שתף קטע נבחר

העיתונים באיראן: "לא ייאמן, בלתי נסלח"

יום שני של הפגנות באיראן אחרי לקיחת האחריות על התרסקות המטוס האוקראיני, שעליו היו 176 איש. המשטרה תגברה כוחות בטהרן. שערי העיתונים נצבעו שחור: "בושה". השגריר הבריטי שנעצר: "לא הפגנתי"

 

באיראן חודשו בצהריים (יום א') ההפגנות נגד המשטר, יום אחרי הודעת ההתנצלות וקבלת האחריות על התרסקות המטוס האוקראיני ומותם של 176 בני אדם. תושבים בטהרן סיפרו הבוקר לרויטרס שהמשטרה תגברה את הכוחות בבירה. כרגע מספר המפגינים מצומצם: עשרות מוחים בטהרן וקוראים קריאות נגד המשטר, ומספר דומה של מפגינים מוחים באיספהאן וערים נוספות. "הם משקרים שאמריקה היא האויב שלנו. האויב שלנו נמצא כאן", הם קוראים. ברשת פורסם סרטון שבו נראים מפגינים נמנעים מלדרוך על דגלי ישראל וארה"ב.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

ההודאה המאוחרת שטיל שנורה בשוגג הפיל את המטוס, אחרי כמה ימים של הכחשות, הוציאה אתמול לרחובות אלפי מפגינים. אמש השתמשה המשטרה בגז מדמיע נגד האלפים שמחו ברחובות טהרן וערים אחרות. אותם מפגינים קראו להתפטרותו של המנהיג העליון עלי חמינאי, ורבים מהם קראו "מוות לדיקטטור". במהלך ההפגנה אמש בטהרן נעצר לזמן קצר השגריר הבריטי. סוכנות ידיעות איראנית מסרה שהוא "הסית מפגינים" שמחו מחוץ לאוניברסיטת אמיר כביר.

כותרות עיתונים ב איראן אחרי ההתנצלות על התרסקות המטוס (צילום: AFP)
כותרות העיתונים באיראן(צילום: AFP)

כותרות עיתונים ב איראן אחרי ההתנצלות על התרסקות המטוס (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

כותרות עיתונים ב איראן אחרי ההתנצלות על התרסקות המטוס (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

השגריר הבריטי רוב מקייר אמר הבוקר שלא הייתה לו שום כוונה להשתתף בהפגנה. הוא כתב בטוויטר שהוא הגיע לעצרת לזכר הקורבנות שהיו במטוס שהתרסק. "עזבתי אחרי חמש דקות, כשחלק התחילו לצעוק. עוכבתי לחצי שעה אחרי שעזבתי את האזור", כתב השגריר. "לעצור דיפלומטים זה כמובן לא חוקי, בכל המדינות".

 

הנקמה, המחדל והאסון: השבוע השחור של איראן

 

כשההפגנות שהחלו בטהרן התפשטו גם לשיראז, איספהאן וערים גדולות אחרות, דונלד טראמפ פנה למפגינים האיראנים בטוויטר. בציוץ שפרסם גם בפרסית כתב נשיא ארה"ב: "אנחנו עוקבים מקרוב אחרי ההפגנות שלכם, והאומץ שלכם מעניק לנו השראה. לא יכול להיות עוד טבח של מפגינים שקטים, או השבתה של האינטרנט. העולם מסתכל".

הפגנה הפגנות איראן נגד הפלת מטוס אוקריאני אוקרינה משמרות המהפכה (צילום: AP)
מפגינים אתמול בטהרן(צילום: AP)

הפגנה הפגנות איראן נגד הפלת מטוס אוקריאני אוקרינה משמרות המהפכה (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

הפגנה הפגנות איראן נגד הפלת מטוס אוקריאני אוקרינה משמרות המהפכה (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

האבל הלאומי, והזעם, באו לידי ביטוי הבוקר בשערי העיתונים שנצבעו שחור. "תתנצלו ותתפטרו", זעקה כותרת העיתון המתון "איעתימאד", שכתב שהעם דורש שהאחראים לאסון יישאו באחריות והתפטרו. "לא ייאמן", נכתב בשער "ארמאן מלי", עיתון מתון אחר. "בלתי נסלח", זעקה בשער העיתון הממשלתי "איראן", שפרסם את שמותיהם של כל ההרוגים באסון.

 

"התנצלות גדולה על טעות כואבת", נכתב בכותרת העיתון "ג'וואן", שמקורב למשמרות המהפכה. בעיתון השמרן "הרפובליקה האיסלאמית" כתבו במאמר המערכת: "מי שעיכב את פרסום הסיבה להתרסקות המטוס ופגע באמון של הציבור בממסד צריך להתפטר, או שידיחו אותו". העיתון "האמשארי" הסתפק במילה אחת בעמוד השער: "בושה".

רוברט מקייר, השגריר הבריטי ()
רוברט מקייר, השגריר הבריטי שנעצר
 

הביקורת על הרשויות באיראן אינה חריגה, אבל היא נוטה להיות מצומצמת בהיקפה. הזעם התקשורתי וההפגנות מגבירים את הלחץ על השלטון האיראני, שרק בנובמבר התמודד עם מחאה גדולה שהייתה הקטלנית ביותר מאז המהפכה האיסלאמית ב-1979. לפי דיווחים מאות מפגינים נהרגו במחאה.

 

אחרי חיסולו של מפקד כוח קודס, קאסם סולימאני, יצאו מאות אלפי איראנים לרחובות והתאבלו על מות הגנרל הנערץ. אתמול תחושת האחדות כבר נשכחה, ומפגינים קרעו תמונות של סולימאני שנתלו ברחובות. בעקבות המחדל והשקרים של המשטר האיראני דורשים המפגינים תשובות לשאלות רבות. הגולשים ברשת שאלו אתמול מדוע המטוס שהתרסק בכלל קיבל אישור להמריא ביום מתוח כל כך, בזמן שאיראן חוששת מפעולת תגמול אמריקנית לירי הטילים לעיראק. בנוסף תהו האיראנים מדוע המשטר היה עסוק בביקורת הבינלאומית במקום במשפחות שאיבדו את יקיריהן.

 

 

אתמול, אחרי ימים של הכחשות ולחץ בינלאומי כבד, החליטו במשמרות המהפכה להתנצל בפני האומה ולשאת במלוא האחריות. מפקד חיל האוויר האיראני, אמיר עלי חאג'יזאדה, הודה שדיווח על שיגור מוטעה כבר ביום רביעי - כשבטהרן עוד טענו בתוקף שתקלה טכנית גרמה להתרסקות המטוס האוקראיני. "הייתי מעדיף למות ולא לחזות בתאונה שכזאת", אמר מפקד חיל האוויר, שהסביר שאיראן חשבה שהמטוס הוא טיל שיוט ששוגר לעברה.

 

הטיל שהפיל את המטוס שוגר זמן קצר לאחר ירי הטילים מאיראן לבסיסים בעיראק, שבהם מוצבים כוחות אמריקניים - נקמה על חיסולו של סולימאני. ההודאה פוגעת בצורה קשה באמינות של המשטר. איראן הבטיחה לאזרחיה לנקום בארה"ב על החיסול של קאסם סולימאני, אך במקום להרוג חיילים אמריקנים היא הפילה מטוס נוסעים שרוב מי שהיו עליו הם איראנים. ההתרסקות הייתה אחרי ש-56 איראנים נרמסו למוות במסע ההלוויה של סולימאני.

 

דניאל סלאמה השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
כותרות העיתונים באיראן
צילום: AFP
מומלצים