שתף קטע נבחר
 

תנאי העבודה שלכם הורעו? אלו זכויותיכם

המעסיק החליט לקצץ בשכרכם, לפגוע בסדרי העבודה או לשנות את שיטת הבונוסים? ייתכן שמדובר בהרעה בתנאי העבודה. מהן זכויותיכם במקרה זה?

אתם עובדים במקום עבודה - ופתאום המעסיק מחליט לשנות את תנאי העבודה שלכם. מתי שינויים כאלה נחשבים הרעה בתנאי העבודה ומהן הזכויות המגיעות לכם במקרה כזה? באמצעות עו"ד שבתאי (שבי) מיכאלי, שותף וראש מחלקת דיני עבודה במשרד ליפא מאיר ושות' ומרצה בבית הספר למשפטים במכללה למינהל, הכנו מדריך בנושא.

 

יחסים מסוכנים: מותר לנהל קשר זוגי במקום העבודה?

נאלצים לסגור את העסק? כך תעשו זאת נכון

נפגעתם בתאונת עבודה? כך תקבלו פיצויים

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו 

 

מהי הרעה בתנאי עבודה?

הרעה בתנאי העבודה יכולה להיות הפחתה בשכר, הפחתה בתנאים הסוציאליים או הרעה בתפקיד, אבל גם הרעה בתנאים הפיזיים לביצוע העבודה, פגיעה בהיקף האחריות ובסמכויות, במעמד, בסדרי עבודה (כמו שעות עבודה וימי עבודה), העתקת מקום העבודה (או אפילו שינוי במיקום ותנאי החדר של העובד), פגיעה ביחסים עם הממונים או עם עובדים אחרים, ניוד לתפקיד אחר, צמצום שעות נוספות, הפחתת משמרות, שינוי מנגנון הבונוסים והעמלות ועוד.

אילוסטרציה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

האם מותר למעסיק להרע את תנאי העבודה?

עו"ד שבתאי מיכאלי: "יש להבחין בין הרעת תנאי עבודה המותרת למעסיק לבין שינוי בתנאי העבודה שאינו מותר למעסיק. כשיש הרעה בתנאי העבודה של העובד, רווחת התפיסה השגויה שלפיה כל מה שהעובד יכול לעשות הוא להתפטר ולקבל פיצויי פיטורים. לעיתים זה לא המצב, והעובד יכול להתנגד לעצם ההרעה כך שהיא כלל לא תיכנס לתוקף".

 

מעסיק רשאי לנהל את עסקו בהתאם לשיקול דעתו, כך שישנם דברים רבים שבגדר סמכותו לעשות לטובת ניהול העסק. לכן, למעסיק יש זכות לערוך שינויים במקום העבודה המשפיעים על קבוצת עובדים או על עובד יחיד, ואף להרע את תנאי העובד או העובדים, ובלבד שהוא עושה זאת מטעמים ענייניים ואינו מוגבל לכך מכוח דין או הסכם. כך, למשל, מעסיק רשאי לנייד עובד ממחלקה למחלקה (באותו התפקיד ובאותם תנאי עבודה), לשנות את היקף השעות הנוספות של העובד, לקבוע את המשמרות של עובד במשמרות, להעתיק את מפעלו למקום אחר, לתת הוראות שונות לעובד על אופן ביצוע עבודתו וכדומה. זוהי "הפררוגטיבה הניהולית" של המעסיק.

 

גם כאשר למעסיק מוקנית הזכות להרע את תנאי העבודה של העובד, לעיתים עשויה זכות זו להיות כפופה לזכות הטיעון של העובד לנסות ולשכנע את המעסיק שלא להרע את תנאיו.

 

 

מנגד, ישנם תנאי עבודה שהם חלק בלתי נפרד מחוזה העבודה, בין אם נכתבו בחוזה העבודה ובין אם לא, והמעסיק אינו רשאי לשנותם ללא הסכמת העובד. השכר, התפקיד, התנאים הסוציאליים וכן כל הוראה אחרת שסוכמה בין המעסיק לעובד (בכתב, בעל פה או בהתנהגות), מהווים חלק מתנאי העבודה המוסכמים והמעסיק אינו יכול לשנות באופן חד-צדדי תנאים מוסכמים אלו. עם זאת, יש למעסיק זכות לסיים את ההעסקה ולפטר את העובד. ללא הסכמת העובד לא ניתן להפחית את שכרו, לצמצם את היקף משרתו, לשנות לו את התפקיד באופן מהותי או לשנות כל דבר אחר שהוסכם על ידי המעסיק והעובד.

 

הסכמת העובד לשינוי בתנאי עבודתו אינה חייבת להיות בכתב, אלא יכולה להילמד מהתנהגותו בנסיבות העניין. כך, אם מעסיק הרע באופן חד-צדדי את תנאי העבודה המוסכמים של העובד, והעובד לא מחה, אלא המשיך לעבוד בתנאים המורעים, ניתן יהיה לראות את העובד כמסכים להרעת התנאים בחלוף זמן סביר - אפילו מספר חודשים בודדים. לעיתים, אף אם עובד מחה על ההרעה אך לא הגיש תוך זמן סביר דרישה או תביעה להשבת תנאי העבודה המיטיבים, עשוי הדבר להתפרש כהסכמה להרעה החד-צדדית.

 

מהי המשמעות של הרעה בתנאי העבודה?

חוק פיצויי פיטורים קובע "התפטר עובד מחמת הרעה מוחשית בתנאי העבודה, או מחמת נסיבות אחרות שביחסי עבודה לגבי אותו העובד שבהן אין לדרוש ממנו כי ימשיך בעבודתו, רואים את ההתפטרות לעניין חוק זה כפיטורים". כלומר, עובד שמתפטר כתוצאה מהרעה בתנאי העבודה זכאי לפיצויי פיטורים.

 

לדברי עו"ד מיכאלי, קיימים שלושה תנאים מצטברים לזכאות העובד לפיצויי פיטורים: 1. מדובר בהרעה מוחשית. 2. ההתפטרות נבעה מההרעה המוחשית. 3. העובד איפשר למעסיק לתקן את ההרעה המוחשית, והוא התפטר רק לאחר שהמעסיק לא תיקן.

 

לאחרונה ניתן פסק דין בעניינו של נהג אוטובוס שתבע ממעסיקו זכויות סוציאליות שונות, וביניהן פיצויי פיטורים, בטענה כי הוא התפטר בדין מפוטר. בית הדין קבע כי הפסקת תשלום תוספת ותק לנהג מהווה הרעה מוחשית בתנאי העבודה, שכן שכרו נפגע. עוד נקבע כי התובע זכאי לפיצויי פיטורים כמתפטר בדין מפוטר אף על פי שהחל מיד לעבוד במקום אחר, שכן סיבת ההתפטרות לטובת מקום עבודה אחר אינה גורעת מסיבת ההתפטרות בשל הרעה מוחשית.

 

לסיכום, חשוב לברר אם ההרעה היא בסמכות המעסיק ואם היא מוחשית. אם היא אינה בסמכות כדאי לשקול אפשרות למחות ולהתנגד בכתב, ולא לשכוח שהדבר עלול להסתיים בפיטורים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים