שתף קטע נבחר

הערב: נתניהו ימסור הודעה בעניין החסינות

שעות לפני המועד האחרון שבו יכול ראש הממשלה לבקש חסינות מהעמדה לדין, ימסור הערב נתניהו הצהרה בנושא. מיד אחריו ימסור גם יו"ר כחול לבן, בני גנץ, הצהרה משלו. ynet יעביר את דבריהם בשידור חי

 

כנס התמיכה בבנימין נתניהו לקראת הפריימריז לראשות הליכוד (צילום: עמית שאבי)
בנימין נתניהו (צילום: עמית שאבי)

שעות לפני המועד האחרון, ראש הממשלה בנימין נתניהו הודיע כי הוא ימסור הערב (ד') הצהרה בעניין הבקשה לחסינות מהעמדה לדין. ynet יעביר את ההצהרה בשידור חי.

 

זמן קצר לאחר הודעת נתניהו, הודיע יו"ר כחול לבן, בני גנץ, שימסור הצהרה לתקשורת בשעה 20:15 בכפר המכביה. בשבוע שעבר, לאחר שנתניהו סירב להשיב בריאיון אם יבקש חסינות וטען כי "חייבים להשאיר קצת מתח", הגיב גנץ בטוויטר: "חוויתי הפסקות חשמל עם יותר מתח". בכחול לבן טענו בעבר כי נתניהו כבר קיבל החלטה לבקש חסינות, והחליט להוביל את ישראל למערכת בחירות שלישית במטרה להשיג רוב למהלך.

 

 

אם יודיע נתניהו על הגשת חסינות, השלב הבא הוא דיון בבקשת החסינות בוועדת הכנסת. עם זאת, הוועדה לא הורכבה בשנה האחרונה, כמו רוב הוועדות, בשל שלוש מערכות הבחירות הרצופות. באופן עקרוני ניתן להרכיב את הוועדה, אך לשם כך נדרש רוב בין סיעות הכנסת. בכחול לבן כבר אמרו אתמול שינסו לקדם את הקמת הוועדה, לנוכח ההערכה שבהרכב הכנסת ה-23 שפוזרה לנתניהו לא יהיה רוב לחסינות.  

 

רוב לצורך הרכבת ועדת כנסת תלוי רבות בישראל ביתנו, ויו"ר המפלגה אביגדור ליברמן אמר לאחרונה שלא יתמוך בכך. בנוסף, דרושה הסכמה של יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין מהליכוד. זאת, בעקבות הסכמה בין כחול לבן לליכוד, שלפיה אם הוועדה תכונס זה יהיה באישור אדלשטיין.

בני גנץ (צילום: עמית שאבי)
ימסור הצהרה בתגובה לנתניהו. בני גנץ(צילום: עמית שאבי)

בג"ץ אמור לדון בקרוב בעתירה שהוגשה בדרישה לחייב כינוס של ועדת כנסת. נתניהו הגיש השבוע תגובה לעתירה ובה טען כי יש לדחותה ולא לאפשר התערבות בהחלטות פוליטיות. בחוות הדעת שפרסם היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, הוא הסביר שחוק החסינות מסמיך במפורש את ועדת הכנסת לדון בנושא ולכן לא ניתן לקיים את הדיון בוועדה אחרת. היועמ"ש קבע עוד כי אין אפשרות להעביר את הסוגיה ישירות למליאת הכנסת.

 

גם שר הרווחה לשעבר, ח"כ חיים כץ, שנגדו החליט היועץ המשפטי לממשלה להגיש כתב אישום (ובשל כך הוא נאלץ להתפטר), הגיש עוד בקיץ בקשה לחסינות שממתינה לכינוס ועדת כנסת.

  

חיים כץ באירוע פתיחת הקמפיין של גדעון סער (צילום: מוטי קמחי)
הגיש בקיץ בקשה לחסינות. כץ (צילום: מוטי קמחי)

השופטים בבית המשפט הלעיון (צילום: רויטרס)
השופטים בדיון על נתניהו בבג"ץ. מימין: פוגלמן, חיות ומלצר(צילום: רויטרס)

 

לפני כמה ימים, באירוע של הליכוד להדלקת נר שמיני של חנוכה, אמר נתניהו כי "חסינות היא לא נגד הדמוקרטיה, חסינות היא אבן יסוד בדמוקרטיה". לפני כן אמרו בליכוד כי "חסינות היא עניין זמני לתקופת כהונה בלבד ואיננה התחמקות מהעמדה לדין". בכחול לבן הגיבו בסרקזם, וצייצו תגובה של נתניהו בריאיון שבו נשאל אם בכוונתו לקדם חוק או מהלך כלשהו שימנע את העמדתו לדין, אם ייבחר. תשובתו הייתה: "מה, מה פתאום?".

 

סוגיית החסינות לראש הממשלה עלתה לסדר היום במהלך הניסיונות להרכבת ממשלה אחרי הבחירות האחרונות, לנוכח החלטתו של מנדלבליט להעמיד את נתניהו לדין בשלוש פרשות, בגין שוחד (בתיק 4000) וכן מרמה והפרת אמונים (בתיקים 4000, 1000 ו-2000).

 

סוגיה משפטית נפיצה נוספת שנוגעת לנתניהו ולכתב האישום הגיעה אתמול לבית המשפט העליון, שדן בעתירה לבג"ץ שמבקשת לקבוע שלא ניתן להטיל את הקמת הממשלה על ח"כ שעומד לדין. נשיאת העליון, השופטת אסתר חיות, אמרה כי "אין הוראת חוק שמונעת מנתניהו להתמודד בבחירות. אנחנו עוד לא יודעים מה יהיו תוצאות הבחירות האלו. לאחר הבחירות הכדור יעבור לנשיא המדינה שעל פי התייעצות עם ראשי סיעות יטיל על מי שיש לו את הסיכויים להרכיב את הממשלה. השאלה למה עכשיו ולא בצומת הבא?".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מארק ישראל סלם
בנימין נתניהו
צילום: מארק ישראל סלם
מומלצים