שתף קטע נבחר

השפעת מתפשטת: השנה שיעור הפניות הגבוה בעשור

דו"חות של משרד הבריאות חושפים: פנייה למוקדי הרפואה עקב תסמיני שפעת בשנת 2019 היא הגבוהה בעשור. בראש התחלואה - תינוקות בני פחות משנתיים וקשישים. ההדבקה הגבוה ביותר נרשם במרכז הארץ

תסמיני השפעת לא מחכים לחורף - הם כבר כאן: דו"חות משרד הבריאות חושפים שיעור פניות גבוה למוקדי הרפואה השונים עקב תסמיני שפעת. הנתונים גבוהים יותר השנה מבשנים האחרונות - מרבית החולים בגילאי גן ובית ספר.

 

בעולם המצב דומה: על פי ההערכות חצי מאוכלוסיית ארצות הברית לקתה בתסמיני שפעת, ובאוסטרליה נרשם השנה שיעור גבוה ביותר של חולים. הנתונים מתבססים על שיעור הפניות לטיפול בבתי החולים ובמרפאות ואבחון של תסמינים כמו חום גבוה, כאבי שרירים, ישנוניות ודלקת ריאות כתוצאה מהידבקות בנגיפים היוצרים מצב של תחלואה "דמויית שפעת".

 

חשוב להסביר את ההתייחסות של משרד הבריאות למונח "תחלואה דמויית שפעת". בעגה הרפואית מדובר במונח מטרייה המתייחס לתסמיני שפעת, ללא פסיקה חד משמעית כי מדובר בנגיף שפעת ספציפי דרך בדיקות דם.

 

ההגדרה של תחלואה "דמויית שפעת" קיימת מהסיבה הפשוטה שלא נוהגים ליטול דגימות לאבחון שפעת מכל מטופל הפונה לבתי החולים ולמרפאות, בעיקר מסיבות תקציביות. המקרים בהם כן נלקחות דגימות דם ממטופלים, מתרחשים בקרב חולי מדוכאי חיסון או מאושפזים בטיפול נמרץ. על כן, חולים "מן המניין" הסובלים מתסמיני השפעת נקראים חולים בתחלואה "דמויית שפעת". הכתבה, בהתאם, מתייחסת ללוקים בתסמיני שפעת שאינם הצטננות פשוטה - חום גבוה, כאבי שרירים, ישנוניות או דלקת ריאות.

 

 

 

קראו עוד:

אבחנו עצמכם: יש לי שפעת או רק הצטננות?

המירוץ אחרי החיסון: כמה נשארו בכל קופה?

שאננות? למה הישראלים מתחסנים פחות לשפעת

 

דו"ח הניטור השבועי של המרכז הלאומי לבקרת מחלות של משרד הבריאות, מגלה כי שיעור הפניות בשבוע בשל תחלואה דמויית שפעת ב-2019, מגיע לשיא בהתייחס לממוצע הרב שנתי בעשור האחרון, ובהתייחס לארבעת החורפים האחרונים.

 

בפילוח שיעור הפניות בתחלואה דמויית שפעת, הכוללת גם תחלואה בשפעת וגם תחלואה כתוצאה מהידבקות בווירוסים אחרים הגורמים להצטננות, חום, שיעול, או דלקות ריאות - עולה כי מרבית הנדבקים היו ילדים בגילאי שנתיים עד 18.

 

שיעור הפניות של הורים שבר שיאים בשבועות האחרונים, ומגיע ל-30 פניות לכל 10 אלף איש. מדובר בכ-24 אלף פניות בשבוע לרופאי קופות החולים ובתי החולים.

 

שיעור ההדבקה הגבוה ביותר נרשם באזור מרכז הארץ, אחריו בירושלים וצפון הארץ. שיעור ההדבקה הנמוך ביותר נרשם בדרום הארץ. גם שיעור הפניות בשל דלקות ריאות גבוה בהשוואה לשנים קודמות, כשמרבית התחלואה נרשמה בקרב תינוקות בני פחות משנתיים, וקשישים בני 65 ומעלה.

 

במשרד הבריאות בדקו גם את זני נגיפי השפעת שהדביקו השנה את הישראלים, כולם זהים לזנים המצויים בחיסוני השפעת: נגיפי שפעת A מתתי הסוגים H1N1, H3, H1 ושפעת מסוג B.

