהסכם מעביר את הסכסוך לנציבות משותפת הכוללת את איראן, רוסיה, סין, בריטניה, צרפת, גרמניה והאיחוד האירופי – ואז הלאה למועצת הביטחון אם הנציבות לא הצליחה למצוא פתרון. במקרה כזה, אם מועצת הביטחון לא תצביע בתוך 30 יום על הארכה של ההקלה בסנקציות על איראן – הסנקציות שהוטלו על טהרן בהחלטות קודמות של האו"ם יוטלו מחדש.

 

השר הצרפתי אמר כי נעשה כבר ניסיון לקדם כמה יוזמות לפתרון המצב, אולם הן נכשלו גם בגלל העובדה שאיראן מחזיקה בכלא אזרחים צרפתים ובגלל התקפותיה של איראן ברחבי המזרח התיכון, בעיקר בסעודיה בספטמבר. גם עוצמת המחאה נגד השלטונות באיראן בשבועיים האחרונים הקשתה לדבריו על המאמצים לשכנע את ארה"ב להפחית את המתיחות עם טהרן.

 

"נראה שארה"ב התרשמה שמדיניות המקסימום-לחץ שלה על המשטר האיראני נכונה, בהתחשב בהתנהלות המנהיג העליון של איראן ונשיא איראן נגד המפגינים", אמר השר. לפי ארגון זכויות האדם "אמנסטי אינטרנשיונל", 143 מפגינים נהרגו בדיכוי האכזרי של המחאה על-ידי שלטונות איראן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
נשיאי איראן וצרפת. הסבלנות פוקעת
צילום: רויטרס
מומלצים