צעד לפני הסרטן: "לדעת שאין לי באמת שליטה על הגוף"
ההחלטה לכרות שחלות אצל אישה, כצעד מניעתי לסרטן מתקבל לרוב בקרב המטופלות ברגשות חזקים ודרמטיים, למרות שההליך עצמו נחשב פשוט. בפרק השלישי בסדרת הכתבות, הפסיכיאטר המומחה ד"ר אילן טל מסביר איך מתמודדים עם החרדות לפני השינוי שמגיע ולמה זה משתווה אצל גברים
צפו בפרק הראשון: הדילמות איך לנטרל פצצה מתקתקת בגוף
צפו בפרק השני: כל האמת בפנים - השחקנית אפרת ארנון שילמה את המחיר
ניתוח באחד מאיברי הגוף, פעמים רבות הוא לא רק הליך כירורגי, של חתך פיזי שמחלים בהמשך. המתח סביב הצורך לתקן חלק ש"התקלקל" במכונה שנקראת גוף, הכניסה להרדמה, הכאבים הפיזיים הנלווים לכך והשלכות ההחלמה שאחרי, מובילים להתמודדות שלרוב מדוברת פחות - ההתמודדות הנפשית. ד"ר אילן טל, פסיכיאטר מומחה מנהל מרכז טל לתמיכה רגשית ונפשית, מסביר שבניגוד לניתוחים אחרים, כריתת שחלות למשל, יכולה להוביל למצוקה גדולה יותר.
"מדובר בניתוח באיבר מאד משמעותי שמגדיר אותנו", הוא אומר, "הוא משמעותי לתפיסת הזהות מי אני וכמה אני נשית, מאחר שנלקחת ברגע הפוריות היכולת להביא ילדים. מעבר לכך, בבת אחת נכנסים לגיל הבלות. המשמעות היא שיש ירידה חדה בהורמונים, שמגנים על האישה ובהיעדרם הם משנים את אופן החשיבה וההסתכלות ומביאים איתם פעמים רבות את כל התופעות של גיל המעבר בבום.
"לא כולן עוברות את זה, חלק נכבד כן, כתוצאה מהתרגלות הגוף לשינויים ההורמנליים האלו. חשוב לשים לב במובן הזה איזו אישיות עוברת את הניתוח. אם האישיות דרמטית למשל אז זה גם יעבור דרמטי יותר, כשהאישיות נרקסיסטית התחושה היא שלוקחים מאיתנו משהו, או אם אנחנו רכים, אז יכולים יותר לוותר ולשחרר. ככל שעסוקים יותר בשליטה, שמישהו אחר שולט בנו, לוקח ומשנה, אז הרבה יותר קשה להסתגל".
מלבד ההמלצה לפנות לרופא הנשים או רופא המשפחה, כדי לקבל את כל המידע על הדרכים להתמודד עם התופעות הללו, בין אם בעזרת תרופות נגד דיכאון, טיפול הורמונלי, או בטיפול חליפי שאיננו הורמונלי, חשוב להקל בנוסף על התסמינים הנפשיים. "גם אם מדובר בחוויה של אבל, לא צריך להפוך אותה לקסטסטרופה", מרגיע ד"ר טל, "היא לא נעימה אבל לא קטסטרופלית ואנחנו מוצאים את הדרכים להתמודד איתה".