שתף קטע נבחר

הסיכון החמור של ילדים שאימהותיהם צורכות אנטיביוטיקה

מחקר ישראלי שבוצע על למעלה מ-40 אלף ילדים: צריכת אנטיביוטיקה על ידי אימהות גורמת להימצאות חיידקים עמידים ומסוכנים בקרב ילדיהן. כללית: "חיידקים עמידים הינה תופעה המאיימת על הישגי הרפואה המודרנית"

אמא נטלה אנטיביוטיקה? הילדים בסיכון מוגבר לזיהום מחיידק עמיד. מנתוני מחקר חדש שבוצע בקופת חולים 'כללית' ומתפרסם ב-ynet לראשונה, עולה כי צריכת אנטיביוטיקה על ידי אימהות, גורמת להימצאות חיידקים עמידים בקרב ילדיהן, על אף שהילדים לא נטלו אותה מעולם.

 

במחקר נבדקה הסיבה להימצאותם של חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה מסוג 'קווינולונים', הנפוצה לטיפול בדלקות בדרכי שתן ובזיהומים בדרכי הנשימה (למשל ציפרופלוקסצין), בתרביות שתן של ילדים שלא צרכו אותה מעולם. אנטיביוטיקה זו אסורה לשימוש מתחת לגיל 18 ולכן עלתה השאלה מה מקור החשיפה של הילדים לחיידקים עמידים אלה. החוקרים העלו השערה כי מקור החשיפה של הילדים לחיידק העמיד לאנטיביוטיקה, נעוץ במישהו מסביבתם הקרובה שהשתמש באנטיביוטיקה - למשל האם, עמה בא הילד במגע.

 

צפו: כך לא תידבקו בחיידקים עמידים

 

קיראו עוד:

נוטלים אנטיביוטיקה? מסתבר שאתם מסכנים את השכנים שלכם

הנחיות חדשות בישראל: יקוצר משך הטיפול באנטיביוטיקה

זו הסיבה שבגללה רצוי להימנע מלתת אנטיביוטיקה לתינוק

 

במסגרת המחקר נבדקו 42,000 תרביות שתן של ילדים מבוטחי קופת החולים, שאצל חלקם נמצא בתרבית השתן חיידק עמיד. בקרב אימהות הילדים שאצלם היה חיידק עמיד, נמצא שימוש של חמישים אחוז יותר באנטיביוטיקה לעומת אימהות לילדים עם חיידק רגיש. כך, הסיקו החוקרים כי אצל אימהות שלוקחות אנטיביוטיקה זו, קיים סיכון מוגבר לזיהום בחיידק עמיד אצל ילדיהן. חיידקים עמידים עוברים בין בני אדם במגע גופני, כך נחשפו אליהם הילדים, ככל הנראה.

 

"את התרביות לקחנו מילדים עד גיל 18 לאורך מספר שנים", מספרת ד"ר בת שבע גוטסמן, מומחית ברפואת משפחה ומחלות זיהומיות בכללית. "עלה שהסיכוי שלילד יהיה חיידק עמיד לאנטיביוטיקה גבוה באופן מובהק כשאמו צורכת את התרופה. המסר הוא שאנטיביוטיקה היא משאב מציל חיים, אבל צריך לנהוג בו בתבונה - לא לקחת כשלא צריך.

 

"הגישה של 'אם לא יועיל לא יזיק' היא לא נכונה לגבי אנטיביוטיקה. אנשים מבקשים מהרופא לרשום אנטיביוטיקה על כל חום או נזלת, חשוב להעלות את המודעות לגבי הסיכונים הכרוכים בכך, הן לציבור והן אצל הצוותים הרפואיים".

 

מדענית (צילום: shutterstock)
חיידקים עמידים: סכנה ממשית לאנושות(צילום: shutterstock)

 

המחקר מחזק תוצאות מחקר קודם שבוצע בכללית, בו נמצא קשר סטטיסטי מובהק בין מגורים בסביבה עם צריכה גבוהה של אנטיביוטיקה מסוג קווינולונים, לבין סיכון לזיהום בדרכי שתן עם חיידק E-coli עמיד לאנטיביוטיקה. כלומר, בשכונות "רוויות אנטיביוטיקה", בהן הייתה צריכה גבוהה של אנטיביוטיקה, הסיכון לפרט הבודד ללקות בזיהום עם חיידק עמיד היה גבוה משמעותית, לעומת סיכון זה במטופל שמתגורר בשכונה בה צריכה נמוכה, וזאת ללא קשר אם הוא בעצמו השתמש באנטיביוטיקה המדוברת.

 

ד"ר דורון נצר, ראש אגף רפואה בחטיבת קהילה בכללית סיפר: "אנו פועלים רבות לצמצום שימוש לא נחוץ באנטיביוטיקה. בשלוש שנים האחרונות צמצמנו את השימוש באנטיביוטיקה בכ-6 אחוזים, וצריכת קווינולונים בכ-20 אחוזים. ירידה זו הושגה הודות למעקב וניטור שוטף של שימוש באנטיביוטיקה באזורים שונים ברחבי הארץ והפעלת תוכנית התערבות ייחודית למתן אנטיביוטיקה על פי ההתוויות הרפואיות".

 

ארגון הבריאות העולמי הגדיר את התפשטותם של חיידקים עמידים כאחד האיומים המרכזיים על מערכות הבריאות בעולם. פרופ' רן בליצר, מנהל מכון כללית למחקר הסביר: "התפשטות חיידקים עמידים הינה תופעה המאיימת על הישגי הרפואה המודרנית, וקיים חשש ממשי מפני מחלות חיידקיות שכלל לא יגיבו לטיפול אנטיביוטי. תוצאות המחקרים מחדדות את ההכרה בנזק ההיקפי שאנטיביוטיקה עלולה לחולל - לא רק השפעה על המשתמש הישיר אלא גם השפעה משנית על הסובבים את המטופל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צורכות אנטיביוטיקה? אתן עלולות לסכן את ילדיכן
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים