שתף קטע נבחר

"מצאתי את עצמי גרה בתוך אתר בנייה"

צעירה שעברה להתגורר בשכירות בדרום תל אביב הופתעה לגלות שפרויקט בנייה גדול מתבצע מטרים ספורים מהמרפסת שלה. לטענתה, בעל הדירה לא אמר לה על כך כשחתמה על החוזה. "הרעש והלכלוך בלתי נסבלים", היא מספרת. האם ניתן לבטל את החוזה במקרים כאלה, איך אפשר להימנע מהסיטואציה ומה אפשר לעשות עכשיו? בדקנו

אנה (32), עולה מגרמניה, לא האמינה שזה קורה לה. אחרי ששכרה שבע דירות בארבע השנים שהיא מתגוררת בתל אביב היא מצאה דירה להשכרה בשכונת נווה שאנן שבדרום העיר, וחשבה שהפעם זה יהיה מקום טוב לגור בו לתקופה ארוכה. היא השקיעה במעבר כסף רב ומאמץ, אבל באותו השבוע שנכנסה לדירה רעש הטרקטורים גרם לה להבין משהו לא כשורה.

 

ושבעל הבית יקפוץ: המשפחות שגרות בדיור להשכרה ארוכת טווח

בתוך שנה: השכירות התייקרה ב-3%

ההייטק מזניק את מחיר המשרדים בתל אביב

 

"בבוקר שמעתי רעש אדיר, כאילו משהו מתמוטט בדירה שלי", היא מספרת. "רצתי למרפסת וגיליתי שהורסים את הבניין הצמוד". בירור שלה העלה כי מדובר בעבודות פינוי-בינוי שייארכו כשנתיים. עניין זה, לטענתה, לא נאמר לה כשחתמה על חוזה השכירות. "חשבתי שסוף סוף יצאתי ממרכז העיר לדירה שקטה, אבל אז מצאתי את עצמי בתוך אתר בנייה", היא אומרת. "הייתי בהלם. בעל הבית טען שהוא לא ידע על העבודות והפנה אותי למתווך. גם המתווך אמר שלא ידע והפנה אותי למנהל הפרויקט של הבניין, שהפנה אותי בחזרה לבעל הבית. אף אחד לא לקח אחריות".

  (צילום: יותם שדות)
"רעש אדיר": הבנייה מהמרפסת של אנה(צילום: יותם שדות)
 

לדבריה, העבודות מתחילות ב-7:00 ובגלל הרעש היא לא מסוגלת לישון או להתרכז בלימודים במסגרת תהליך הגיור שהיא עוברת, עד לסיום העבודות בשעות אחר הצהריים המאוחרות ולפעמים גם בלילה. "המרפסת כמעט ויצאה מכלל שימוש, הכביסה והעציצים מתלכלכים באבק, והרעש בלתי נסבל", היא מספרת.

  (צילום: יותם שדות)
אנה בסלון הדירה. "חשבתי שסוף סוף יצאתי ממרכז העיר לדירה שקטה"(צילום: יותם שדות)
 

להוכיח שהיתה הטעיה

המקרה של אנה הוא דוגמה להפתעות ולקשיים הרבים איתם השוכרים בישראל נאלצים להתמודד כתוצאה משוק השכירות הפרוע בארץ. חוק השכירות ההוגנת (שנחקק ב-2017 כחלק מתיקון לחוק השכירות והשאילה) לא הביא עמו בשורה של ממש לשוכרים, וגם כשאלה יכולים להיעזר בו - הם לא תמיד מודעים לזכויותיהם, לא תמיד מעוניינים ויכולים לשלם על סיוע משפטי, ובעיקר חוששים שייאלצו לחפש דירה חדשה בשוק שבו הביקוש עולה על ההיצע והמחירים בשמיים.

 

נתקלתם בבעיה עם הדירה השכורה או מול בעל הבית? כתבו לנו >>

 

ניסינו לבדוק מה יכולים לעשות שוכרים שנתקלו בבעיה מסוימת, האם החוק לצדם, כיצד הם יכולים לפעול ואיך ניתן למנוע או לצפות את הבעיה לפני הכניסה לדירה. והפעם - הרס ובנייה מול מרפסת הדירה השכורה.

  ()
  

עו"ד אור צלניקר, ממשרד הורוביץ, אבן אוזן ושות' המתמחה בענייני נדל"ן ועסקאות מקרקעין, מסביר כי החוק לא נותן מענה חד משמעי לבעיה, משום שכדי להוכיח שמדובר היה בהטעיה של בעל הדירה או המתווך יש להוכיח כי אלה ידעו על הבנייה המתוכננת בעת החתימה על חוזה השכירות. לדבריו, במקרים אלו לעיתים קשה להוכיח את יסודות ההטעיה או הטעות, שבנסיבות מסוימות יכולים היו להוביל לביטול הסכם השכירות. במקרה המתואר - אפשרות זו עלולה להיות מורכבת.

  (צילום: יותם שדות)
(צילום: יותם שדות)

  (צילום: ארכיון פרטי)
הבנייה ממשיכה לפעמים גם בלילה(צילום: ארכיון פרטי)
 

ואכן, בעל הדירה לא הסכים לשחרר את אנה מהחוזה, אולם אחרי שביקשה שוב ושוב - הסכים להפחית לה 200 שקל מדמי השכירות, כך שהם עמדו על 4,300 שקל בחודש. "זה לא מחיר טוב לדירה במצבה הנוכחי", היא אומרת. "בשום אופן לא הייתי שוכרת אותה אם הייתי יודעת שהורסים ובונים צמוד אלי".

 

אחרי מאמצים מרובים הצליחה אנה למצוא שוכר אחר שרצה להיכנס במקומה, אולם גם לסידור הזה בעל הדירה לא הסכים בקלות, והתנה זאת בתחילה בכך שתחזיר לו את הסכום המצטבר של ההנחה בדמי השכירות - כלומר 200 שקל עבור כל חודש. בכל מקרה, ביטול החוזה ממש לא מפצה אותה על כל ההוצאות עד כאן. "אף אחד לא יחזיר לי את הכסף שהשקעתי ברהיטים חדשים, הובלה ובעיקר בתיווך", היא אומרת. הוצאות של אלפי שקלים בשביל דירה ששימשה אותה פחות מחצי שנה.

  (צילום: יותם שדות)
הדירה מבפנים(צילום: יותם שדות)
 

  (צילום: יותם שדות)
שכונת נווה שאנן, שבה ממוקמת הדירה(צילום: יותם שדות)
 

תשקיעו בבדיקה

לדברי עו"ד צלינקר, רצוי תמיד לקיים בירור מקיף לגבי בנייה עתידית בסביבה עוד לפני הכניסה לדירה, בעיקר משום שהחוק לא נותן מענה ברור למקרה המתואר. משום שלעיתים מדובר בסכומי תביעה קטנים יחסית, שלא תמיד מצדיקים את העלויות של הייעוץ המשפטי - לבדיקות המקדימות יש חשיבות מכרעת.

 

לפיכך, המלצתנו לשוכרי הדירות היא להשקיע מספר דקות לפני החתימה על חוזה השכירות, כדי למנוע את הבעיה שעלולה להתעורר. "כמו בכל עסקת מקרקעין", מסביר עו"ד צלינקר, "גם בעסקאות שכירות מומלץ לבצע מספר בדיקות פשוטות שלא דורשות מאמץ רב, כמו להיכנס לאתר הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה או לאתר מינהל התכנון על מנת לבדוק אם הוגשו תוכניות או ניתנו היתרים לבנייה בקרבת הדירה (ניתן אף לבצע חיפוש לפי כתובת). כמו כן, ניתן להיעזר במגוון אתרים מקוונים נוספים, שמרכזים מידע הקשור לנדל"ן בשכונות המגורים, וכדאי לבדוק את המידע המתפרסם בהם".

 

הוא מוסיף, כי "בעסקאות שכירות הצדדים נוטים שלא להסתמך על ייעוץ משפטי, על אף היותן מורכבות לא פחות מאשר עסקאות מקרקעין אחרות. כפועל יוצא מכך, חוזה השכירות לא תמיד משקף את העסקה כפי שהצדדים התכוונו לבצע". לכן, לפחות במה שקשור להתחלות בנייה חדשות באזור הדירה הבאה שאתם רוצים לשכור, זכרו את הבדיקה הפשוטה, יחסית, שתעזור לכם להימנע מהפתעות, או שלחילופין תוכלו להשתמש במידע הזה כדי לנסות ולקבל פיצוי כלשהו מראש.

 

 

*אין באמור כדי להוות ייעוץ משפטי


פורסם לראשונה 03/01/2020 08:25

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יותם שדות
הריסה ובנייה מטרים מהמרפסת
צילום: יותם שדות
מומלצים