שתף קטע נבחר

בקשה לייצוגית נגד אמזון: "מתעשרת שלא כדין"

את הבקשה הגיש צרכן בטענה, כי שער המרת המט"ח של החברה גבוה מדי מעל שער המכירה לצרכן בשקלים. "אמזון עוברת על החוק בישראל", נטען

האם אמזון גובה הפרשי שער דולר מופרזים בניגוד לחוק בישראל? בקשה לתביעה ייצוגית הוגשה השבוע לבית המשפט המחוזי מרכז על ידי צרכן שטען שאמזון עוברת על החוק בטענה ששער ההמרה שלה גבוה מדי מעל שער המכירה לצרכן בשקלים.

 

אמזון פותחת חזית מול חברות כרטיסי האשראי

אמזון מול עלי אקספרס: המלחמה על הצרכן הישראלי נמשכת

סוחרים באמזון ישראל: "לא סופרים אותנו, בינתיים זה כישלון"

רוצים לקנות באמזון? 17 דברים שכדאי לדעת

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

השבוע פורסם ב-ynet ו"ממון" כי אמזון הפחיתה את עמלות המרת המט"ח שלה בנובמבר: בעוד שבעבר גבתה 6%-7% עמלה על מכירה לצרכנים באתר בשקלים, מנובמבר היא גובה 2.22% עד 2.5% עמלה בלבד, דבר שהופך את הקנייה באמזון בשקלים לאטרקטיבית יותר לעומת קנייה בדולרים, ותשלום עמלה דרך חברות האשראי שבדרך כלל גובות עמלה גבוהה יותר או זהה.

     (צילום: shutterstock)
אמזון בקרב מול חברות כרטיסי האשראי(צילום: shutterstock)

לפי הבקשה לייצוגית, שהוגשה באמצעות עו"ד יצחק אבירם נגד אמזון ואמזון ווב סרביסז ישראל, אמזון עברה על החוק לכאורה כשגבתה עמלה גבוהה וגם כעת היא עוברת על החוק בישראל ו"מתעשרת שלא כדין". סכום התביעה הייצוגית מוערך לצורכי הבקשה בהתאם לתחשיב ראשוני: 2.9 מיליון שקל לפחות.

 

"תנאי מקפח"

לטענת המבקש, לפי חוק הגנת הצרכן, גוף זר שעוסק בהובלת מטענים לארץ ומכירה אמור לגבות עד 0.8% מעל ל"שער המכירה האחרון ביום העסקים שקדם למועד התשלום, כפי שפורסם בעיתון יומי בישראל", בעוד שאמזון גבתה בעבר 5.9% וכעת 1.9% מעל שער המכירה. לטענתו, כל תנאי אחר הוא תנאי מקפח בחוזה אחיד, ועל פי חוק החוזים האחידים דינו ביטול. לטענתו, המחיר שנגבה בפועל בשקלים באמזון מחויב על פי שער דולר לא אמיתי ולא חוקי, וכך מתעשרת על חשבון לקוחותיה. אם הטענה נכונה, יש גופים נוספים שמוכרים לישראלים מחו"ל וגובים שער המרה גבוה מדי.

 

לפי המבקש, שער הדולר באתר משתנה ונקבע יחסית לשער היציג באותו היום, כשהוא גבוה משמעותית משער הדולר היציג, אך גם גבוה משער המכירה המותר בחוק.

 

מבדיקה שערך מומחה לשערי מטבע ב-22 בספטמבר 2019, כמה ימים לאחר כניסתה לארץ, נקבע שער הדולר לפי כ-3.72 שקלים לדולר כששערו היציג היה 3.51 שקלים ושער המכירה ביום העסקים הקודם ליום זה היה 3.54 שקלים. הפער בין שער אמזון לשער היציג עמד על 5.92% יותר. הפער מעל שער המכירה עמד על 4.96%. מבדיקה נוספת ב-25 בספטמבר עלה שהפער בין שער אמזון לשער היציג היה 5.41%. הפער מעל שער מכירה ביום הקודם הגיע ל-4.51%.

 

לפי התובע, חלפו כמה ימים ואמזון הקטינה את פער הגבייה לכ-2.5%. ב-11 בנובמבר, למשל, הפער מול השער היציג ירד ל-2.36% ומול שער המכירה 1.64%, וב-13 בנובמבר 2% לעומת השער היציג ו-1.19% לעומת שער המכירה.

 

לפי הבקשה לתביעה: "לא ניתנה הודעה של אמזון על קביעת הפרשי ההמרה. לא בקביעה המופרזת הראשונה ולא בקביעה המופרזת השנייה. גם לא הייתה הודעה על השינוי".

 

לטענתו, השער היחיד שמותר בחוק הוא שער מכירה, הגבוה בכ-0.8% מהשער היציג. לכן גם השער של 2%-2.5% מעל השער היציג, שבו פועלת אמזון, מפר את החוק לכאורה וגבוה בכ-1.7% מהמותר לפי חוק, אך לטענתו, "עצם ביצוע ההפחתה מעיד על ההבנה של אמזון כי יש כאן הפרה של החוק".

 

מאמזון לא נמסרה תגובה.   

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים