שתף קטע נבחר

טראמפ ונתניהו שוחחו לגבי "סוגיות אזוריות קריטיות"

מהבית הלבן נמסר כי נשיא ארה"ב וראש הממשלה שוחחו הלילה - יממה לאחר המתקפה האיראנית בעיראק. אמש: רקטה נפלה בסמוך לשגרירות האמריקנית בבגדד, אין נפגעים. ארה"ב לאו"ם: "חיסול סולימאני היה מוצדק, מוכנים לפתוח במו"מ עם איראן"

 

 

 

מהבית הלבן נמסר הלילה (חמישי) כי נשיא ארה"ב דונלד טראמפ וראש הממשלה בנימין נתניהו שוחחו בטלפון לגבי "סוגיות קריטיות הנוגעות לאזור וליחסים בין המדינות". לא נמסרו פרטים נוספים לגבי תוכן השיחה.

 

בנימין נתניהו פגישה עם נשיא ארה
נתניהו וטראמפ. שוחחו על "נושאים קריטיים"(צילום: MCT)

אמש, כיממה לאחר מתקפת הטילים האיראנית לעבר שני בסיסים אמריקניים בעיראק, נפלו שתי רקטות בתוך "האזור הירוק" בבגדד - מתחם מאובטח שבו שוכנות שגרירויות של מדינות מערביות, בהן זו של ארה"ב. כך מסר הצבא העיראקי. לא היו נפגעים ולא נגרם נזק. לפי גורמים משטרתיים ששוחחו עם "רויטרס", רקטה אחת נפלה כמאה מטרים מהשגרירות האמריקנית. אף גורם לא נטל אחריות לירי.

 

עיראק בגדד מהומות מחוץ ל שגרירות ארה
עימותים מחוץ לשגרירות ארה"ב בבגדד בשבוע שעבר(צילום: רויטרס)

שגרירת ארה"ב באו"ם קלי קראפט העבירה הלילה מכתב למועצת הביטחון של האו"ם, בו כתבה כי "חיסול סולימאני בבגדד היה מוצדק תחת סעיף 51 של מגילת האו"ם, המקנה למדינות זכות להגנה עצמית". קראפט הוסיפה כי "ארה"ב מוכנה לנקוט בפעולות נוספות כדי להגן על אנשיה ועל האינטרסים שלה באזור אם תדרש לכך". עוד כתבה כי ארה"ב "מוכנה לפתוח במו"מ עם איראן ללא תנאים מוקדמים כדי למנוע הסלמה".

 

סגן נשיא ארה"ב מייק פנס אמר הלילה בראיון לרשת CBS כי איראן העבירה מסרים למיליציות הנתמכות על ידה שלא יתקפו מטרות אמריקניות. "אנו מקבלים מידע מודיעיני מעודד לפיו איראן העבירה מסרים למיליציות שלא יתקפו מטרות אמריקניות או אזרחים אמריקניים ואנו מקווים שהמסר אכן יעבור", אמר פנס.

 

ראש המטות המשולבים בארה"ב, מארק מיילי, אמר הלילה כי מטרתה של המתקפה האיראנית הייתה לפגוע בחיילים או אזרחים אמריקנים. "אני מאמין, בהתבסס על מה שראיתי ומה שאני יודע, שהמתקפות נועדו לגרום נזק למבנים, לפוצץ כלי רכב ולפגוע באמריקנים", אמר מיילי. מיילי נשאל האם איראן צפויה לתקוף פעם נוספת והשיב כי "מוקדם מדי לדעת".

 

שר ההגנה האמריקני, מארק אספר, שעמד לצד מיילי במסיבת עיתונאים בפנטגון, אמר כי המתקפה האיראנית כללה 16 טילים בליסטיים לטווח קצר ששוגרו משלושה מוקדים. 11 מהם פגעו בבסיס עין אל-אסד, ואחד פגע בבסיס בארביל. הוא הוסיף כי "הצבא האמריקני "מוכן להתמודד עם מתקפה נוספת", אם תהיה כזאת.  

 

מתקפת הטילים האיראנית - סיקור נרחב ב-ynet:

המיליציות בעיראק: איראן הגיבה, עכשיו תורנו

חמינאי אחרי ירי הטילים: "נתנו סטירה לאמריקנים"

איראן רצתה להכאיב בלי להיגרר למלחמה

 

אתמול מסר נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הצהרה בבית הלבן ואמר כי בתקיפה לא היו נפגעים, אמריקנים או עיראקים. "הכוחות האמריקניים הנהדרים שלנו מוכנים להכול. נראה שאיראן נסוגה, שזה דבר טוב לכל הצדדים שמעורבים ודבר טוב מאוד לעולם", אמר טראמפ.

 

נשיא ארה
נאומו של טראמפ בוושינגטון(צילום: AFP)

  

הנשיא הודיע שארה"ב מתכוונת להעניש את איראן בסנקציות נוספות: "בשעה שאנחנו ממשיכים לבחון את אפשרויות התגובה לתוקפנות האיראנית, ארה"ב תטיל באופן מיידי סנקציות כלכליות נוספות נגד המשטר האיראני. הסנקציות הקשות האלה יישארו בתוקף עד שאיראן תשנה את התנהגותה". טראמפ לא פירט על הסנקציות המתוכננות.

 

אתמול בבוקר התייחס נתניהו למתיחות מול איראן ואמר כי "מי שינסה לפגוע בנו - יספוג מכה מוחצת ביותר". הוא שיבח את נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ על חיסולו של קאסם סולימאני, ואמר כי מפקד כוח קודס במשמרות המהפכה "היה אחראי למותם של המון אנשים תמימים".

 

המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי אמר אתמול שהירי לבסיסים בעיראק היה "סטירה בפניה של ארה"ב". הוא הדגיש שאויבות איראן הן ארה"ב, ישראל ו"המערכת היהירה" – כשכוונתו למערב, וקרא להסתלקות כוחותיה של ארה"ב מהמזרח התיכון: "האמריקנים הביאו איתם מלחמות אחים, הרס ושחיתות לכל מקום שאליו הלכו". הוא הזכיר את ישראל כשאמר כי חיזבאללה משמש כ"ידיים וכעיניים" של לבנון וכי ארה"ב מנסה לחסל את הארגון שם בניסיון לעזור לממשלה בירושלים.

 

  

בתוך כך, יושבת ראש בית הנבחרים של ארצות הברית, הדמוקרטית ננסי פלוסי, הודיעה אתמול כי תביא להצבעת הקונגרס הצעת חוק, שמטרתה להגביל את יכולתו של הנשיא טראמפ לנקוט בפעולות צבאיות נוספות נגד איראן. היא פרסמה הצהרה בה נכתב כי חיסול מפקד כוח קודס האיראני, קאסם סולימאני, הייתה פעולה פרובוקטיבית וחסרת פרופרוציה. "מתוך חובתנו להשאיר את אזרחי ארצות הברית בטוחים, הבית הלבן יקדם מדיניות להגבלת הפעולות הצבאיות העתידיות של טראמפ נגד איראן", כתבה. 

 

הרפובליקנים אמרו כי ההצעה, שככל הנראה תזכה לרוב בקונגרס הנשלט בידי הדמוקרטים, לא תחייב את הנשיא על פי חוק. הדמוקרטים טוענים כי ההצעה תהיה מחייבת אם תאושר גם על ידי הסנאט, אך לא ברור כיצד יפסקו בתי המשפט בארה"ב בנושא. 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים