שתף קטע נבחר

שבוע למנוע בחירות חדשות: מי יכול להרוויח מהן

כולם אומרים שהם לא רוצים בחירות, אך יש כמה שהליכה לקלפי עשויה לסייע להם. השעון המשפטי של נתניהו, התקווה לרוטציה של לפיד, הפריימריז של סער ומשרד הביטחון של בנט: הסקירה המלאה, 7 ימים לדד-ליין

 

 

שבוע בדיוק נותר ל-120 חברי הכנסת להוציא את ישראל מהפלונטר הפוליטי ולמנוע בחירות חדשות, בפעם השלישית בתוך פחות משנה - אבל אין כמעט מי שמאמין שזה יקרה. כולם, ללא יוצא מן הכלל, מכריזים השכם והערב על כך שאינם מעוניינים שישראל תלך פעם נוספת לקלפי - אבל האם יש כמה שבכל זאת יכולים להרוויח מבחירות חדשות? הנה הסקירה.

 

בנימין נתניהו

יו"ר הליכוד לא הצליח בפעמיים האחרונות להרכיב ממשלה בראשותו, ובחודש שעבר הוא הפך מחשוד לנאשם בשוחד. אבל כל עוד הכנסת אינה יכולה מסיבות פרוצדורליות-פוליטיות להקים את ועדת הכנסת, כמו במצב הנוכחי, לא ניתן להעמיד אותו לדין. המשמעות היא שמהרגע שנתניהו יגיש את הבקשה לקבלת החסינות לוח הזמנים המשפטי ייעצר, וכתב האישום לא יוגש לבית המשפט. 

  (צילום: קובי גדעון, לע
הזוג נתניהו ממריא לפורטוגל. גנץ: "אצלו החסינות לפני הכול"(צילום: קובי גדעון, לע"מ)

בכחול לבן מאשימים כי זו הסיבה שאין הוא מעוניין בממשלת אחדות. "נתניהו הוכיח שוב - במקום שישראל תהיה לפני הכול, אצלו החסינות לפני הכול", אמר השבוע יו"ר המפלגה, בני גנץ.

 

בנוסף, בבחירות חדשות עשוי גוש הימין להגדיל בחזרה את כוחו - לאחר הירידה היחסית בבחירות 2019 ב' - וקיים אף סיכוי קטן שיגיע ל-61 מנדטים. בבחירות 2019 א' גוש הימין לא היה רחוק מכך, אף שאיבד מנדטים רבים עקב העובדה שהימין החדש וזהות לא עברו את אחוז החסימה. בתרחיש כזה, נתניהו יוכל להקים ממשלת ימין צרה, ללא ישראל ביתנו, ועל בסיס הבלוק שאותו הוא מוביל בחודשים האחרונים. לעומת זאת, אם תימשך מגמת הירידה בכוחו של גוש הימין, זה כמובן לא יקרה.

 

יאיר לפיד

מספר 2 בכחול לבן הודיע לפני חודשיים כי הוא מוותר על הרוטציה בראשות הממשלה עם גנץ לטובת ממשלת אחדות - ואכן אם כחול לבן תיכנס לממשלה אין כלל סיכוי שיכהן כראש ממשלה.

 

 
 ישיבת סיעה כחול לבן (צילום: עמית שאבי)
ישיבת סיעת כחול לבן. נתניהו: "אצל גנץ לפיד לפני הכול"(צילום: עמית שאבי)

בליכוד מאשימים את לפיד כי הוא מונע את כניסת גנץ לממשלת אחדות מסיבה זו. "גנץ הוכיח שוב - במקום שישראל תהיה לפני הכל, אצלו יאיר לפיד לפני הכל", תקף נתניהו השבוע את ראשי כחול לבן.

 

במקרה של בחירות חדשות קיים סיכוי - גם אם קלוש - שכחול לבן תוכל להקים ממשלה ללא הליכוד, ואז ניתן יהיה לקיים את הסכם הרוטציה המקורי. עם זאת, כאמור, הסבירות לכך נראית כיום נמוכה מאוד.

 

גדעון סער

כישלון בניסיון להשיג 61 חתימות עד יום רביעי בחצות יוביל לבחירות חדשות - וייתכן שגם לפריימריז על ראשות הליכוד. אמנם דוברו של נתניהו אמר אמש (ד') כי "החלטה בנושא פריימריז תתקבל בהמשך, אם וכאשר ניגרר לבחירות", אבל בליכוד גובר הלחץ לאשר כבר בישיבת המרכז ביום ראשון הקרוב בחירות מקדימות לראשות המפלגה.

Prime Minister Benjamin Netanyahu and Likud MK Gideon Sa'ar   (Photo: Sharon Revivo)
סער ונתניהו. מרכז הליכוד יכריז ביום ראשון על פריימריז? (צילום: שרון רביבו)

עד כה ח"כ גדעון סער הוא היחיד שהודיע כי יתמודד מול נתניהו בפריימריז שכאלו. גם אם סער לא ינצח בהתמודדות כזו, הוא צפוי למצב עצמו כאחד המועמדים המובילים לרשת את נתניהו.

 

בנוסף, אם נתניהו יוביל את הליכוד גם בבחירות הבאות - אך כמו בפעמיים הקודמות לא יצליח להרכיב ממשלה בראשותו - הדבר צפוי לאפשר לסער מקפצה לדרוש את החלפת יו"ר הליכוד. במקרה כזה, שוב, הוא נראה כאחד המועמדים הבולטים לתפקיד היורש.

  

נפתלי בנט

מספר 4 ברשימת ימינה מונה לפני פחות מחודש לתפקיד שר הביטחון, התפקיד שבו חשק במשך שנים. הליכה לבחירות נוספות תאפשר לו לכהן תקופה ממושכת יחסית במשרד, והדבר עשוי לחזק את מעמדו הציבורי ולסייע לו בכל נתיב פוליטי שבו יבחר בעתיד.

נפתלי בנט ובנימין נתניהו (צילום: רויטרס)
בנט ברמת הגולן. כמה זמן יישאר במשרד הביטחון?(צילום: רויטרס)

לעומת זאת, אם תוקם ברגע האחרון - וכנגד כל הסיכויים - ממשלת אחדות או ממשלת ימין צרה עם ישראל ביתנו, הסבירות שבנט יישאר בתפקיד שר הביטחון נמוכה מאוד.

 

אביגדור ליברמן

ישראל ביתנו נחשבה ללשון המאזניים לאחר בחירות 2019 ב', אבל לפחות כרגע עמדה זו לא הובילה אותה לממשלה - מהסיבה הפשוטה שלא הוקמה כזו. בחירות נוספות עשויות לגרום לכך שמפלגתו של אביגדור ליברמן לא תהיה שוב לשון המאזניים והשפעתה על המערכת הפוליטית תהיה נמוכה יותר, אך מנגד קיימת אפשרות שהעמידה על העקרונות - בעיקר בנושא דת ומדינה - תחזק את כוחה של המפלגה בקלפי.

אביגדור ליברמן בפתח ישיבת הסיעה של ישראל ביתנו (צילום: עמית שאבי )
ליברמן. ישראל ביתנו תישאר לשון המאזניים?(צילום: עמית שאבי )

הרשימה המשותפת

למרות ההישג בבחירות 2019 ב' וההתחזקות המשמעותית בכוחה, הרשימה המשותפת לא הצליחה לתרגם הישג זה להצלחה פוליטית מעשית - פרט אולי לפגישות עם גנץ בעת שזה קיבל את המנדט. אם מגמת העלייה באחוז ההצבעה במגזר הערבי תימשך, בחירות נוספות עשויות להוביל לעוד התחזקות בכוחם ולכך שיוכלו לדרוש שיתוף פעולה רב יותר ממפלגות המרכז-שמאל - אך מנגד תחושת אכזבה בציבור הערבי מאותו מחסור בהישגים והעובדה כי אפשרות כניסה לממשלה נראית רחוקה עשויה להביא דווקא לירידה בשיעור ההצבעה במגזר.

 

ש"ס ויהדות התורה

המפלגות החרדיות, חברות הבלוק של נתניהו, עשויות להרוויח מבחירות חדשות רק אם גוש הימין יצליח להגיע ל-61 מנדטים. במקרה כזה, יינתן להם חופש פעולה בתחום הדת ומדינה, שכרגע - גם בממשלת אחדות וגם בממשלה צרה עם ליברמן - לא ייתכן.

 

העבודה-גשר והמחנה הדמוקרטי

שתי המפלגות לא רשמו הצלחה גדולה בבחירות הקודמות - וכישלון נוסף של כחול לבן להקים ממשלה עשוי להחזיר אליהן מצביעים. אבל ההערכה הרווחת היא כי אם הן לא יחברו יחדיו, קיים סיכון שהן ייעלמו מהמפה - מכיוון שגם הפעם הקרב צפוי להיות גנץ נגד נתניהו, ראש בראש.

 

ימינה

המפלגה שהתפצלה יממה לאחר הבחירות לשני מרכיביה - הימין החדש והבית היהודי והאיחוד הלאומי - לא צפויה להרוויח מבחירות נוספות, בכל קונסטלציה שבה תרוץ. כיום שלושה משבעת הח"כים שלה (בנט, רפי פרץ ובצלאל סמוטריץ') הם שרים בכירים יחסית, וכמו במקרה של מפלגות השמאל, גם כאן דו-קרב נתניהו-גנץ ישפיע לרעה עליהם. גם אפשרות של ריצה נפרדת של עוצמה יהודית עשויה להקטין את כוחם, ולגרום לחזרת תרחיש בחירות 2019 א', אז מפלגתם של בנט ואיילת שקד נשארה מחוץ לכנסת.  


פורסם לראשונה 04/12/2019 23:43

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי, יאיר שגיא, אבי מועלם
מי ירוויח?
צילום: אלכס קולומויסקי, יאיר שגיא, אבי מועלם
מומלצים