 

עוד חשפו הדוחות עלייה בפנייה למוקדי הרפואה בשל דלקת ריאות הנגרמת בשל שילוב של חיידקים ונגיפים. מחקרים של השנים האחרונות מראים שהדבקה בשפעת הופכת את הנדבק לרגיש יותר לזיהומים חיידקיים שעלולים להוביל לדלקת ריאות.

 

אחת הסיבות לתחלואה הגבוהה היא ככל הנראה שיעור ההתחסנות הנמוך השנה בישראל, אם בשל איחור הגעת החיסונים בעקבות שינוי הרכב החיסונים על ידי ארגון הבריאות העולמי, או חוסר אמון הציבור ביעילות החיסון.

 

בקופת החולים מכבי, למשל, הוזמנו 450 אלף חיסונים אולם חוסנו עד כה 345 אלף בלבד. בקופת החולים מאוחדת הוזמנו 250 אלף חיסונים, אך הגיעו להתחסן רק 163 אלף מבוטחים. בכללית התחסנו רק 700 אלף איש מתוך ארבעה מיליון מבוטחי הקופה.

 

חיסוני השפעת: האם יש עוד טעם להתחסן?

משרד הבריאות ממליץ על חובת החיסון לכל מי שמעל גיל 65, לחולים בכל גיל הסובלים ממחלות כרוניות, לנוטלי סטרואידים באופן קבוע, לחולי ריאות, מדוכאי חיסון, נשים בהריון ולילדים בני שישה חודשים ועד חמש שנים. כל השאר - להחלטתם. תינוקות מתחת לגיל חצי שנה, מי שסובל מחום גבוה עד 24 שעות לאחר חלוף החום - אינם יכולים להתחסן. בניגוד לשנים קודמות, אלה הסובלים מאלרגיה לביצים יכולים לקבל את החיסון בזריקה ללא חשש.

 

איך לא להדביק אחרים בשפעת? צפו: 

 

 
החיסון מומלץ גם לנשים בהריון: בשנים האחרונות דווחו בישראל מספר מקרי מוות טראגיים של נשים בהריון שנדבקו בשפעת. החיסון מגן לא רק על האישה, אלא גם על התינוק אותו היא עומדת ללדת, וגם על הרך הנולד. על נשים בהיריון להתחסן לשפעת במהלך ההריון או לפניו. נשים שילדו וטרם חוסנו, צריכות לקבל את החיסון לשפעת לפני השיחרור מבית החולים. ניתן להתחסן גם לאחר השיחרור ובמהלך תקופת ההנקה.

 

יעילות חיסוני השפעת מגיעה ל-70% עד 100% הגנה. הוכח שהחיסונים לא רק מגינים בפני תמותה, אלא מונעים אשפוזים וסיבוכים האופייניים במיוחד לקבוצות סיכון ובהם תינוקות, קשישים, חולים כרוניים, חולים מדוכאי חיסון, חולי לב, סוכרת, סרטן, חולים תחת טיפול בסטרואידים וכמובן - גם בילדים ומבוגרים בריאים.

 

ישראלים רבים מוותרים על ההתחסנות, במחשבה שאנו לקראת שיא החורף, מה שמייתר את הצורך בהגנה מפני שפעת. אלא ששיא התחלואה בישראל הוא דווקא לקראת סוף דצמבר ולאורך ינואר. לכן זהו זמן נכון לגשת ולהתחסן. יתרה מכך, אלה שיתחסנו כעת יהיו מוגנים בפני השפעות גם בתחילת החורף הבא, משום שהחיסון מגן למשך כשנה.

 

לקראת החורף ממליצים ארגוני הבריאות בעולם גם על קבלת החיסון לדלקת ריאות. חיסון זה ניתן בטיפת חלב כחלק מחיסוני השגרה לתינוקות, אולם הוא מומלץ גם למבוגרים מעל גיל 65, ולאלה מדוכאי חיסון. התרכיב מגן בפני הזנים השכיחים וקטלניים של חיידק הפנאומוקוק, אחד מגורמי התמותה הזיהומית המרכזיים בעולם. גם בהקשר לחיסון זה, כמו כל החיסונים, הוא כשלעצמו אינו מגן ב-100% בפני ההדבקה, ולפיכך ככך שיותר אנשים יתחסנו, כך יגדל מעטה ההגנה. החיסון שניתן למיליונים ברחבי העולם בשנים האחרונות, הוכיח שהוא מפחית משמעותית תחלואה ותמותה בתינוקות, ילדים מבוגרים וקשישים. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
עוד לא מאוחר: החיסון מגן למשך שנה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים