שתף קטע נבחר

למרות ההתרעות: לא חוזקו מבני פל-קל בבתי חולים

פניית מטה הפל-קל למנכ"לי משרדי ממשלה חושפת: חלק מהמבנים הממשלתיים, שמאות בני אדם פוקדים מדי יום, נבנו בשיטה המסוכנת - ולא נעשה דבר כדי לשפר את ביטחון המבקרים

עד כמה אנו בטוחים במבנים ממשלתיים שאנחנו מבקרים בהם? בדיקה מדגמית, שערך בחודשים האחרונים מטה הפל-קל הממשלתי במבנים שבהם פועלים משרדי ממשלה קולטי קהל, מצאה כי 13 מבנים נבנו לפחות בחלקם בשיטת הפל-קל. למרות ההתרעות החוזרות ונשנות לרשויות המקומיות שבתחומן נמצאים המבנים, טרם חוזקו המבנים, ביניהם בתי חולים שמאות בני אדם פוקדים מדי יום.

 

משרד השיכון גילה: "ייתכן שמבנים שחוזקו בתמ"א 38 לא ישרדו רעידת אדמה"

עובד במתחם האירוויזיון נפצע קשה מעגלת תאורה שקרסה

 

במכתבים ששלחה יו"ר מטה הפל-קל ומנהלת מינהל התכנון, דלית זילבר, למנכ"לי המשרדים הממשלתיים - משרדי הבריאות והחקלאות והמוסד לביטוח לאומי - מציינת זילבר כי לנוכח הסיכון לחיי אדם במצב הנוכחי יש לחזק בהקדם את המבנים, הכוללים שני מבנים בבית החולים ברזילי באשקלון ושניים במרכז הרפואי גליל בנהריה, בכלל זה בניין האשפוז המרכזי. כמו כן, התגלו מבנים נוספים במכון וולקני, במכון הווטרינרי בצומת בית דגן ובמוסד לביטוח לאומי בבאר שבע.

  (צילומים: חיים הורנשטיין, גדי קבלו, יריב כץ וגיל נחושתן)
המבנים שנבנו לפחות בחלקם בשיטת הפל-קל(צילומים: חיים הורנשטיין, גדי קבלו, יריב כץ וגיל נחושתן)

עד כה פורסמו 1,500 המבנים שאותרו באתר העמותה לחופש המידע כחשודים שנבנו מפל-קל. לראשונה ביצעה הממשלה בחודשים האחרונים בדיקה פיזית, שכללה קידוחים ב-119 מבנים שבהם פועלים ממשרדי ממשלה, ואיתרה בוודאות 13 מהם שנבנו בפל-קל וטרם חוזקו.

 

 

התקציב מוצה - הבדיקה טרם הסתיימה

במטה הפל-קל קיבלו תקציב של חמישה מיליון שקל לביצוע הבדיקה, והחלו לבדוק מבני מוסדות חינוך - אלא שהתקציב מוצה ובדיקת מבני החינוך טרם הסתיימה. לפני יותר מעשור החליטה הממשלה להקצות 15.5 מיליון שקל לעבודת מטה הפל-קל, אך עד כה הועברו, כאמור, רק חמישה מיליון שקל. בדיקת מבני חינוך ומבנים עירוניים על ידי המטה הממשלתי תוכל להימשך רק אם יועבר תקציב נוסף מהמדינה.

 

על פי חוזר מנכ"ל משרד הפנים מ-2007, האחראים לטיפול במבני פל-קל קיימים הם הרשות המקומית ומהנדס העירייה. בעל המבנה אחראי ליישם את הוראות מהנדס העירייה. במכתבים ששלחה זילבר היא ציינה כי לאחר פניות לרשויות המקומיות שלא נענו, היא פונה גם אל המשרדים הממשלתיים קולטי הקהל הנמצאים במבנים שנבנו מפל-קל.

  ()

  ()
  

"מטה הפל-קל עם משרד הבינוי והשיכון סיימו זה מכבר למפות את המבנים החשודים כפל-קל הנמצאים באחריות משרדכם", כתבה, "לנוכח הסיכון העלול לגרום לפגיעה בחיי אדם, מיותר לציין כי הטיפול במבנים הכרחי. אבקשכם להנחות את הגורמים הרלוונטיים במשרדכם לטפל בהם בהקדם".

 

במכתב שנשלח למנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, צוין כי בבית חולים ברזילי באשקלון נבנו מרפאות החוץ, בניין המעבדות ובניין הרחבת דיאליזה בפל-קל; ובמרכז הרפואי הגליל בנהריה בניין האשפוז המרכזי ובניין המעבדות נבנו בשיטה זו וטרם חוזקו.

 

מכתב דומה נשלח למנכ"ל הביטוח הלאומי, מאיר שפיגלר, ובו הובהר כי כל מבנה המוסד בבאר שבע נבנה בפל-קל וטרם חוזק. מכתב נוסף נשלח למנכ"ל משרד החקלאות, שלמה אליהו, ובו צוין כי במכון הווטרינרי בבית דגן טרם חוזקו כמה מבנים. בנוסף, שלושה מבנים במכון וולקני בצומת בית דגן נבנו בפל-קל וטרם חוזקו.

מנכ
מנהלת מינהל התכנון, דלית זילבר(צילום: ניב קנטור)

 

כמעט 20 שנים לאסון ורסאי

במאי 2001 קרסה תקרה שנבנתה בשיטת הפל-קל בעת חתונה באולמי ורסאי בירושלים. באסון נספו 23 בני אדם. בסוף 2001 הוקמה ועדת חקירה ממלכתית, בראשות נשיא בית המשפט המחוזי אז ורדימוס זיילר. הוועדה פירסמה ב-2002 מסקנות ביניים, ובהן המלצה לאסור על שימוש נוסף בפל-קל שאינה עומדת בתקן הישראלי, ולבדוק את יציבות המבנים הרבים שנבנו בשיטה זו.

 

בהחלטת ממשלה מינואר 2006 נאסר השימוש בפל-קל בבנייה חדשה, והוחלט להקים מטה מקצועי הנדסי לטיפול במבנים שנבנו בשיטה זו, בראשות מנהל מינהל התכנון. ביוני 2007 פורסם חוזר מנכ"ל משרד הפנים, שהטיל את האחריות לטיפול במבנים קיימים מפל-קל על הרשויות המקומיות.

 

חוזר המנכ"ל כלל הנחיות לרשויות לטיפול במבנים קיימים שנבנו בשיטה זו, כדי להביא אותם לרמת בטיחות סבירה. הודגש כי הסמכות המקצועית ברשות היא מהנדס העיר. ההנחיות מאפשרות למהנדס הרשות להורות לבעל המבנה לחזק את המבנה, לפנות או להרוס אותו.

אסון ורסאי ()
אסון ורסאי

 

תגובות

ממשרד הבריאות נמסר: "בית החולים ברזילי נבדק על ידנו ונמצא שהתקרה אינה מפל-קל. המרכז הרפואי לגליל נבדק הנדסית, נמצא לא מסוכן ומטופל במסגרת שיפוץ המחלקות הפנימיות".

 

מעיריית נהריה נמסר: "אגף ההנדסה נמצא בקשר עם מהנדס המרכז הרפואי לגליל בנהריה, ומדי שנה מבוצעת בדיקת מהנדס חיצוני. בבדיקה האחרונה נקבע כי 'המבנה יציב ואין צורך לבצע חיזוקים לתקרות הפל-קל'".

 

מעיריית ראשון לציון נמסר: "הסדרת נושא הפל-קל היא באחריותם הבלעדית של בעלי הנכסים. הרשות העירונית אחראית על מעקב ובקרה אחר המבנים והנחיית בעלי הנכסים לטיפול".

 

מהביטוח הלאומי נמסר: "בתיאום עם עיריית באר שבע, אנו מבצעים בדיקות היקפיות כל שישה חודשים על ידי מהנדס-קונסטרוקטור לבחינת עמידות המבנה ואישורו. הבדיקה האחרונה הייתה ביוני 2018 והבאה בתחילת ינואר. בשנה האחרונה אנו בונים תוכנית מערכתית לחיזוק כל מבני הביטוח הלאומי. טוב היה לו היו בודקים את העובדות לפני שליחת המכתב לתקשורת".

 

מעיריית באר שבע נמסר: "מדובר במבנה פל-קל הנמצא במעקב מחלקת מבנים מסוכנים על פי הנחיות מנכ"ל. מדי שנה נשלחת חוות דעת הנדסית מטעם הביטוח הלאומי, ובה תיאור המצב העדכני של המבנה, והיא נבדקת על ידי גורמים מקצועיים בעירייה. עד עתה לא התקבלו חוות דעת המגדירות את המבנה כמסוכן או ששוללות את השימוש בו. בסמוך למבנה מתבצעות בשנים האחרונות עבודות להקמת מבנה חדש לביטוח לאומי. על כן, עקב הבנייה החדשה מבנה זה אינו בשימוש בשנים האחרונות".

 

ממשרד החקלאות נמסר: "כל המבנים הנמצאים באחריות המשרד נבדקו ואושרו על ידי מעבדה מוסמכת. הבדיקות המדוברות התקיימו בכל משרדי הממשלה החל מאוגוסט 2019 באמצעות משרד השיכון, ותוצאותיהן התקבלו לפני חודש בלבד. עם קבלת התוצאות, החל תהליך הערכות לחיזוק המבנים, והמשרד כבר פירסם את המכרזים ופנה לספקים השונים לצורך קבלת השירות וזאת על אף, כאמור, שכל המבנים נמצאו כבטוחים לשימוש".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילומים: חיים הורנשטיין, גדי קבלו, יריב כץ וגיל נחושתן
המבנים שלפחות בחלקם נבנו בשיטת הפל-קל
צילומים: חיים הורנשטיין, גדי קבלו, יריב כץ וגיל נחושתן
מומלצים