שתף קטע נבחר

בניין חדש? לקבלנים יהיה אסור להתקין דודי חשמל

ההוראה צפויה לחסוך עלויות לציבור, לצד צמצום זיהום האוויר מייצור החשמל. מעבר לדודי שמש יחסוך למשק 2.4 מיליארד שקל בתוך 20 שנה. הבעיה: למצוא מקום לכל הקולטים על הגגות

המועצה הארצית לתכנון ולבנייה הקפיאה מאתמול את האפשרות להתקין דודי חשמל בבתים חדשים. הנימוק כפול: גם ניסיון לחסוך עלויות עבור משקי הבית בישראל, וגם ניסיון לחסוך את זיהום האוויר שמקורו בייצור החשמל שנדרש עבור דודי החשמל.

 

מחקר: דירה ירוקה חוסכת 22% מהוצאות החשמל

הסוף לדוד החשמל יחסוך לכם עד 2,000 שקל בשנה

חרף התנגדות הירוקים: הוועדה המחוזית קבעה שיש לבנות במצפה נפתוח בי-ם

 

ההוראה מתפרסמת בימים אלה ברשומות ותיכנס לתוקף תוך 90 יום, אומר ראש מטה הדיור הלאומי זאב ביילסקי, ממובילי המהלך. לדבריו, האפשרות לחימום מים תעבור לדודי שמש, מתקנים סולריים או משאבות חום - מתקן שמנצל את אוויר הסביבה, שואב אותו ודרך הליך עיבוי הוא מחמם את המים.

דוד שמש (צילום:  כרומגן) (צילום:  כרומגן)
דוד שמש(צילום: כרומגן)
 

 

הוצאה כמעט כפולה

לטענת ביילסקי, איגוד הקבלנים שילב ידיים בנושא, ולשמחתו המהלך הושלם בימים אלו, שבע שנים לאחר שיצא לדרך. "חימום מים בחשמל מטיל עלות כספית גדולה על משקי הבית, והתקנת מתקני חימום חליפיים תוריד את החשבון החודשי של הסעיף הזה", הוא אומר.

אינפו כלכלה דוד שמש ()

עיון בנתוני מטה הדיור מעלה שהתקנת מערכת חשמלי לחימום, לרבות התחזוקה שלה, גוררת הוצאות של קרוב לכ-34 אלף שקל למשק בית לתקופה בת 20 שנה. מנגד, עלות חימום באמצעות דוד שמש, שיעיל בעיקר בקיץ אבל גם בסתיו ובחורף שממאן להגיע, מגיעה ל-16 אלף שקל. כלומר, חיסכון של כ-18 אלף שקל לתקופה, או כ-75 שקל בחודש.

 

ברמה הלאומית כבר מדברים על חיסכון בצריכת חשמל של כ-1.9 מיליארד קילוואט/שעה (עד שנת 2030), או כ-653 אלף טונות של פחמן דו-חמצני (CO2) שהיה מגיע עם ייצור החשמל הנדרש לחימום המים.

ראש מטה הדיור זאב ביילסקי (צילום: אורי דוידוביץ ועמית הובר)
בגלל ריבוי מגדלי המגורים. ראש מטה הדיור, זאב ביילסקי(צילום: אורי דוידוביץ ועמית הובר)

ביילסקי מזכיר שלפני הרבה שנים לא הייתה נטייה לבנות מגדלים או בתים רבי קומות. "היום באחוז נכבד של הבניינים מעבר לשבע קומות ויש מקום מאוד מוגבל על הגג לדודי חימום. לכן, רק עד קומה שביעית היה לתושבים מזל כי הם זכו לדוד שמש ושילמו פחות כאשר כל השאר שילמו הרבה יותר. מהיום זה נגמר. ב-20 שנה הקרובות נחסוך כ-2.4 מיליארד שקל, כמו גם פליטת גזי חממה".

 

לשאלה האם לא יבוא קבלן שינסה "לגזור קופון" על מערכת חדשה, ביילסקי מעריך שזה לא יקרה. "הקבלנים רואים איתנו עין בעין את הנושא, במקביל לשילוב בנייה ירוקה. אמצעים חוסכי אנרגיה ישולבו במחיר הדירה ולא כתוספת, בדיוק כמו בדוד ה'בוילר' שהיה קודם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים