שתף קטע נבחר

"אם אתה חרדי בניו יורק, תתחיל לפחד"

"היום האנטישמיות הפכה למיינסטרים. בלוס אנג'לס יש צלבי קרס באמצע הרחוב", אומר מנכ"ל ארגון "קהילה ישראלית אמריקאית", שוהם ניקולט, בריאיון לאולפן ynet. תושב מנהטן שילה בן זאב מספר כי לפני כחודשיים הותקף קשות ושמיעתו נפגעה - רק כי היה בדרך לבית הכנסת: "צריך לשאול מה קרה פתאום למדינת ניו יורק, מה השתנה?"

 

 

מגפת אנטישמיות קשה ומסוכנת: אירוע הדקירה במונסי אתמול (א')  מצטרפת לשורת תקיפות אנטישמיות שחווה הקהילה היהודית בארה"ב.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות >> 

 

שוהם ניקולט, מנכ"ל ארגון "קהילה ישראלית אמריקאית" המתראיין באולפן ynet מספר כי "היום האנטישמיות הפכה למיינסטרים. אפשר לראות ברחובות לוס אנג'לס צלבי קרס. צריך לראות מה אפשר לעשות ולא להסתכל על זה רק כתופעה".

 

חנוכה שמח בערוץ היהדות

 

הקהילה היהודית בארצות הברית ככלל, ובניו יורק בפרט, נחשבת לאחת מהמפותחות ביותר בעולם - הן מבחינת מספר התושבים היהודים והן מבחינת נטיעת שורשים תרבותיים וחברתיים, והשפעתה על צביונה ואופייה של העיר ניו יורק. שילה בן זאב, תושב מנהטן, המתראיין לאולפן מניו יורק מספר כי הוא עצמו הותקף רק באוקטובר האחרון - וכי תלונותיו לא קיבלו מענה ראוי.

 

הותקף באוקטובר האחרון - לא זכה להתייחסות (צילום: ליהי קרופניק)
תושב מנהטן, שילה בן זאב(צילום: ליהי קרופניק)

 

"בדרך לבית הכנסת, בהושענא רבה של סוכות, אני רואה יהודי מבוגר שמספר שבחור קילל וירק עליו. רדפנו אחרי הבחור הזה, תפסנו אותו - הוא נתן לי אגרוף בעין, שבר לי עצם באף, ופגע לי בשמיעה", הוא מעיד. התקיפה התרחשה תוך כדי קללות אנטישמיות, מספר בן זאב. אבל החלק הביזארי בסיפור היה המפגש שלו עם המשטרה שניסתה להימנע מהגשת תלונה רשמית.

  

השיח האנטישמי: נכנס חזק למיינסטרים

מנכ"ל ארגון "קהילה ישראלית אמריקאית" מספר כי הקהילה היהודית מרגישה על בשרה את רצף התקריות האלימות. בנס לא כל תקרית מסתיימת באסון - אבל התקריות מתרבות. לדבריו, ההאצה המאיימת חלה בשלוש השנים האחרונות. "שיח אנטישמי שפעם היה בשוליים שייך היום למיינסטרים", הוא מספר.

 

שוהם ניקולט, מנכ
שוהם ניקולט, מנכ"ל ארגון "קהילה ישראלית אמריקאית"(צילום: ליהי קרופניק)

 

כשהוא נשאל איך הפכה ארצות הברית, שידועה בהיסטוריה כמקום מפלטם של המוני יהודי אירופה, למעוז אנטישמי מואץ הוא טוען כי הרשתות החברתיות הן זרז לא קטן. "אם לפני 12 שנים בלוס אנגלס היה מופיע צלב קרס על בית כנסת - היו מסיידים אותו בלילה ואף אחד לא רואה", הוא מציין, "בגלל הרשתות החברתיות יש לזה הרבה יותר תהודה וכמו שאנחנו יודעים, שמישהו עושה משהו - אחריו מגיעים הרבה חקיינים".

 

לדבריו, השיח החברתי שהפך לדיאלוג מתלהם מורגש אפילו בבתי הספר של הילדים הקטנים: "יש פתאום ז'רגון אנטישימי שאיכשהו זלג למיינסטרים, לתרבות ולתוך השיח הכללי. אנחנו בהחלט מזהים את הנרטיב הזה נכנס יותר ויותר למרכז".

 

"אתם היהודים אוהבים להגיש תלונות"

בן זאב שהותקף באוקטובר האחרון מחזק. הוא מספר כי לאחר התקרית האנטישמית שחווה הוא פונה למשטרה, שם, הוא מקבל תירוצים חוזרים ונשנים מהשוטרים, מבלה שעות על גבי שעות במאבקים בלתי פוסקים עם לובשי המדים – והכול רק כי הוא רוצה להגיש תלונה על תקיפה.

 

 

"אני ואשתי ניגשנו לתחנה שלוש פעמים. בפעם הראשונה, אמרו לי שלא כדאי להגיש על התוקף תלונה כי הוא חייל משוחרר שנתפס כגיבור. בפעם השנייה אומרים לי  שהם עצמם לא יודעים איך לטפל בתקיפה. בפעם השלישית, הגענו לבלש, שלו יש סמכות קצת יותר רצינית. לא הייתה לו ברירה אלא לסייע לנו. בסוף הוא הסכים להגיש סוג של תלונה שתשלח את התוקף לטיפול פסיכיאטרי אבל זה הכל".

 

סיפורו המטריד של בן זאב ממשיך. הוא מספר על מפגש שנערך ביום הפיגוע בניו ג'רזי סיטי: "בכיר מאוד בעיירה שבה היה גם רב הקהילה שלנו אמר לו בצורה מאוד ברורה 'אתם היהודים אוהבים להגיש תלונות'. בניו יורק יש רצון למנוע את הגשת התלונות של יהודים".

 

"מה השתנה?"

בן זאב זועם ובצדק. "צריך לשאול למה המקרים הללו קורים", הוא אומר. "מה קרה פתאום במדינת ניו יורק? התקיפה שלי התרחשה במנהטן אבל בווילמסבורג ובברוקלין, איפה שיש קהילות חרדיות, יש תקיפות על בסיס יומי. ילדים מפחדים ללכת ברחוב ואנשים מקבלים אגרופים. אם אתה יהודי חרדי - כדאי שתתחיל לפחד ללכת ברחוב. השאלה שכולנו צריכים לשאול בדחיפות: מה קרה פתאום? זו שאלה מעניינת שהתשובה עליה מאוד מורכבת".

 

A swastika si daubed on a church notice in Virginia ()
צלבי קרס בוירגינה, ארה"ב

 

בית הכנסת שבו אירעה הדקירה ()
בית הכנסת שבו אירעה הדקירה במונסי, ניו יורק

 

לדברי ניקולט, אין צורך לחכות לישועה חיצונית: "הפתרון היעיל יהיה חקיקה נגד אנטישמיות. הנשיא היה אצלנו ודיבר על הנושא. יש הרבה מה לעשות אבל קודם כל צריך להתחיל משם". 

 

הוא מספר כי כיום, לרוב המוסדות היהודיים יש אבטחה. "כשאני לוקח את הילד שלי לגן, יש שם מאבטח ששומר על המקום. הרבה מהפעילות שלנו מאובטחת אבל אני חושב שיש ערנות לנושא. יש לנו הזדמנות לשיתוף פעולה בין מדינת ישראל לקהילה היהודית בארצות הברית".

 

כשהוא נשאל כיצד ישראל יכולה לסייע בצמצום התקיפות האנטישמיות הוא משיב כי "לישראל יש הרבה ידע ניסיון וכלים בהקשר הווירטואלי וגם בהקשר הפיזי. אולי יש משהו שאפשר לעשות וכך גם לחזק את הקשר בינינו".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ליהי קרופניק
תושב מנהטן שהותקף
צילום: ליהי קרופניק
צילום: ליהי קרופניק
שוהם ניקולט
צילום: ליהי קרופניק
מומלצים