שתף קטע נבחר

בתמיכת ליברמן: כחול לבן מקדמים ועדה שתסכל את החסינות לנתניהו

יו"ר הכנסת אדלשטיין, השוהה בחו"ל, ייפגש עם ח"כ ניסנקורן ויועמ"ש הכנסת כדי לדון בוועדה שתעסוק בחסינות לנתניהו. עם הודעתו של ליברמן התגבש רוב להקמתה - וגם רוב למתנגדי החסינות בכנסת. אבל המרחק לשם עוד רב וייתכן שבג"ץ ייאלץ להכריע

 

 

 

אחרי בקשת החסינות של נתניהו, מתלהט המאבק בכנסת על הליכי הדיון בבקשה. הערב (ד') הובילה הודעתו של יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן על תמיכה בהקמת ועדה שתדון בחסינות, לגיבוש רוב לצורך כך. אבל התמונה המסובכת עשויה להוביל בסופו של דבר להכרעה רק בבית המשפט העליון.

 

כמה שעות לפני הודעתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו על הגשת בקשת החסינות, חברי כחול לבן פנו ליו"ר הכנסת יולי אדלשטיין בבקשה לאפשר לכנס את הוועדה שתדון בכך כבר מחר. בכחול לבן מאמינים שלנתניהו אין רוב בין חברי הכנסת הנוכחית, ולכן שואפים לכנס ועדה. נתניהו, כך נראה, ירצה לדחות דיון בחסינות ככל הניתן.

 

לפי החוק, ועדת הכנסת היא היחידה שמוסמכת לדון בחסינות (ואם היא מאשרת את הבקשה - נערכת הצבעה במליאת הכנסת). ואולם בשל המצב הפוליטי חסר התקדים, ועדה כזו לא קיימת כבר כשנה.

 

הסכמתו של אדלשטיין, שנמצא בחופשה פרטית בחו"ל ויחזור רק מחר, הכרחית להקמת הוועדה. כך סוכם בין יו"ר סיעת הליכוד מיקי זוהר ומקבילו בכחול לבן אבי ניסנקורן. כמו כן, חוות דעתו של היועץ המשפטי של הכנסת איל ינון תידרש על-מנת להקים את הוועדה שתדון בבקשה. עם שובו לארץ, יו"ר הכנסת ייפגש ביום ראשון עם ינון וניסנקורן ויגבש את החלטתו.

 

אם אדלשטיין יחליט שלא לאפשר את הקמת הוועדה, סביר להניח שתוגש עתירה בנושא והסוגיה תתגלגל לפתחו של בג"ץ. בכל מקרה, הוועדה אמורה לדון גם בבקשת החסינות של ח"כ חיים כץ, שר הרווחה לשעבר, שהיועץ המשפטי לממשלה החליט להגיש נגדו כתב אישום.

 

 

Knesset Speaker Yuli Edelstein  (Photo: Yoav Dudkevitch)
הסכמתו נחוצה להקמת הוועדה. אדלשטיין(Photo: Yoav Dudkevitch)

בני גנץ בתגובה לבקשתו של בנימין נתניהו לחסינות מהעמדה לדין (צילום: מוטי קמחי)
"הכנסת אינה עיר מקלט לעבריינים". גנץ(צילום: מוטי קמחי)

 

יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן הודיע מיד לאחר הצהרתו של נתניהו כי יתנגד לחסינות, ובכך נוצר בכנסת רוב למתנגדי החסינות - ובליכוד יילחמו בניסיון להקים את הוועדה. יו"ר כחול לבן, בני גנץ, תקף הערב את נתניהו ואמר כי "בית המחוקקים אינו עיר מקלט לעבריינים".

 

נתניהו הודיע הערב כי יבקש חסינות, וטען כי היא זמנית ומתבטלת עם סיום כהונת הכנסת. לדבריו, "על פי החוק, אין לאף אחד אפשרות להימנע מהעמדה לדין". הוא הוסיף: "אתייצב בבית המשפט לרסק את כל העלילות המופרכות נגדי. חוק החסינות נועד להגן על נבחרי ציבור מתפירת תיקים ולהבטיח שנבחרי העם יוכלו לשרת את העם לפי רצון העם, לא רצון הפקידים".

 

הצהרתו של בנימין נתניהו בעניין בקשת החסינות מהעמדה לדין (צילום: רפי קוץ)
"תפירת תיקים". נתניהו(צילום: רפי קוץ)

אביגדור ליברמן  (צילום: אבי מועלם)
רוב בכנסת למתנגדי החסינות. ליברמן(צילום: אבי מועלם)

גנץ, שמסר הצהרה בתגובה לנתניהו, אמר כי "מי שחושב שלא יהיה כלום כי אין כלום, לא מפחד לעמוד למשפט". לדבריו, "זה לא עניין טכני או פרוצדורה לזמן מוגבל שאפשר לעבור עליה לסדר היום. כחול לבן תעשה הכל מבחינה חוקית, ותפעל להקמת ועדת הכנסת, על מנת למנוע מתן חסינות לנאשם בפלילים. נתניהו חשוד ומואשם בלקיחת שוחד, ואשם בגרירת מדינת ישראל ואזרחיה כבני ערובה של המאבק המשפטי שלו. הוא גרר אותנו כבר שלוש פעמים בשנה למערכות בחירות שעלו מיליארדי שקלים - כסף שיכל ללכת לבתי החולים הקורסים, לניצולי השואה ולחינוך ילדינו".

 

במפלגת העבודה אמרו בתגובה להצהרתו של ראש הממשלה כי "נתניהו התחייב בשידור שלא להתחבא מאחורי חסינות, אך מילותיו כבר מזמן ריקות מתוכן, ממש כמו הבטחותיו האחרות: לדאוג לקשישים, להציל את מעמד הביניים הקורס, לדאוג לילדי עוטף עזה. הם, והחברה הישראלית כולה זקוקים לחסינות מפני מדיניות נתניהו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס, AFP
גנץ וליברמן
צילום: רויטרס, AFP
מומלצים