שתף קטע נבחר

בג"ץ ידון בשאלה אם נתניהו יוכל להרכיב ממשלה, אך ספק אם יכריע

השופטים אסתר חיות, חנן מלצר ועוזי פוגלמן ידונו בעתירת 67 אנשי רוח והיי-טק שדרשו לקבוע אם ניתן להעניק את המנדט להרכבת הממשלה לח"כ שמעל ראשו מרחף כתב אישום. היועמ"ש דרש לדון רק בשאלה אם לדון בכלל בנושא. אם יתקיים דיון עקרוני, יש להניח שההרכב יורחב

האם בג"ץ יתערב בשאלה הנפיצה - אם ניתן להטיל על בנימין נתניהו את המנדט להרכבת הממשלה הבאה, במקרה שייבחר? הבוקר (יום ג') יתקיים דיון בנושא זה בבג"ץ בהרכב של נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות, המשנה לנשיאה חנן מלצר והשופט עוזי פוגלמן. בעתירה שהגישו 67 אנשי רוח והיי-טק, הם דרשו לאסור את הטלת הרכבת הממשלה על ח"כ שנגדו הוגש כתב אישום בעבירות הנושאות עמן קלון. היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט דרש מבג"ץ לדון רק בשאלה המצומצמת אם לדון בכלל בסוגיה זו בעיתוי זה ולא להכריע בנושא העקרוני. בינתיים, ראש הממשלה דבק במסר ש"רק העם מחליט מי ינהיג".  

 

החסינות ובג"ץ - מה מצבו המשפטי של נתניהו? | שאלות ותשובות

 

העתירה של אנשי הרוח וההיי-טק בהם הסופר יהושע סובול והיזם דב מורן הוגשה מיד לאחר שהיועץ החליט לפני כחודש להגיש נגד נתניהו כתב אישום בעבירות שחיתות חמורות ובראשן שוחד, הנושאות עמן קלון במקרה של הרשעה.   

 

חנן מלצר אסתר חיות ו עוזי פוגלמן הרכב  (צילום: לע
הנשיאה חיות והשופטים מלצר ופוגלמן ידונו בעתירה (צילום: לע"מ, אוהד צויגנברג, אתר בתי המשפט )

 

  

דרישת העותרים לצו הצהרתי של בג"ץ חייבה דיון שיתקיים בהרכב בכיר, אך ספק רב אם בג"ץ יכריע בנושא עקרוני זה. העובדה כי הנשיאה חיות קבעה כי שלושה שופטים בלבד ידונו בעתירה עוררה ביקורת מימין בגלל הרגישות הפוליטית. היו שהשוו את המקרה לדיון בבג"ץ ראשי הערים, שבו ישב הרכב של שבעה שופטים. באופן חריג הבהירה דוברות בתי המשפט כי ההרכב נקבע לפי שיטת הסניוריטי (הוותק), למעט השופט ניל הנדל המכהן כיו"ר ועדת הבחירות.

 

הלכת דרעי-פנחסי חייבה שר שנגדו הוגש כתב אישום להתפטר מתפקידו. ואולם, החוק משאיר את הסוגיה פתוחה במקרה שמדובר בראש ממשלה המואשם בפלילים. בבג"ץ ראשי הערים משנת 2013, חויבו להתפטר ראש העיר רמת השרון יצחק רוכברגר וראש העיר נצרת עילית (לימים נוף הגליל) שמעון גפסו שנגדם הוגש כתב אישום. השופטים קבעו כי הם יוכלו להתמודד שוב בבחירות הקרובות. עתירה שדרשה לחייב את ראש הממשלה בנימין נתניהו להתפטר מתפקידו כראש הממשלה גרמה לנתניהו להתפטר מתפקידיו המיניסטריאליים, ובג"ץ נמנע מלהורות לו להתפטר. 

 

הדיון ייפתח בשאלה אם זה בכלל תפקידו של בג"ץ להכריע בנושא. השופט עופר גרוסקופף ביקש באחרונה מהיועץ המשפטי לממשלה תגובה מקדמית לעתירות, אך מנדבליט נמנע מהכרעה בשאלה זו בטענה שמדובר בסוגיה תיאורטית.

הצהרה אביחי מנדלבליט על תיקי נתניהו  (צילום: EPA)
דרש מבג"ץ לא להכריע בסוגיה העקרונית. היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט(צילום: EPA)
 

בעמדה שהגישה מחלקת הבג"צים נכתב כי אם יחליט בית המשפט לדון בסוגיה החוקתית כבדת המשקל, יגיש מנדבליט חוות דעת מטעמו. היועץ ביקש מבג"ץ כאמור להכריע רק בשאלה אם בכלל לדון בלב העתירה או לדחות אותה על הסף: "עצם השאלה האם על בית המשפט לדון ולהכריע עתה בסוגיה שבמוקד - מבלי להידרש לסוגיה גופה - היא כשלעצמה שאלה כבדת משקל, מורכבת ורגישה, ולפיכך יש להידרש אליה בשלב מקדמי ונפרד, טרם בירור העתירה. לנוכח זאת, היועץ המשפטי לממשלה מבקש כי הדיון שיקיים בית המשפט בעתירה יהיה ביחס לשאלה אם לדחות את העתירה על-הסף או לדון בה לגופה".

 

עו"ד דפנה הולץ לכנר, שהגישה את העתירה, תקפה בתגובה את מנדלבליט: "בקשת היועץ המשפטי לממשלה נטולת כל יסוד משפטי וכל מטרתה לעקוף את הוראת בג"ץ ולהימנע מלהגיש את חוות דעתו. המסמך שהגיש היועץ לבית המשפט רווי בהתפלפלויות משפטיות, המעוותות את המציאות ואף מטעות את בג"ץ".

 

ההרכב יורחב במקרה של הכרעה בסוגיה 

אם אכן יחליטו השופטים לדון בסוגיה העקרונית, יש להניח שהנשיאה חיות תרחיב את הרכב השופטים לתשעה לפחות משום שמדובר בנושא בעל השלכות פוליטיות מרחיקות לכת ובעל השלכות הנוגעות לאמון הציבור. במקרה שכזה, ההרכב צפוי לכלול שופטים אקטיביסטים לצד שמרנים שיכריעו בסוגיה.

 

נתניהו ממשיך לפרסם מסרים נגד התערבות בג"ץ בסוגיה. בסרטון שפרסם ערב הדיון בבג"ץ טען כי "יש מי שמנסים לגרור את בית המשפט העליון לתוך המגרש הפוליטי כדי שיכפיש ויסכל משפטית את המועמדות שלי לראשות הממשלה. אני לא מעלה על דעתי שבית המשפט העליון של מדינת ישראל יפול לתוך המלכודת הזאת. בדמוקרטיה מי שמחליט מי ינהיג את העם זה רק העם ולא אף אחד אחר. כך תמיד היה וכך תמיד יהיה".

 

תומכי נתניהו, בהם משפטנים בעלי שם, טוענים שמעמדו המשפטי של ראש הממשלה שונה בתכלית מזה של שר או של ראש עיר וכי לא בכדי החריג אותו חוק יסוד: הממשלה. ראשית, מדובר בראש ממשלה שאם ייאלץ להתפטר, הממשלה נופלת. שנית, לעומת שר או סגן שר, קובע חוק היסוד כי ראש הממשלה יכול לכהן בתפקידו עד לקבלת פסק דין סופי בעניינו, כלומר פסק דין שמיצה גם את הליכי הערעור. עוד יטענו כי הזכות לבחור ולהיבחר היא זכות חוקתית עליונה במשפט הישראלי, וצריכים להתקיים טעמים מיוחדים כדי למנוע מאדם להיבחר לכנסת. חלקם גם יטענו כי הנושא אינו שפיט וכי יש להתירו להכרעת הציבור.


פורסם לראשונה 30/12/2019 23:01

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: לע"מ, אוהד צויגנברג, אתר בתי המשפט
הנשיאה חיות והשופטים מלצר ופוגלמן ידונו בעתירה
צילום: לע"מ, אוהד צויגנברג, אתר בתי המשפט
מומלצים