שתף קטע נבחר

מבלימה להתקפה: תוכנית בנט להוצאת הכוחות האיראניים מסוריה

שר הביטחון החדש סבור כי נוצר חלון הזדמנויות להתקפה אגרסיבית נגד האיראנים בסוריה בשל המחאות באיראן והרגיעה היחסית בזירה העזתית. בתמיכת רה"מ, מקדם בנט תוכנית הכוללת תגובות לא פרופורציונליות בדומה לתקיפה בשבוע שעבר. להערכתו, יישום התוכנית לא יוביל למלחמה

 

F-15 מטוס קרב אימון מטס חיל האוויר תל אביב (צילום: AFP)
מטוסי F-15 של חיל האוויר(צילום: AFP)

 

שר הביטחון נפתלי בנט רוצה לשנות את מדיניות ישראל בזירה הצפונית כדי לנסות ולסכל את ניסיון איראן להקים חזית נגד ישראל בסוריה. כדי לעשות זאת, בנט מתכוון להציג בדיון הקרוב בקבינט המדיני-ביטחוני תוכנית פעולה הכוללת מתקפות אגרסיביות של צה"ל נגד הכוחות האיראניים בסוריה.  

  

 

 

בנט סבור שאם ישראל לא תעבור לפעילות אינטנסיבית למניעת ההתבססות של איראן והמיליציות השיעיות הפועלות בשמה בסוריה, היא תעמוד בעוד זמן לא רב בפני חזית של רקטות וצבא טרור גם מסוריה. לכן, לדבריו של שר הביטחון, על ישראל להמיר את פעולות הבלימה והסיכול של ההתבססות האיראנית בסוריה למאמץ צבאי אגרסיבי להוצאת הכוחות האיראניים מהאזורים שמסכנים את ביטחונה של ישראל.

נפתלי בנט ובנימין נתניהו (צילום: רויטרס)
בנט עם נתניהו בגולן. "מעבר לפעילות אגרסיבית בסוריה"(צילום: רויטרס)
 

סביר להעריך כי המדיניות האגרסיבית שבנט יקדם נועדה להרתיע את האיראנים ולמנוע מהם לבצע את הפיגועים משטח סוריה שעליהם התריע גם ראש הממשלה בביקורו האחרון ברמת הגולן.

 

התפיסה ששר הביטחון החדש מקדם, באישור ראש הממשלה, מתבססת על שלוש "רגליים", שהעיקרית בהן היא הרגל הצבאית. לפי תפיסתו, על צה"ל להגביר מאוד את העוצמה והאינטנסיביות של פעילותו נגד יעדים של משמרות המהפכה והמיליציות השיעיות הפועלות מטעמן בסוריה. במקום בלימה רוצה בנט לעבור להתקפה אינטנסיבית.

 

 

 

תקיפת מטרות של כוח קודס וצבא סוריה (צילום: דובר צה
תקיפות צה"ל בשבוע שעבר(צילום: דובר צה"ל)

תיעוד תקיפת צה
תיעוד תקיפת צה"ל בדמשק

 

רגל נוספת היא הרגל המדינית. שר הביטחון מזהה כרגע נכונות גם בממשל טראמפ וגם בצרפת, להגביר את הלחץ על איראן לחדול מפעילותה החתרנית וגם מהפרות הסכם הגרעין, ולכן לתפיסתו את הלחץ הזה צריך לנצל. המרכיב השלישי במדיניות בנט הוא לחץ כלכלי שארה"ב כבר מפעילה על איראן.

 

שר הביטחון סבור שרוסיה אינה יכולה וגם אינה מעוניינת להתעמת עם האיראנים בסוריה, ולכן לא ניתן לסמוך על הצבא הרוסי בסוריה שימנע את הקמת החזית נגד ישראל ואת ההתבססות הצבאית האיראנית שיעית בסוריה. עם זאת, מכיר בנט בצורך להימנע מפגיעה באינטרסים רוסיים ואמריקניים בסוריה בזמן הגברת הפעילות הצבאית.  

 

לדעתו, יש כעת חלון הזדמנויות אסטרטגי לנקיטת מדיניות אגרסיבית נגד איראן בסוריה. חלון זה נוצר כתוצאה מהמחאות הכלכליות באיראן עצמה, בעיראק ובלבנון, כמו גם בשל הרגיעה היחסית שקיימת בזירה העזתית. בסביבתו של בנט מציינים שצריך להעביר מסר ברור לאיראנים: "אין לכם מה לחפש כאן וישראל לא תאפשר לכם להתבסס בסוריה".

 

איראן מהומות טהרן סניף בנק שרוף (צילום: רויטרס)
המהומות בטהרן. חלון הזדמנויות?(צילום: רויטרס)

איראן מהומות טהרן (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

יש לציין כי בנט מודע לאפשרות של הסלמה מלחמתית בצפון כתוצאה מפעילות ישראלית אגרסיבית במיוחד, אך להערכתו הסיכון נמוך בגלל התנאים שקיימים כיום בזירה. שר הביטחון סבור כי תפיסתו החדשה אינה זקוקה לאישור הקבינט כיוון שאינה מובילה למלחמה, אולם הוא יציג אותה כאמור בדיון הקרוב. בנט מעריך שדפוס הפעולה החדש שהוא מתכוון לקדם מקובל גם על הרמטכ"ל אביב כוכבי ועל אלופי המטה הכללי של צה"ל.

 

בנט סבור שאם לא נפעל בעתיד הקרוב והבינוני תצמח לנו מפלצת נוספת על גבולנו, לצד חיזבאללה שמצויד ב-140 אלף רקטות וטילים. המטרה המיידית היא לעבור למהלכים התקפיים עוצמתיים שידחקו את האיראנים ואת שלוחיהם מקרבת הגבול עם ישראל, ולהפוך את התקיפה בסוריה בשבוע שעבר לסנונית הראשונה בשרשרת של תגובות ממוקדות ולא פרופורציונליות לפעילות איראן בסוריה.

 

 

 

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מטוסי F-15 של חיל האוויר
צילום: AFP
מומלצים