שתף קטע נבחר

משרד הכלכלה נגד סגירת בתי הזיקוק: "סיכונים למשק הדלק ולכלכלה"

הקרב על מפרץ חיפה מתחמם: שבועיים אחרי תמיכת המשרד להגנת הסביבה בסגירת המפעלים עד שנת 2030, משרד הכלכלה טוען שמדובר ב"תוכנית בוסרית" שעלולה לפגוע בכלכלת ישראל ובאיכות האוויר

המלחמה על סגירת בתי הזיקוק נמשכת: כשבועיים אחרי שהמשרד להגנת הסביבה שלח מכתב למשרד ראש הממשלה בבקשה שהממשלה תוביל מהלך לסגירת בתי הזיקוק בחיפה, שולח משרד הכלכלה מכתב תגובה חריף ומתריע שעלולות להיות לו השלכות כלכליות דרמטיות.

 

המשרד להגנת הסביבה: לסגור את בתי הזיקוק בחיפה

בתי זיקוק בחיפה ייסגר? "ארדואן ישתלט על משק הדלק"

בזן תוכל לקבל שטח גדול פי חמישה משביקשה להרחבה

 

"התמיכה בסגירת המפעלים מתבססת על דו"ח מקינזי, אולם עבודת הייעוץ לא מבוססת וחלו בה כשלים מהותיים", כותב מנכ"ל משרד הכלכלה שי רינסקי במכתב למנכ"ל משרד ראש הממשלה רונן פרץ. "מימוש התוכנית כולל סיכונים רבים למשק הדלק, לכלכלת ישראל ולאיכות האוויר, בדגש על אזור המפרץ. שאלות שהעלנו בדבר כדאיות המהלך ויישומו נותרו בלתי פתורות".

בתי הזיקוק בחיפה (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
בתי הזיקוק בחיפה(צילום: עידו ארז)

במשרד הכלכלה שבראשות השר אלי כהן מוטרדים מההשלכות הכלכליות של סגירת המפעלים: "קידום התוכנית הבוסרית יביא לפגיעה כלכלית ותעסוקתית כבדה, בד בבד עם הידרדרות סביבתית באזור מפרץ חיפה. קבלת החלטות פזיזות ובלתי מבוססות יובילו לפגיעה מיידית בתעשייה, בהשקעות הסביבתיות ובציבור הרחב".

 

מפרץ חיפה נחשב לאחד המקומות המזוהמים בישראל בגלל ריכוז מפעלים בסמוך לריכוזי אוכלוסייה, עומסי תחבורה ונתונים טופוגרפיים המקשים על פיזור המזהמים. נציין כי עם השנים, לצד כניסת הגז הטבעי ופעולות של המשרד להגנת הסביבה, הופחתה פליטת המזהמים בעשרות אחוזים.

 

במכתבו מתייחס רינסקי גם לסוגיית הזיהום, שהיא בעצם הטריגר לסגירת המפעלים. לדבריו: "לפי הנתונים אין כיום בחיפה חריגה במזהמים העיקריים. השיפור הדרמטי באיכות האוויר בעשור האחרון נבע בעיקר מהשקעות סביבתיות של התעשייה, ובראשן בז"ן, בהיקף של 1.3 מיליארד שקל בשש השנים האחרונות". 

 

פינוי תוך עשור?

בהקשר זיהום האוויר, משרד הכלכלה מבקר את המשרד להגנת הסביבה על כך שהציב דרישות נוקשות מהחברות להפחתת הזיהום, ולמרות שהן עמדו בדרישות - הוא תומך בסגירת המפעלים. "מצד אחד דורשים השקעות של מיליארדי שקלים לעמידה ברגולציה סביבתית, ומצד שני מבקש אותו משרד לסגור את המפעלים בהתעלם מעמידתם בדרישות. מהו המסר אותו אנו מבקשים להעביר למגזר העסקי? מהלכים בלתי עקביים אלו זורעים חוסר ודאות ופוגעים באופן ניכר בסביבה העסקית והתחרותית של המשק הישראלי. השפעת מהלכים כאלה על משקיעים וחברות רב-לאומיות דרמטי וארוך טווח", כותב רינסקי. 

 

 

תושבי מפרץ חיפה וארגונים סביבתיים פועלים זה זמן רב להוצאת המפעלים המזהמים מחוץ לריכוזי אוכלוסייה, וכאמור זכו לאחרונה לתמיכה מצד המשרד להגנת הסביבה, שקרא להקים ועדה ממשלתית לבניית תוכנית לסגירת המפעלים. במכתב בין היתר נכתב: "המצב הנוכחי של היעדר החלטה ועמימות בעניין עתיד המפרץ הוא הגרוע ביותר סביבתית וכלכלית".

 

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר: "החלטת המשרד לפינוי המתחם הפטרוכימי והכימי עד 2030 נעשתה אחרי עבודת מטה סדורה ובהחלט לא בצורה 'פזיזה'. המשרד תומך בפינוי יזום והדרגתי ותוך פיקוח הדוק על אופן הפינוי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
בתי הזיקוק חיפה
צילום: עידו ארז
מומלצים