שתף קטע נבחר

רופא בכיר: "המערכת לא תשרוד השיתוק הפוליטי"

"מערכת הבריאות לא תוכל לשרוד שיתוק מתמשך של המערכת הפוליטית. כולנו חייבים להתגייס למהפכה הנדרשת כדי לשקם את המערכת, כי מאסנו בזלזול ובציניות". יו"ר ארגון רופאי המדינה בטור זועק

הקיפאון השלטוני נמשך כבר 347 ימים. בלי קשר לדעות של כל אחת ואחד מאתנו, צריך להפנים שמערכת הבריאות לא תוכל לשרוד שיתוק מתמשך של המערכת הפוליטית. בהשקט, ללא פיקוח פוליטי או פרלמנטרי, ממשיכים לזנב במערכת הבריאות. מחד, משמיעים אזהרות על הצורך להיערך לחורף המתקרב ולמגפת השפעת, ומאידך, מקצצים 270 מיליון שקלים מתקציב משרד הבריאות.

 

מחד, קובעים שיהיה צורך לתגבר את הצוותים הרפואיים בשל העומס, ומאידך, מודיעים על ביטול תורנויות שליש ופוגעים ביכולתם של בתי החולים לגייס רופאים לתגבר את חדרי המיון ומחלקות האשפוז גם בשעות הערב. לא מאשרים תקציב לסל התרופות, ושוב נופל האזרח הקטן והחולה קורבן לשיתוק השלטוני.

 

עומס בבתי החולים (צילום: מאבק המחלקות הפנימיות)
עומס בבתי החולים(צילום: מאבק המחלקות הפנימיות)
 

כפי ששנים עדכן האוצר בחסר את תקציב מערכת הבריאות בגין הגידול באוכלוסייה - חסר שכומת על ידי חברי וועדת גרמן ב-13 מיליארדי שקלים - כך גם ממשיכים באותה דרך ומעדכנים בחסר את ערך יום אשפוז ומבצעים עדכון חלקי על התייקרות השכר ועל התייקרות הטכנולוגיות וגורמים לבתי החולים להימצא בגירעון מכוון ויזום ההולך ומעמיק.

 

רק עכשיו קבע ה-OECD שיש צורך בתוספת שנתית של 20 מיליארדי שקלים כדי לאפשר למערכת הבריאות לפעול להתפתח ולהתאים פעילותה לצרכים הגדלים של אזרחי המדינה. ומה קורה בפועל? משסים את בתי החולים בקופות החולים ואת קופות החולים אחת בשנייה - הכל בשם התחרות הגורמת כביכול לריסון התקציבי. אבל בסופו של דבר, עומד הגירעון השנתי של מערכת הבריאות בשנים האחרונות על 5-3 מיליארדי שקלים.

 

כיבוי שרפות

במקום לבחון את הכשלים המובנים של מערכת הבריאות והסיבות לגירעון הקבוע, מכבים בכל פעם שריפה קטנה פה, שריפה קטנה שם, אולם נמנעים מלשאול את שאלות היסוד: האם ההגיוני לשסות את קופות החולים האחת בשנייה? האם הגיוני שבירוחם, בקצרין, בשלומי ובערד יש שירותי רופאים מומחים נפרדים לכל אחת מהקופות?

 

האם לא יותר הגיוני שיהיה איגום משאבים שישפר את השירות לאזרחים? האם אי אפשר שבמקום שרופא העור יהיה זמין אחת לחודש לכל אחד ממבוטחי כל קופה, יהיה אותו רופא עור זמין אחת לשבוע לחברי כל הקופות במקומות מרוחקים? האם לא נכון יותר שכלל רופאי ישראל יהיו זמינים לכל האזרחים ויתחרו האחד בשני בטיב השירות, בזמינות ובמקצועיות, מאשר למנוע ממבוטחי קופה אחת גישה לרופאים בשל היותם מועסקים של קופה אחרת?

 

קראו עוד:

עדות של רופא: "המדינה בוגדת באזרחיה, וזה עולה בחיי אדם"

דו"ח: רבע מתושבי הפריפריה ויתרו על טיפול רפואי בגלל המרחק

קריסת מערכות: 48 חולים במחלקה של 40 מיטות

 

אסור לשפוך את התינוק עם המים ולפגוע בטוב הקיים במערכת הבריאות, אולם ברור שכך אי אפשר להמשיך. חובה עלינו לשאול שאלות נוקבות ולהקים ועדת בדיקה לאומית לבחינת חוק בריאות ממלכתי. הגיעה השעה, 25 שנים לאחר שנחקק, להעריכו מחדש ולתקנו במידת הצורך, כדי שכל אזרח יקבל שירות וטיפול רפואי טוב יותר.

 

חובה עלינו להבטיח לכל חולה מיטה בחדר במחלקות האשפוז. חובה עלינו להבטיח לכל פונה טיפול מקצועי ומהיר בחדרי המיון. חובה עלינו להבטיח לכל אזרח תור מהיר לרופא מומחה. חובה עלינו להיערך לפרישה המסיבית הקרבה של רופאים, ולהוסיף תקנים כדי להבטיח טיפול השומר על כבוד האדם בכל אחד מאתנו.

 

אין לי אלא לחזור על דבריו של הנשיא ריבלין לחברי הכנסת: "זוהי עת של ליקוי מאורות קשה בתולדות מדינת ישראל... גורלכם הפוליטי לא חשוב יותר מגורלם של הזקנה בבית החולים... אתם תשבו איש איש לנפשו, עם מצפונו ותצטרכו לענות על שאלה אחת בלבד: מהי חובתי כלפי מדינת ישראל?..."

 

הזעקה לחשבון נפש מופנית גם לכל אחת ואחד מאיתנו: למען עתידנו הבריאותי - כולנו חייבים להתגייס למהפכה הנדרשת כדי לשקם את מערכת הבריאות כי מאסנו בזלזול ומאסנו בציניות.

 

ד"ר זאב פלדמן, מנהל היחידה לנוירוכירורגית ילדים בשיבא, יו"ר ארגון רופאי המדינה ומ"מ יו"ר ההסתדרות הרפואית בישראל

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלבום פרטי
ד"ר זאב פלדמן
צילום: אלבום פרטי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים